Összefér a demokráciával?

Sem az egészségügyre, sem a rendőrségre, sem az igazságügyre nem igaz Országh István református lelkész állítása (Egy - ház?!, szeptember 19.), hogy nem mindenki használja, aki fenntartja. Ez csak a közpénzből fenntartott egyházakra igaz. Ugyanakkor a lelkész úr elfeledkezni látszik arról, hogy a közpénzből fenntartott egyházak tevékenysége korántsem minden szempontból hasznos a köz egésze számára. Konkrét példaként az ő egyháza, a közpénzből működő református egyház megtűri fasiszta nézetek hirdetését saját soraiban.

A közpénzből fenntartott egyházak arra is igényt tartanak, hogy ne csak a saját híveiknek, hanem a társadalom egészének diktáljanak. Ebben különösen élen jár a római katolikus egyház, amely nemcsak a saját hívei számára, hanem a társadalom egésze számára akarja tiltani az abortuszt és a fogamzásgátlás minden módját, sőt újabban már a testen kívüli megtermékenyítést is. A társadalom egésze számára akarja tiltani a homoszexuálisok számára biztosított emberi alapjogokat. Bár a római katolikus egyház ebben a hangadó, de teljes összhangban az összes "népegyház" felveti időről időre, hogy tegyék ismét kötelezővé a diákság összessége számára a hitoktatást, pimaszul azonosítva a saját hitelveiket az erkölcs általános fogalmával.

Arról is elfeledkezni látszik a lelkész úr, hogy a jelenlegi helyzetben adóforintjainkból nemcsak a "népegyházak" puszta működését vagyunk kénytelenek biztosítani, hanem eközben ezen egyházak felső vezetői részére olyan életszínvonalat kényszerülünk nyújtani, amely már az egykori feudális nagyurak életszínvonalát idézi.

Tényleg igaz, hogy társadalmilag szükséges ez a támogatás? Tényleg igaz, hogy ez összefér a demokráciával?

Válas György

Budapest

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.