Határozatlanságjárvány

Eléggé zavarba ejtő, ha az országos tiszti főorvos sem tudja pontosan elmagyarázni, hogy a várandós kismamáknak árthat-e a H1N1 elleni védőoltás. Falus Ferenc erre vonatkozóan azt mondta a rádióban, hogy minden esetet önállóan kell mérlegelni. Hogy kinek? A háziorvosnak és magának a kismamának.

Ehhez képest az Országos Epidemiológiai Központ légútijárvány-osztályának vezetője, Jankovics István kifejezetten nem javasolta a magyar vakcinát a várandósoknak. Azt tanácsolta, hogy inkább a terhesek közvetlen közelében élő embereket oltsák be. Miközben Falus nem sokkal előtte arról beszélt, hogy a terhesség bármely időszakában kisebbnek tartja az oltás veszélyét, mint amit annak elmaradása jelent. A hatósági közleményekben is jelen van ez a megfoghatatlanságra való törekvés: a termékfelelősség a gyártót, a szakmai felelősség az oltást végző orvost terheli. De már ismeretesek azok a "leiratok" is, amelyekben a gyártó igyekszik az oltást beadó orvosokra testálni a mellékhatásokkal kapcsolatos felelősséget.

Nem volna baj, ha az illetékeseink kicsit határozottabbak és összehangoltabbak lennének a világjárvánnyal kapcsolatos védekezés kommunikálásában. Miután többször előfordul, hogy - finoman szólva - nem egyezik az álláspont, nem kell azon csodálkozni, hogy a gyorsan reagáló internetes fórumokon és más felületeken megjelennek olyan állítások, amelyek sokkal inkább kedveznek a tömeghisztériának, semmint a közös és felelős védekezésnek.

Ilyen az, amikor a magyar és az amerikai oltóanyag közötti farmakológiai és technológiai különbségekről folyik a vita, s az Infektológiai Szakmai Kollégium azt javasolja, inkább a nem magyar gyártású vakcinával oltsák be a várandós kismamákat. A közvélemény pletykára fogékony része azonnal kombinálni kezd. És úgy fordítja le a bonyolult szakmai kérdést, hogy a magyar vakcinával biztos nincs minden rendben.

Ennek eklatáns példája az a híresztelés, hogy nem a WHO-tól kapott újinfluenza-törzs került a magyar oltóanyagba, hanem egy háború előtt felbukkant amerikai vírus. Kinek a fejében születik meg olyan gondolat, érvelt a gyártó, hogy egy nyolcvanéves vírustörzs ellen készítsen oltóanyagot?

Ha valaki fölhívja szakmabeli ismerőseit, szembesülnie kell azzal, hogy orvosi körökben is nagy a tanácstalanság. És most ne soroljuk ide azokat a direkt hisztériakeltő - általában a szélsőjobb területein honos - vélekedéseket, amelyek a lakosság kormányzati terv szerinti "kiirtásának" forgatókönyvét vizionálják a védőoltások mögé. Ennek az összeesküvés-elméletnek fontos momentuma, hogy a gyártókkal szövetkező kormányok kötelezővé szeretnék tenni az oltást.

Nagy szerencse, hogy jószerével ez az egyetlen biztos pont a H1N1 elleni védőoltás ügyében: beadatását mindenki maga dönti el.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.