Az MSZP nem tanul

Hétfőn az egyik tévécsatorna reggeli műsorában arra a kérdésre, hogy mi a véleménye arról, hogy Hunvald György előzetes letartóztatásában is kapja fizetését és költségtérítését, Mesterházy Attila, az MSZP frakcióvezetője csodálkozó tekintetet vetett a kérdező újságírókra. Úgy tűnt, nem érti, mi itt a probléma. Majd elmagyarázta, hogy a törvény szerint Hunvaldnak jár a fizetés és különben is mindenkit, így a VII. kerületi polgármestert is megilleti az ártatlanság vélelme.

Ha a frakció kezdeményezné a juttatások megszüntetését, ezzel még a bírói ítélet előtt bűnösnek minősítenék Hunvaldot. Majd az MSZP vezető politikusa hozzáfűzte: talán magának Hunvaldnak kellene lemondania a járandóságáról és azt felajánlani más célokra. Azt még véletlenül sem említette, hogy számára is elfogadhatatlan, hogy egy önkormányzat munkavégzés nélkül fizessen ki milliókat bárkinek is.

Még aznap este hírül adta a média: a közgyűlés szocialista tagjai elvetették a Fidesz javaslatát, miszerint vegyék napirendre Hunvald javadalmazását és hozzanak határozatot annak megszüntetéséről. Közben kiderült, törvényt kell módosítani ahhoz, hogy ezt, a törvények által biztosított, elképesztően erkölcstelen gyakorlatot megszüntessék. Ahelyett, hogy a közgyűlés szocialista tagjai, maguk is felfogván a helyzet tarthatatlanságát, előálltak volna egy új törvényjavaslat előterjesztésének szándékával - helyettük megtette a Fidesz -, az egész ügyet lesöpörték az asztalról.

Vajon tisztában vannak azzal ezek a politikusok, hogy ténykedésükkel hány újabb szocialista szavazót veszítettek el? Tudnának-e példát hozni arra, hogy ma Magyarországon az állami és önkormányzati szférán kívül hol van olyan munkahely, ahol előzetesben ülő személynek munkabért és ráadásul még költségtérítést is fizetnek? Ennyire nem ismerik a magyar valóságot, a felháborodott és végletekig kiábrándult baloldali emberek, egykori szavazóik véleményét? Nem volt elég éles Bächer Iván sikolya, elég hangos az ökölcsapása?!

Mesterházy frakcióvezetővé történt megválasztásakor azt mondta: elszántan és határozottan fog küzdeni a Bajnai-kormány válságkezelő programjáért, illetve annak baloldali karakteréért. Tisztelt frakcióvezető úr! A válságkezelésnek, valamint a baloldaliságnak nem része a pazarlás megszüntetése, a munka és teljesítmény nélkül osztogatott juttatások felülvizsgálata, a társadalom jogos elvárásának való megfelelés a korrupció visszaszorítása érdekében? Jó lett volna, ha a tévé nyilvánosságát kihasználva határozottan állást foglal, hogy az említett törvény rossz, és sérti a tisztességes emberek millióinak az igazságérzetét. Jó lett volna, ha a frakcióvezető úr akár fél szóval is kiáll a témával kapcsolatban a saját politikusaiktól elvárható tisztesség mellett, ha megemlíti, soha ilyen nagy szükség nem volt az üvegzseb-politikára, mint most. Persze, ha veszi a fáradságot és utánanézet ennek a bizonyos törvénynek, elkerülhette volna, hogy egy bohózat szereplőjévé váljon, hiszen közben kiderült, a törvény, amire hivatkozott, nem teszi lehetővé, hogy Hunvald előzetesben is fizetést, sőt költségtérítést kapjon.

Volt egyszer az MSZP-nek egy Kósáné Kovács Magda nevű politikusa, aki a Tocsik-botrány idején kiállt és azt mondta: nem elég tisztességesnek lenni, annak is kell látszani. Nem szégyen tanulni a nálunk bölcsebbektől!

Déri Erzsébet

Budapest

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.