Napnál világosabb

A jövő évi válságköltségvetés szerint a kormány nyolcvan százalékkal csökkentené a Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetségének nyújtott költségvetési támogatást. A szervezet nyilatkozata szerint az elvonás várható következményeként fokozódik a látássérültek társadalmi kirekesztődése. Az eddigi 217 milliós támogatás 50 millió forintra való csökkentése miatt jövőre várhatóan megszűnik többek közt a vakvezetőkutya-kiképzés, a hangos- és Braille-könyvtár, nem készülnek pontírású folyóiratok, könyvek, nem tudják biztosítani a látássérültek segédeszköz-ellátását, és megszűnik a speciális tankönyvellátás a látássérült gyermekek számára. A civil szervezet szerint a drasztikus elvonás veszélyezteti az egyesület működését, és a több tízezer látássérültnek nyújtott szolgáltatások biztonságát, valamint növeli a vakok társadalmi kiszolgáltatottságát.

Minden nemzet életében akadhatnak olyan válságos pillanatok, amikor a társadalom minden tagjának és csoportjának áldozatot kell hoznia. Arról lehet vitatkozni, hogy eljött-e ma ez a pillanat Magyarországon, és hogy kinek a hibájából. Ha azonban a politikai réteg ma szükségét látja, hogy a vakok ilyen méretű áldozatot hozzanak a társadalom érdekében, akkor a társadalom is elvárja a politikától, hogy a közteherviselés elvének megfelelően maga is hasonló mértékű áldozatot hozzon.

A pártok évente több mint egymilliárd forintot adományoznak saját alapítványaiknak az adófizetők vagyonából. 2008-ban a Polgári Magyarországért Alapítvány 417 millió forintot kapott a költségvetéstől, míg az MSZP-s Táncsics Mihály Alapítvány 525 milliót. Az interneten elérhető éves beszámolók szerint százmilliók jutnak politikai rendezvények szponzorálására, klubhálózatok fenntartására, politikusaink képességfejlesztésére és kutatásra. Milliókkal támogatják a pártok a különböző ideológiákat szolgáló elemzések, felmérések és összefoglalók elkészítését, az ifjú politikusnemzedék iskoláztatását, de jutott már politikai viccújság többmilliós támogatására is.

A pártalapítványok minden bizonnyal ellátnak közhasznú feladatokat. De ha a vakok szövetségét arra kényszerítjük, hogy a válság miatt az eddigi támogatásuk húsz százalékából vészeljék át a következő évet, akkor a tisztesség és a közteherviselés elve azt diktálja, hogy a politikai pártok is húzzák szorosabbra a nadrágszíjat, és jövőre vonják el alapítványaik éves támogatásának 80 százalékát. Ennek megfelelően a Táncsics Mihály Alapítványnak 105 millió forint járna, ha jelenlegi támogatását 80 százalékkal csökkentik, a Fidesz alapítványának pedig 84 millió forintja maradna. Aggodalomra tehát nincs ok, a politikusok képességfejlesztésére megmaradó összeg így is többszöröse lesz a 45 ezer vak és látássérült képességfejlesztésére szánt 50 milliós összegnél. Így is több jutna a politikai elemzésekre és pártkiadványokra, mint a vakok számára nyomtatott pontírású folyóiratokra és könyvekre. Több jutna az ifjú politikusok továbbképzésére készülő politikai anyagokra, mint a látássérült gyermekek speciális tankönyvellátására.

Sőt. A pártalapítványok támogatásának megvonása azt a meglepő eredményt hozná, hogy politikusaink társadalmi kirekesztődése valamelyest csökkenne.

Nagy Sándor András

Washington

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.