A baloldalnak új párt kell

Szabó Zoltán, az MSZP képviselője A baloldal újjászervezéséről című cikkében (augusztus 5.) Krausz Tamás történészprofesszor, volt MSZP-tag A baloldalt újjá kell szervezni című írását bírálja.

Szabó cikkének szinte egyetlen mondatával sem értek egyet, de örülök, hogy megjelent, mert igazolja Krausz állításainak igazságát és javaslatainak realitását. Sőt még többet is. Szabó Zoltán cikke ezzel zárul: "A rendszerkritika a baloldali gondolkodás elengedhetetlen része és a baloldali cselekvés iránytűje. Kormányozni azonban, úgy tűnik, nem lehet vele."

Hát igen.

A szocialista pártvezetés baloldali jellegének fokozatos elkopása ezzel a két idézett mondattal igazolható, vagy legalábbis indokolható. Rendszerkritikával kormányozni "nem lehet", az MSZP vezetése pedig mindenáron kormányozni akar, minden eszközzel a kormányzás lehetőségének megszerzésére és megtartására törekszik. Ez motiválja még ma is.

A ragaszkodás mögött gyakran anyagi érdekek állnak, jelentős jövedelmek, támogatások megszerzésének lehetősége. Ez tipikusan polgári-liberális mentalitás, a baloldalisághoz semmi köze. A korrupció tűrhetetlen mértékéhez és elterjedtségéhez annál inkább.

Ám vitathatatlan, hogy az MSZP tagjainak és vezetőinek egy (kisebb) része ma is baloldali, ragaszkodik marxista, antikapitalista nézeteihez. Ez a kétféle felfogás két irányzatot alakított ki az elmúlt húsz évben az MSZP-n belül. Krausz Tamásnak igaza van abban, hogy a polgári-liberális és a szocialista irányzatnak végre valóban el kell búcsúzniuk egymástól. Csakis így nyílna meg a lehetőség a valóban baloldali erők összefogására. Ha ez a búcsú, ami természetesen az MSZP szervezeti szétválását is jelenti, nem következik be, akkor az MSZP a következő országgyűlési és önkormányzati választások során az SZDSZ-éhez hasonló, súlyos választási vereséget fog szenvedni, és a szervezeti-politikai szétesés hasonló állapotába fog kerülni.

Az MSZP-nek ma még megvan a lehetősége a Krausz által javasolt, normális, megegyezésen alapuló szétválásra. Már csak azért is, mert az MSZP valóban baloldali irányzatának erkölcsi-eszmei-politikai vezetője ma a legnépszerűbb baloldali politikus: Szili Katalin. Valószínűnek tartom, hogy ha a szétválás nem következik be, akkor az MSZP mai jobboldali vezetői Szili baloldali politikai tevékenységét meg fogják bénítani.

Bizony a magyarországi baloldal egészének (mely korántsem azonos az MSZP-vel) igencsak szüksége lenne egy új, a Szabó Zoltán által lekicsinyelt német Baloldali Párthoz hasonló, új pártra.

A szerző filozófus

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.