Átváltozás

"Amikor egy reggel Gregor Samsa nyugtalan álmából felébredt, szörnyű féreggé változva találta magát ágyában." Ha nem is ennyire meghökkentően, mint Kafkánál, de épp ilyen gyorsan, egyetlen éjszaka alatt, péntekre virradóra változtak át a globális gazdasági koordináció keretei.

Nehéz lenne alábecsülni a jelentőségét, hogy a G8-ak helyébe a feltörekvő piacokat, Kínát, Indiát, Brazíliát és a többieket is egyenrangúként magába foglaló G20-csoport lépett. Eleddig mindezek az országok (mínusz Kína) hiába próbálkoztak például az ENSZ érdemi, azaz a Biztonsági Tanácsot is érintő belső reformjával, hogy az végre ne az 1945-ös világpolitikai erőviszonyokat tükrözze.

Egy nemzetközi szervezet - utaljunk ezúttal az Európai Unióra - nem attól működőképes, hogy van 100 ezer oldal joganyaga, és az öröknaptárba beírt évi négy csúcstalálkozója. Az ad hoc módon működő G20 - amelynek tagjai a világ GDP-jének 85 százalékát termelik meg - akkor ülésezett a legmagasabb szinten, amikor azt a válság kikövetelte: az elmúlt tíz hónapban háromszor, azelőtt soha. Érdekes egyébként az Európai Unió (kollektív) tagsága ebben a formációban. A huszadik tényező olyan, mint a dédnagymama a családi születésnapon: nem lehet nem meghívni, de nem ő viszi a show-t. A négy nagy EU-tagország mellett a spanyolok és a hollandok is tülekednek, hogy legalább az oldalvizeken jelen legyenek - és ne csak Barroso képviselje őket. A G8-ak látványos kibővülése nyomán egyébként örömünk addig lehet őszinte, amíg be nem satírozzuk a húszakat a földgömbön. Ha ezt megtesszük, azt látjuk: a Németország és Oroszország közötti mező olyan fehér maradt, mint Grönland - és nem ez az első komoly kétség mostanában térségünknek a globális folyamatokba való bekapcsolódását illetően.

Mindez eddig a forma. A G20-csoportban óriási potenciál rejlik, de ezt még döntésekkel kell igazolnia. Közhely, hogy "a globális kihívások globális válaszokat igényelnek". De valóban belátható, hogy - lásd a pittsburghi csúcs eredményeit - amennyiben egy amerikai banktól nem ugyanazt követelik meg, mint egy némettől, akkor lejt a pálya. Ha pedig Párizsban maximálják a bankárjövedelmeket, de az óceán túloldalán nem, akkor hamarosan gépre ül, és a Goldman Sachsnál köt ki a BNP Paribas vagy a Société Générale értékpapír-üzletágának a krémje.

A G20-akat sem e világon hívták volna életre, ha minden kezdeményezése azonnal sikerülne, és nem kellene döntéseit szép szavakba csomagolnia. A házigazda Obama örömmel jelentette be: megállapodtak, hogy kiküszöbölik a szénhidrogén-alapú energia állami támogatását. Valójában az ebben érdekeltek nyomására középtávú, határidő nélküli kiiktatásban egyeztek meg - ezt talán ne várjuk ki békaügetésben.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.