Napnyugta

Pénteken azonnali hatállyal felmondta a Nap-kelte című műsort készítő társasággal érvényben lévő szerződését a Magyar Televízió. Medveczky Balázs, az MTV ügyvezetője ezt "a forráshiány ellentételezését szolgáló és gyors eredményt hozó" intézkedésnek minősítette.

Hogy a szerződés felmondása jogos vagy jogszerűtlen volt-e, arról jó ideig eljogászkodnak majd, de ettől függetlenül az MTV hamarosan új, saját gyártású reggeli közéleti műsorral jelentkezik, amit belsős munkatársak készítenek.

Az ügyvezető indoklása vitatható. A Nap-kelte ugyanis egyetlen fillérjébe sem került az MTV-nek, Gyárfás Tamás vállalkozása önmagát tartotta el. Kétségtelenül jelentősek lehetnek a reklámbevételei, ami nyilván jól jönne az MTV-nek is, csakhogy azzal minden szakember tisztában van, hogy e válság sújtotta év utolsó harmadában a televízió nem lesz képes kellő mennyiségben hirdetőt szerezni, és az is kétséges, hogy jövőre ez olyan egyszerűen megy majd. Egy belső műsor elkészítése viszont minden kétséget kizáróan pénzbe kerül, s ha színvonalas, akkor nem is kevésbe.

A háttérben nyilván valami más ok áll, nem a pénz. Tételezzük föl: szakmai. De akkor Medveczky miért nem erre hivatkozik? És ha valóban ilyen gondok lennének, akkor miért nem mondták föl a szerződést évekkel korábban, s egyáltalán, miért kötötték meg?

Ha sem ez, sem az, akkor csak egy harmadik ok állhat a szerződésbontás hátterében: a politika. A Nap-kelte jó ideje a Fidesz bögyében van. Nem kedvelték korábban sem, de 2006 forró ősze óta politikusaik már - a magyar sajtó történetében új fejezetet nyitva - nyíltan bojkottálják a műsort. E szorításnak engedve hozott az MTV olyan döntést, hogy a műsorvezetőknek belsősöknek kell lenniük.

Ezzel az ürüggyel el tudták távolítani azokat az embereket, akiket a jobboldal segítőkészen meg is nevezett. Találtak a Fidesz lelkületének alkalmasabb személyeket, aminek következtében sikerült tovább szürkíteni a műsort. Gyárfás Tamás ebbe is belement, de a Fidesznek ez sem volt elég: politikusaik nem mentek vissza a műsorba. Gyárfásnak arra kellett rádöbbennie, hogy nem tud annyira a kedvükre tenni, hogy ő maga a kedvükre legyen.

Most Medveczky Balázs megtette azt, amire a Fidesz várt - egy látványos mozdulattal megszabadította a Magyar Televíziót a Nap-keltétől. Senkinek ne legyen kétsége afelől, hogy az új műsorba mennek majd a fideszesek is. Bolondok lennének a kampányban lemondani a műsoridőről.

A történet egyik főszereplője az ügyvezető, Medveczky Balázs, aki úgy érzi, hogy a Fidesznek gesztust téve megalapozhatja elkövetkező éveit, mintegy betolva magát a kegyeikbe, hátha eddig nem figyeltek föl rá. A másik egy üzletember, Gyárfás Tamás, aki próbálta ugyan tolni magát, vállalható és vállalhatatlan kompromisszumokat kötve, mégsem járt sikerrel. Mindehhez valószínűleg a Fidesznek még csak nem is kellett komoly erőfeszítéseket tennie, elég volt hozzá egyetlen ember ambíciója. Siralmas ez az egész történet az elejétől a végéig, bár ki tudja, hol a vége? Nyilvánvalóan nem egy reggeli tévéműsornál. Nyugtával sirassuk a napot.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.