Méreg

Kövér László mérges lenne, ha a pártszövetség valamely tagja, például a KDNP vagy a Nemzeti Szövetség jövőre ellenjelöltet állítana a Fidesszel szemben. Csakhogy a méreg az csak méreg, s bár Kövérnél sosem lehet tudni, azért talán még nála sincs valódi következménye, előbb-utóbb úgy is kifüstölögné magát.

Úgyhogy nemrégiben preventív eszközként Lakiteleken azzal nyomatékosított, hogy ha valaki ellenük indítana jelöltet, akkor azt politikai ellenfelüknek tekintik majd. A Fidesz választmányának elnöke értetlenségének adott hangot azzal kapcsolatban, hogy ha valaki együtt akar működni a Fidesszel, akkor vajon miért nem lép be a pártba?

Kövér kijelentése nem attól fontos, hogy rámutat arra, amit már régóta sejteni lehet, hogy az egy táborhoz és az egy zászlóhoz tartozókra egyenszabályok érvényesek, és még csak nem is az ad súlyt neki, hogy politikai ellenfélnek minősítené a renitens szervezeteket. Kétségtelenül kellemetlen a Fidesz politikai ellenfelévé válni, még a végén Lezsák Sándor vagy Turi-Kovács Béla is azzal találná magát szemben, hogy ifjonti emberek, mondjuk az asztalra már oly sokat letevő Szijjártó Péter azt szegezné neki napi sajtótájékoztatóján, hogy ő a felelős a haza tönkretételéért, ami természetesen épp akkora ostobaság lenne, mint amikor valódi politikai ellenfelüket, Bajnai Gordont illeti ezzel a váddal. Ám nem, Kövér kijelentései attól válnak fontossá, hogy rávilágítanak, milyen elképesztő görcsösséggel próbálja a szavazatokat maximálni a pártja, valójában mekkora tétje van számukra a választásoknak, s hogy tényleg úgy érzik, most teremthetik meg az alapját, hogy ne négy, hanem legalább nyolc évre szóljon a Fidesz-ciklus. Esetleg kétharmaddal.

Ennek elérése nem tűnik most túl egyszerűnek. Július óta a Fidesz tízszázaléknyi szavazót veszített, az MSZP tábora alig észrevehetően ugyan, de nőtt, s 24-ről 29 százalékra emelkedett azoknak az aránya, akik támogatják a Bajnai-kormányt. Ezek aggasztó jelek lehetnek Kövér számára, a tekintetben például, hogy most már valamit tenni is kellene. Annak szajkózása, hogy a kormány az ország tönkretevője, és ők majd mindent másképp csinálnak, nem tűnik elegendőnek. Másrészt az olyan ordítóan ostoba bunkóság, mint hogy "Fico föltörölte a padlót Bajnaival", előbb-utóbb visszaüt. Ugyanez a veszély fenyegeti a Fideszt azzal a vállalkozásával is, hogy a Jobbikhoz vándorolt híveket visszanyerje, pontosabban megtartsa még azokat, akik szívük szerint valójában a Jobbikhoz vándorolnának. Másként nem értelmezhető, hogy a párt országgyűlési képviselői közé tartozó edelényi polgármestert miért nem rúgták fenékbe azonnal, miután azzal vádolt cigány asszonyokat, hogy magzataikat tudatosan roncsolják, és nincs más magyarázat arra sem, hogy Orbánék miért hagyják tobzódni Esztergom egyre megfékezhetetlenebbnek tűnő vezetőjét, Meggyes Tamást.

Pánikra persze semmi okuk, hiszen a Fidesz fölényesen vezet. De ha már Kövér is sejti, hogy az eddigi eszközök nem elegendők, és saját szövetségeseit is nyíltan fenyegeti, akkor valószínű, hogy e pillanattól kezdve minden megszólalás a kampányé. És olyankor - sajnos, tudjuk jól - szinte minden megengedett. Még Lezsák Sándor is lehazaárulózható. Már onnan tekintve, ahol a Fidesz a haza, amely, mint ismert, nem lehet ellenzékben. Lezsák még lehet.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.