Levélturmix

A vízitúra-vezetők kötelező képzésének visszaállítását látja szükségesnek Boda András riportalanya, Bokody József vízitúra-vezető, mert szerinte így megfékezhető lenne a vízitúrázásban tapasztalható veszedelmes szabályozatlanság (Nem csak üzlet, veszélyes is, augusztus 13.). Szerintem a néhány évtizede teljesen érthetetlen módon előbb túlságosan professzionálissá tett (például orvosi vizsgálathoz kötött, túl sűrű időközönként megújítandó), majd teljesen megszüntetett vízi jártassági vizsga és igazolvány rendszerét kellene visszahozni. Fiatalkoromban nem túracsoportonként, hanem minden egyes csónakban kellett legyen legalább egy olyan személy, aki levizsgázott a vízi közlekedés rendjéből és evezőkezelésből. (És harmadik követelményként 200 méter leúszásából.) Az erről szóló igazolványának ott kellett lennie a csónakban - rendőri igazoltatáskor ezt kérték elsőként. Tökéletes rend persze így se volt a vizeken, de legalább olyan tökéletes rendetlenség se, mint manapság. A vízi rendőrségnek meg volt valami támpontja a rendteremtéshez.

Válas György

Budapest

Augusztus 15-i lapjukban olvastam a Menekül a Budapest TV című írást. Érdekes maga a kereskedelmi televízió neve is. A Budapest Televízió Zrt. ügyvezetője - mint írják - Bródy Péter. Ő adta a monogramját a csatorna nevének, amely BP TV néven futott, majd lett belőle egyszer csak Budapest TV... A Fővárosi önkormányzat jogszabályban rendezte a főváros nevének, jelképeinek használatára vonatkozó jogosultság kérdését. Az emberben önkéntelenül felvetődik a kérdés: vajon kérte Bródy Péter ezt a lehetőséget? Vajon megadta a hozzájárulását a főváros illetékes testülete? Ha nem, lehet ezt így csinálni, akár a Budapest TV ellen indított vizsgálatok során is, továbbra is?

Ráday Mihály

Budapest

Dr. Tolnay György Szobrok, szobrászok című (Olvasói levelek, augusztus 27.) észrevételében helyesbíti az 1848-as forradalom tábornokával foglalkozó cikket illusztráló egyik fotó aláírását. Az általa leírt információk közé azonban hiba csúszott, mert a keresőbe beírva számos helyen egybehangzóan az szerepel, hogy az 1935-ben felállított Görgey-szobor a budai Vár másik végén, a Prímás bástyán állt. Tehát az "ugyanazon hely", azaz a Fehérvári-rondella nem helytálló. Megjegyzem, hogy a jelenlegi posztamens gránitburkolata korábban a Felvonulási téren állt, a Lenin-szobor mögötti hasábot fedte. A szobor ugyan hasonlít az eredetire, de
a lábazat sokkal magasabb a korábbinál. Ennek van előnye, ugyanis így nem tudnak felmászni a szoborhoz, és eddig nem is rongálták meg.

Vogl Elemér

Budapest

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.