Fékek és ellensúlyok hiánya

Szólaljon meg a Banánhéj-köztársaság című könyv szerzője, Szabados Krisztián politikai elemző, mit gondol a fogalomról, elsősorban régiónkra értelmezve: - A banánköztársaságról klasszikusan valamilyen latin-amerikai diktatúra jut eszünkbe, meg Woody Allen filmje. Közép- és Kelet-Európa azonban az elmúlt két évtizedben kifejlesztette a banánköztársaság európai modelljét, ami már csöppet sem filmvígjátékba illő. Ennek többféle változata van. Ilyen a '90-es évek oligarchikus orosz modellje, amely mára egy antidemokratikus államkapitalizmussá "fejlődött". Vagy ilyen a közelmúlt Bulgáriája, ahol a választásokon a jelöltek vásárolják a szavazatokat; még az árfolyam is ismert: egy szavazat száz euró.

A kelet-közép-európai banánköztársaságok közös ismertetőjegye, hogy vannak "szabad" választások, ám a választói döntéseket antidemokratikus (például a hatalmi központnak alárendelt média) vagy illegális (például szavazatvásárlás) eszközökkel befolyásolják. Ezekben az országokban sokszínű a médiapiac, ám a médiatulajdonos oligarchák politikailag elkötelezettek, a hírközlés pedig szimplán politikai propaganda. (Máris tegyünk azonban különbséget az állami megrendeléseken meggazdagodó oligarchák és a tehetségükkel vagyont szerzők között; a gazdagság önmagában érték, ha azt a helyes célokra használják.) De a legfontosabb közös vonás az, hogy a rendfenntartás és az igazságszolgáltatás nem független.

Természetesen még a legfejlettebb demokráciákban is előfordul korrupt rendőr, ügyész vagy bíró. Ám a fejlett demokráciákban a korrupt rendőr, ügyész, bíró óriási kockázatot vállal, mert olyan fékek és ellensúlyok vannak a rendszerben, amelyek magasan tartják a lebukás és az ezzel járó súlyos következmények valószínűségét.

Magyarország félúton van, de öles léptekkel halad a banánköztársasággá válás felé. A média egy része olyan tulajdonosok kezébe került, akik azt pusztán propagandaeszközként használják. A kérdés az, hogy működnek-e a fékek és ellensúlyok a mai Magyarországon. Működik-e az önkontroll, vannak-e olyan független, a szakmaiságot, az igazság keresését mindennél előbbre tartó elemei a magyar igazságszolgáltatásnak, amelyek megállítják az ország banánköztársaságiasítását?

Itthoni jövedelemolló

A "banánköztársaság" fogalmat gyakran használják az alsó és a felső társadalmi rétegek túlzott jövedelemkülönbsége esetén is. Magyarországon az átmenet korai éveiben - 1990-1995 között - megemelkedtek a jövedelmi egyenlőtlenségek, s nőtt a szegények aránya, azóta azonban lényegében változatlan szinten, az OECD-átlag alatt stabilizálódtak ezek a mutatók - derült ki egy az idén tavasszal készült felmérésből. Míg nálunk stagnáltak, az OECD-országok háromnegyedében az elmúlt 20 évben nőttek a jövedelmi különbségek. Egy másik eltérés: az időskori szegénység csökkenése, illetve a fiatalkori szegénység emelkedése nálunk erősebb volt, mint az OECD átlagában. A felmérés szerint 2005 és 2007 között Magyarországon csökkent a leggazdagabb és a legszegényebb 10 százalék jövedelme közötti különbség, a szegények aránya pedig 2000 óta csökkenésnek indult. Az is igaz viszont, hogy míg Magyarországon minden negyedik háztartásnak nehézséget okoz az alapvető fogyasztási cikkek, illetve a megfelelő lakáskörülmények biztosítása, addig az OECD-országokban átlagosan csak minden nyolcadik családnak kell hasonló problémákkal megbirkóznia. A leggazdagabb és a legszegényebb 10 százalék jövedelmének aránya az OECD-országok közül Dániában és Svédországban a legalacsonyabb, míg Törökországban és Mexikóban a legmagasabb. Magyarország a vizsgált 30 ország között a 14. helyen áll. (s. a.)

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.