Hannibál bosszúja

Mit követhetett el szegény svájci pénzügyminiszter, hogy őt küldték Tripoliba Canossát járni? Ott ült a szerencsétlen a líbiai tévében, jobbján Kadhafi miniszterelnökével, izzadtan-lucskosan mondta bele a mikrofonba: bocsánatot kér - egyenesen - a líbiai néptől.

Az incidens, amely miatt ilyen kényszeredetten kellett megkövetnie Svájcnak Tripolit, tavaly történt.

Az észak-afrikai olajországot negyven éve irányító vezető fia, Hannibal az ötcsillagos genfi Président Wilson hotelban lakott, amikor váratlanul kiszállt a rendőrség és magukkal hurcolták a 32 éves ifjabb Kadhafit. A szálloda egy marokkói és egy tunéziai alkalmazottja tett feljelentést: Kadhafi fia egyszerűen verte őket. A vendéget a kihallgatás idejére börtönbe is csukták.

A sértést Hannibal nem nyelte le. Tripoli leállította olajszállításait, s megtiltotta minden hajó kirakodását, amelyik svájci áruval a fedélzetén tér be líbiai kikötőbe. A haragszomrád egy teljes éven át tartott, s végül az érdek győzedelmeskedett az igazság felett. Svájcnak kell a líbiai olaj, s ebben az összefüggésben ugyan kit érdekel, hogy Hannibal verte az alkalmazottakat?

Analóg eset a Lockerbie-merénylő szabadon engedése. Kiderült - noha a brit külügy ezt hevesen tagadja -, hogy az alku egy titkos kereskedelmi megállapodás része. Kadhafi még 2007-ben egyezett meg Tony Blairrel a merénylő szabadon bocsátásáról, cserébe Líbia zöld utat adott a British Petrol jelentős olajipari beruházásának.

Tudjuk, hogy 270 ember - köztük négy honfitársunk - gyilkosát Tripoliban hősként ünnepelték, a világ vezető politikusai pedig azóta is pironkodva próbálnak menekülni legalább a Kadhafival való személyes találkozó elől. Ami nem lesz könnyű. A líbiai vezető ott lesz New Yorkban az ENSZ-közgyűlés ülésszakán, minthogy a világszervezet soros elnöki tisztét éppen országa veszi át.

Propagandaszempontból ennél látványosabb események, mint a svájci bocsánatkérés, a Lockerbie-ügy megoldása és Líbia ENSZ-elnöki pozíciója nem is történhettek volna. S mindezek a holnapi nagy felhajtás, Kadhafi hatalomra kerülésének 40. évfordulója apropóján. S ha számos európai állam- és kormányfő - köztük Sarkozy, Medvegyev és Putyin - cáfolja is a líbiai információt, miszerint ott lesz a Kadhafit mennybe menesztő ünnepségen, azért maradt a listán illusztris vendég szép számmal. Hogy mást ne mondjunk, a spanyol királyi pár. Meg Berlusconi, noha ő a nagy csinnandrattát megelőző napra időzítette látogatását.

Elmegy Tripoliba Hugo Chávez, Venezuela populista elnöke, s az Izraelt a föld színéről letörölni óhajtó iráni elnök, Ahmadinezsad is jelezte részvételi szándékát. No nem, abba belegondolni is rossz, hogy három ilyen ország olajszövetségbe tömörülve ugráltathatja a fél világot! Pedig, ha a dolgok ezt az irányt követik, ha a tisztesség és az igazság fölött mindig az érdek diadalmaskodik, ez a helyzet könnyen előállhat. S az lenne csak Hannibál igazi bosszúja.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.