Előítélet

Van annak diszkrét bája, ahogyan a honi képviselők egymásra licitálva heccelik a tömeget a bankok ellen. Szidták őket, mert nem hiteleznek, és mert megteszik.

Pár hónapja egyikük azért indított kampányt, mert a hetven éven felüliek nehezen jutottak hosszú távú kölcsönhöz. Társai azért tették felelőssé a bankokat, hogy mindenkinek felelőtlenül adtak kölcsönt. Mások azt mondták, hogy a bankok ülnek a pénzen - vagyis (megint) nem hiteleznek. Aztán jött a túl magas kamat és törlesztőrészlet, meg a túl nagy profit. Koronaként az egészre, hogy a mostani extraprofitból (ami nincs) a bankok fizessék ki a bajba jutott hitelesek adósságát.

A politikának, ha már magát nem teheti, valakit tényleg felelőssé kell tennie a válságért. Kisebbségeket úgy hatvan éve normális politikusnak nem illik csoportosan megbélyegeznie - erre mostanában nálunk a szélsőségesek szakosodnak. Maradnak a bankok meg a bankvezérek. Ezzel viszont az a baj, hogy épp a válság mutatta meg: a magyar gazdaság egyik legegészségesebb ágazata a pénzügyi rendszer - minden negatívumával együtt, és persze a többihez képest.

Mindez természetesen nem vigasztaló azon családoknak, akiket - az elmaradások miatt - a kilakoltatás réme fenyeget. De biztató azoknak, akik - ha valamivel nehezebben is, mint korábban -, de rendesen fizetik a részleteket, illetve megtakarított pénzüket tartják valamelyik banknál.

Az ugyanis, hogy a magyar bankrendszer stabil, három dolgot jelent: 1. Ha bankba tettem a pénzem, bízhatok abban, hogy az meg is lesz. (Persze akkor, ha tudom, mit csináltam, és valóban a bankba tettem, nem pedig egy, a múltban 50 százalékos profitot elérő, ám mostanában 30 százalékos mínuszt produkáló befektetési alapba.) 2. Ha rendesen fizetem a részleteket, akkor biztos lehetek abban, hogy nem kéri vissza a bank idő előtt a pénzt. (Mert ha a hitelt - mondjuk a bank csődje miatt - hirtelen egészben visszakérik, akkor nagy bajban leszek.) 3. Ha nem fizetek rendesen, akkor a bank igenis kéri a pénzét (mert ha nem tenné, akkor nem tudná fizetni a betétesek kamatát, vagy tönkremenne).

Az eredmény, hogy hazai pénzintézet nem ment csődbe, hogy a bedőlt hitelek túl nagy száma miatt egyet se kellett (eddig) megsegíteni, hogy a bankok képesek voltak átvészelni az elmúlt nyolc-tíz hónapos finanszírozási űrt. Utóbbit néhol némi segítséggel. Ám ez - uniós szinten - egyáltalán nem mondható kirívónak. A hazai hitelintézeti szektor gyorsan reagált a válságra: visszafogta a marketing-költségeket, a beruházásokat, létszámot csökkentett, racionalizált, szigorította a hitelezését - és folyamatosan tartalékot képezett.

Eközben jelentősen csökkent a nyereség. Néhány banknál - ahol az üzletpolitika merészebb, a hitelezés pedig túl bátor volt, és így bedőlő kölcsönöket produkált - gyakorlatilag el is tűnt. Kiderült, hogy a bankok ma egyáltalán nem egyformák - van, amelyik jobban gazdálkodott, és van, amelyik többet tévedett. Van, amelyik képes a nehéz helyzetbe került, de nem reménytelen hiteladósoknak reális egérutat kínálni, és van, amelyik nem. Ahogyan van a bankfiókban jobb, segítőkész, tájékozott ügyintéző, és akad rosszabb, vaskalapos is.

Ma azt mondani, hogy a bankok úgy általában ilyenek vagy olyanok, ezt vagy azt teszik, ugyanolyan buta általánosítás, mint azt közölni, hogy egy adott népcsoport okosabb, butább, piszkosabb vagy tisztább. És ugyanolyan veszélyes is.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.