Pont az eszperantó?

Polónyi István oktatáskutató szerint sok álmegoldás születik nyelvvizsgaügyben, de az "álmegoldások" közül csak azt kifogásolta, hogy eszperantóból és lováriból is lehet nyelvvizsgát tenni (Diszkrimináció a kötelező nyelvvizsga?, július 21.).

 

Ennél azonban sokkal több "álmegoldás" van: jelenleg 28 élő nyelvből lehet nyelvvizsgát tenni. Ő tehát csupán e két nyelvet diszkriminálná, az összes többit megengedné. A lovárit ugyan nem, de például a beást igen. Révész Sándor továbbment - ő már csak néhány nyelvet engedélyezne (Niksz dájcs?, július 22.). Mintha szégyellnék megtenni az utolsó lépést, amelyet mások kertelés nélkül kimondanak: mindenki tanuljon meg angolul!

Száz évvel ezelőtt Ignotus felismerte a nemzetközi nyelvi kommunikáció rendszerének alternatíváját: vagy a nemzetközi nyelv, az eszperantó alkalmazása, vagy valamely etnikai nyelv anyanyelvi beszélőinek privilegizált helyzete, hegemóniája, felülkerekedése a többi rovására,
hosszabb távon pedig az összes többi nyelv eltűnése fog bekövetkezni. Ő a nemzetközi nyelv mellett, azaz a nemzeti nyelvek megmaradása mellett állt ki (A világnyelv és a természetes fejlődés. Huszadik Század, 1905. február). Az angolon kívül az összes többi nyelv használatának visszaszorítása száz év alatt sokat haladt előre, arról azonban szó sincs, hogy ez lenne "az élet követelménye". Természetesen politikai érdekekről, hatalomról és pénzről van szó.

A 28 nyelv közül miért éppen az eszperantó lesz vitatéma újra meg újra? Azért, mert ez az alternatíva!

A nemzetközi nyelvhasználatnak most is ez lehet a modernebb, gazdaságosabb, tehát sokszorta olcsóbb és egyben igazságosabb megoldása is (Haszpra Ottó akadémikus: Egyenjogúság és gazdaságosság = mta.hu/fileadmin/szekfoglalo). Ugyanezt javasolja többek között Reinhard Selten Nobel-díjas közgazdász is. Politikai érdek, hatalom és pénz a témánk most is.

Rátkai Árpád

Szeged

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.