Források

A gárdisták a hét végén összegyűltek egy szentendrei vállalkozó magánbirtokán, a Sztaravodai úton, s most számíthatnak rá, hogy egyenként akár százezer forintos bírságot is kiróhatnak rájuk. Nem kell aggódniuk. Lesz, aki kifizeti helyettük a büntetést, a Jobbik ugyanis korántsem tűnik komolyabb pénzzavarban lévő szervezetnek. A gárdisták buszokkal érkeznek, valaki valahogyan biztosan kifizeti számukra a bérleti díjat is, új egyenruhában feszítenek, ide utaznak, oda utaznak, esznek-isznak, menetelnek. Nyilván a maguk keresetéből, az ügy iránti buzgalomból - így működnek az igazi mozgalmárok.

Vona Gábor, a Jobbik elnöke szociológusokat megszégyenítő társadalomismerettel érzett rá az egyetlen lehetséges útra, amelyen az Európai Parlamentbe juttathatja embereit és várhatóan a magyar parlamentbe önmagát - csápokat mélyesztett a falvakba, kisvárosokba, és ezeken keresztül gerjesztette, majd szívta föl a cigányság elleni indulatokat. Sikere mással nem magyarázható - programja ugyanis e pont kivételével alapvetően megegyezik azzal, amit a Fidesz hirdet. Egyetlen hívószó kellett csupán, a cigánybűnözés hirdetése, és ez bőven elegendőnek bizonyult Vonáék sikeréhez. És most már Orbán Viktor sem tudja elnéző mosollyal szemlélni az egykori polgári körös tevékenységét.

Vona nagy újítása, a Jobbik által alakított Magyar Gárda volt, amelynek tevékenysége nem csak félelmet gerjesztő meneteléseiben merül ki, mert egyre komolyabb szervezőerőként működik, eljut minden egyes faluba, ahol úgy érzi, hogy dolga lehet. Márpedig ilyen település sok van. A Magyar Gárdát feloszlató ítélet - amelynek indokolása egyértelmű és a gyakorlatban is kivitelezhető - ezt a szervezőerőt húzta ki a Jobbik alól.

Igaz, a csapat a küldetést jórészt már teljesítette, hiszen hosszan kellene keresgélni ma Magyarországon olyan falut, kisvárost, ahol ne akadna egy készséges magánszemély, egy vállalkozó, mondjuk, aki fölajánlaná ingatlanját egy gárdagyűlésre. És ha valakiben fölmerült volna valaha a kérdés, hogy honnan is van pénze a Jobbiknak fenntartani és működtetni egy ilyen szervezetet, elég csak a sok-sok "elnyomott" kis és közepes magyar vállalkozóra gondolnia, akik olykor terményekkel, olykor ideiglenes helyszínnel, olykor egyenruhával, busszal, s persze pénzzel segíti a magyar honfiakat, meg persze ingyenes jogi tanácsadással.

Erre most - még ha a büntetésre a pénz bizonyára előkerül - talán szükségük is lesz. Látszat ide vagy oda, a gárdára már nincs szüksége a Jobbiknak, amely mostanában mintha gazdagítaná a tematikáját, a cigánybűnözés mellett, időnként helyette, egy még szélesebb körű "nemzeti" összefogásra alapot adó ellenségkép-kereső terepet kreál: a bankok környékét. S a rendőröket fenyegeti.

És mindehhez már vonulni sem kell. Az a szervező rendszer pedig, amelynek alapjait a gárdistákkal teremtették meg, ma már egyenruha nélkül is működik. A gárda bevégezte a dolgát, a Jobbiktól csendben akár ki is múlhat, és ha rajtuk múlik, ki is múlik. A források viszont - úgy tűnik - egyelőre nem apadnak el.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.