Miért hallgat az AB?

Feléledt bennem a remény, hogy Valki László nemzetközi jogász cikke talán végre megszólalásra bírja az Alkotmánybíróságot, annak volt és jelenlegi elnökeit (Szólásszabadság, alkotmány, nemzetközi jog, augusztus 14.). Joggal lehet magyarázatot kérni azokra az ellentmondásos, vagy félreérthető megfogalmazásokra, melyekkel gyakran találkozhatunk az AB határozataiban.

Több határozat szerint a „véleménynyilvánítás alkotmányos védelme annak érték- és igazságtartalmától függetlenül" megilleti a megszólalót. A 36/1994-es határozat szerint viszont „az alkotmányos védelem nem vonatkozhat a tények meghamisítására". Az 1992-es határozat még indokoltnak tartja „a közösségek méltóságának" büntetőjogi védelmét, a 2008-ban hozott 95-ös és 96-os határozatok azonban már abból indulnak ki, hogy a „közösségek méltósága önálló alapjogként nem értelmezhető". A Magyar Szinonima Szótár szerint az „izgatás" és az „uszítás" szinonimák, a 18/2004-es AB-határozat ennek ellenkezőjét állítja, amikor erre is hivatkozva alkotmányellenesnek tekinti az Országgyűlés által már elfogadott törvényt. És a példák még hosszan sorolhatók. Ha az állampolgár értetlenkedik, magára vessen!

Valki László bíráló szavain túlmenve megkockáztatom azt a megjegyzést, hogy elsősorban nem az AB által visszautasított törvénymódosítási kísérletek alkotmányellenesek, hanem az alkotmánybírósági határozatok, melyek rendre nemlétezőnek tekintik az alkotmány 7. paragrafusát, amely a nemzetközi kötelezettségek és a belső jog összhangját írja elő. (Erre a tényre a szerző által is említett különvélemények is utalnak.) V. L. megemlíti, hogy a „clear and present danger" (nyilvánvaló és közvetlen veszély) jogelv - érintőlegesen - már az 1992-es határozatban is szerepel. Az akkori határozat azonban ehhez hozzáfűzi, hogy „itt az a döntő, hogy mi került veszélybe, az uszítás az alkotmányos értékrendben szintén igen magasan álló alanyi jogokat veszélyeztet". Amikor a 2004-es határozat az 1992-es határozatra utal vissza ennek a jogelvnek az említésénél, sajátos módon erről a lényeges megállapításról „elfelejtkezik".

Holmes bíró, a „clear and present danger" 90 évvel ezelőtti „kitalálója" feltehetően forogna a sírjában, ha ennek tökéletes félreértelmezéséről hallana. A veszély szó ugyanis nem csupán és nem is elsősorban az erőszak veszélyét jelenti, mert az „alanyi jogok" körébe beletartozik az emberi méltóság, a jó hírnévhez való jog, a diszkrimináció tilalma is. Márpedig ezek megsértésének „nyilvánvaló és közvetlen veszélye" a rasszista megnyilvánulások többségénél eleve fennáll. Az erőszaknak - mint feltételnek - a belemagyarázása, megkövetelése a jogalkalmazás csődjét jelenti, egyértelműen ellentétes az alkotmánnyal és a létező jogszabályokkal. Jó lenne, ha ennek az Alkotmánybíróság is tudatában lenne.

Kerekes Ottó
Budapest

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.