Őspotya

Beszéltem egy adóellenőrrel, aki a szakmájáról mindent tud. A téma izgalmas volt: vajon meddig mehet az úgy, hogy az elvileg mindenben a méltányos törvényesség be- és fenntartására működtetett állam hosszú évek óta csendben eltűri, hogy egy kör szinte nyilvánosan úgy jusson milliárdos jövedelmekhez, hogy veszélyben sem kell éreznie magát.

Sőt illegális haszonszerzése legalizálására ugyanezen állam egy pillanatnyilag csaknem teljesen ellenőrizhetetlen tartalmú igazolványt is ad. Ráadásul, ha legalább azt a kevés adót, meg egyéb járulékot be is fizeti, jogosult minden egyéb támogatásra, közellátásra is. A sokat tapasztalt adóellenőr nem érti az ilyesmit. Illetve nagyon is érti, ám sokkal inkább bosszantja. Főképp az, hogy ő, aki elvileg éppen az illegális (tehát lényegében másokat megrövidítő) pénzszerzés leleplezésére szegődött, ez ügyben szinte teljesen tehetetlen.

Most, augusztus közepe táján csúcsra jár a piacokon a nepperbiznisz: a termés beérett, el kell adni, de hogy a forgalom után ne, vagy csak nagyon keveset kelljen adózni, a kereskedésre, amennyire csak lehet, az őstermelői igazolvány jótékonyan szürke leplét célszerű ráborítani. Élni az őspotya ellenőrizhetetlen lehetőségeivel. Mindenki tudja, hogy ez káros, mert a valójában feketében utazó, de "őstermelőként" is nyilvántartott felvásárló és továbbértékesítő kofa az egyetlen, aki jól jár. A valódi kisgazda így sem kap többet az árujáért, a piaci árakon pedig nem nagyon látszik az az importtal súlyosbított "relatív árubőség". Az állam pedig tehetetlenül nézi, miként forog meg suba alatt, hogyan "termel ki" a semmiből újabb és újabb városi terepjárókat (kisplatóval, mert ugyebár termelők volnánk) az a sok milliárd forint, amit azért lehetne inkább egy-két közhasznú dologra is költeni.

A helyzettel a politikusok is jó régen tisztában vannak, harcolnak is ellene rendületlenül. Immár több mint tíz éve, lévén az eredetileg másként nevezett kedvezményeket alapvetően azért találták ki a '90-es évek elején, hogy a nekilódult munkanélküliség vidéket keményebben sújtó hatásait tompítsa, de már az első években látszott, hogy valami nagyon nem stimmel vele. 1997-ben főként azért tiltakoztak a "kiskőrösiek", hogy egyrészt ne kelljen továbbra sem egészségügyi hozzájárulást fizetniük, másrészt a termelésüket illetően maradjon az addigi, igazából bemondásra épülő elszámolási rendszer. No, ebből lett az őstermelői igazolványosdi, ami a jelenlegi formájában alig ér többet a "bemondásos" variációnál. Korszerű, ellenőrzésre valóban alkalmas, netán százmilliárdok illegális mozgását is megnehezítő változtatásra pedig nincs keret - hát igen, mindig kevésbé fáj az a pénz, amit valamiért nem kapunk meg, mint amit valóban a zsebünkből kell kifizetni.

Az agrártárca most az eddigieknél jóval szigorúbb fellépéssel fenyegeti a kedvezményekkel visszaélőket. Januártól. Mondjuk máshogy: várhatóan a választási küzdelem dandárjában. Szinte biztosan példátlan lesz ez a szigor.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.