Botoxozás kizárva

Érdekes növényre - a szardíniai mételykóróra - hívja fel a figyelmet Szekeres Júlia a Megvan a halálvigyor titka című (Hétvége, július 18.) cikkében, amelyhez némi szakmai kiegészítést azért fűznék.

Megvan a halálvigyor titka

A növény nem csak Szardínia sajátossága, egész Dél-Európában előfordul, sőt Nyugat-Franciaországban és Nagy-Britanniában is megtalálható. Gyökereit halott ember ujjainak is nevezik, mert utánozza a görcsbe merevedett halott ujjait. Mérgező hatása természetesen régóta ismert. A gyökér íze édeskés - csakúgy, mint néhány veszélyes társáé - a gyilkos csomorikáé is. A gyilkos toxin neve oenanthotoxin, oenanthetol, oenanthetone, melyek a szabad levegőn gyorsan inaktiválódnak. Ezzel párhuzamosan a gyökérből nyert sárgás váladék megbarnul.

Milyenek a mérgezés tünetei? Veseelégtelenség, a harántcsíkolt izmok spontán szétesése, a szervezet súlyos savbázis háztartásának zavara, halmozott epilepsziás görcsrohamok és a halálvigyor, melynek a megfejtése az ún. trizmus, mikor is a rágóizmok feszesen összezárják az alsó és felső fogsort és a mimikai izmok torz vigyorra húzzák az arc lágyrészeit. Nos, ez a botoxos hasonlat elég mellbevágóan hatott rám. A botulinus toxin bénítja az ideg-izom ingerület átadást, ebből lesz az ún. petyhüdt bénulás. Botoxozás után kisimulnak a ráncok, amely mellett az arc egyes mimikai izmai sem képesek mozogni, így esetenként mimikaszegénnyé válik a botoxolt arc. "Rendes" botulizmus esetén akár légzésbénulás is megjelenhet. A mételykóró mérge folyamatos ingerületátvitelre ösztökéli az idegrendszert, aminek a fokozott görcskészség, a halmozott epilepsziás rohamok és a halálvigyor lesz a következménye. Tehát a növény toxinja változatlanul megmarad az egyik legveszélyesebb növényi méregnek, és szó sem lehet arról, hogy a esztétikai beavatkozások fegyvertárába kerüljön.

Dr. Zacher Gábor

toxikológus

Kedves Zacher Gábor!

Köszönöm a sáfrányos mételykóróval és hatásával kapcsolatos észrevételét. Nagy érdeklődéssel olvastam pontos és részletes magyarázatát. Legközelebb mindenképpen "hivatásos méregkeverőt" (toxikológus szakértőt) keresek, mielőtt a cikkembe elhamarkodottan tévedés cseppenne.

Szekeres Júlia

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.