Rossz helyen és rossz időben

Bauer Tamás nem szorul arra, hogy megvédjem, az ő szakmai tekintélye nem vitatható. Nem is e célból ültem a klaviatúra elé, hanem azért, mert felháborít Szanyi Tibor írásának kioktató hangneme (Bauer és a baloldal, augusztus 7.).

Szanyi a szocialisták hétéves kormányzása, és az általuk, kádereik által működtetett állami és önkormányzati vállalatok sorozatos csődjei és visszaélései apropóján igyekszik a közösségi tulajdon fölényét, vagy legalábbis egyenértékűségét bizonyítani. Német és francia példákra hivatkozik, de mi itt és most Magyarországon élünk, Mikszáth és Móricz országában, korrupt pártok által uralt országban.

Senki, Bauer sem vitatja, hogy léteznek jól működtetett közösségi tulajdonban lévő cégek: nálunk szinte csak az önkormányzati szektorban, erősebb kontroll alatt. De ami a MÁV-nál, a Magyar Villamos Műveknél, a Bábolnai Gazdaságnál az elmúlt két évtizedben történt, (ebből 12 év szocialista kormányzás!) az Szanyi meggyőződését azért meg kell, hogy ingassa! Továbbmegyek: tud-e Szanyi sikeres, profitorientált állami vállalatot említeni Magyarországon, a rendszerváltás óta? Én nem. Az állami vállalatok a pártok klientúrájának játékszerei, és jó esetben is csak a dilettantizmus és a növekvő alulfinanszírozás (MÁV) teszi tönkre azokat. Egy magáncégnél azért ez nem lehetséges!

Anno én sem értettem egyet a közműcégek széles körű privatizációjával. (Többségében jól működő cégek voltak.) Mi lett volna azonban a szolgáltatásokkal, ha pl. az Elmű és a Fővárosi Gázművek is a BKV sorsára jut?

Szanyi említi a két budapesti erőmű ügyét is. Ezeket a vegyes üzemű erőműveket a Bokros-csomag után, az akkor (még) kényszerűen takarékos kormány rendelte meg, lehet, hogy nem a legjobb szerződésekkel. De mi ez a mai PPP-szerződések özönéhez, és azok feltételeihez képest? Óvodai csínytevés csupán. Persze a magáncég rossz szerződést nem köt, szemben az állammal.

Szanyi hisz az állami bankok kiválóságában. A kínai példára hivatkozik. Bizonyára elfeledkezik arról, hogy Kínában évente több tucat állami vezetőt végeznek ki korrupció okán. Nálunk Princz és Kulcsár jól megvan. De én is hajlandó leszek hinni az állami bankok megbízhatóságában, ha Szanyiék elszámolnak a Magyar Fejlesztési Bank nem tiszta ügyleteivel: a csődben lévő magáncégeknek odadobott, soha vissza nem térült milliárdokkal, a magáncégnek sürgősséggel adott, csak részvényekkel biztosított 15 milliárdos sürgősségi hitellel. Amíg a közvélemény előtt ezek az ügyek gondosan el vannak rejtve, addig ne dicsérjük az állami bankokat! Szanyi írása ma ebben az országban egyszerűen nem aktuális. Máskor, más országban, más párt képviselőjeként akár hiteles is lehet.

Bauer Péter

Budapest

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.