Álomforma

Kavarja, vagy nem kavarja, ez itt a kérdés. Nem Fülig Jimmyről beszélek, róla tudjuk, amit tudunk, hanem Újpest első emberéről, Derce polgármesterről. Nála ugyanis nem egyszerű eldönteni, lévén a magyar közigazgatás egyik jelentős revütáncosa, aki legalább évente egyszer elképeszti a hont, aztán ember legyen a talpán, aki el tudja dönteni, hogy ő most kavarja, vagy nem kavarja. Komolyan beszél, vagy csak finoman megbillenti a bilit, aminek tartalma aztán vagy kilöttyen, vagy nem löttyen ki, és ha nem löttyen ki, akkor mi hahotázunk egyet: hát, ez tényleg jó vicc volt, a betyárját!

A kormány a Nemzetközi Valutaalapnak azt ígérte, hogy 2010-ben 120 milliárd forinttal, vagyis átlagosan mintegy 10 százalékkal csökkenti a települések állami támogatását, és ez a bejelentés az önkormányzatok vezetőinél azonnal kiverte a biztosítékot, ami érthető, lévén ehhez mérhető összeg csak matematikapéldákban, vagy kiérdemesült BKV-főnökök végkielégítést tartalmazó borítékjában fordul elő.

Az önkormányzati vezetők tiltakozni kezdtek, mondván, a 120 milliárd elvonása működésképtelenné teszi a hivatalokat, igaz, azt is hozzátették: amennyiben bizonyos kötelező feladatokat is elvonnak tőlük, akkor tárgyalhatnak az ügyről. Sőt: éjszaka, amikor fejüket a kispárnájukba fúrják, suttogva még azt is elismerik, hogy a hivatalok működését lehetne ésszerűbben is szervezni, a bürokraták és a választott tisztségviselők számát karcsúsítani.

Derce Tamás, Újpest polgármestere azonban nem bízik a tárgyalásokban, valamint abban sem, hogy az állami vezetők valamit az ellentételezésről is mondanak majd. Azt javasolta, az önkormányzatok lépjenek sztrájkba, hogy a közigazgatás megbénításával jókora tockost adjanak a döntéshozóknak. Csakhogy Derce polgármester kijelentései kapcsán tényleg nem tudni: komolyan gondolja-e vagy sem. Azt például komolyan gondolta-e, hogy az Újpest területén dolgozó kínai művirágdílereknek csak akkor ad árusítási engedélyt, ha hazánkhoz való hűségüket azzal igazolják, hogy kívülről citálják a Toldit? És azt komolyan gondolta-e, hogy az újpesti médiaháború szereplőit azzal szorítja háttérbe, hogy kisbíróval doboltatja ki a közérdekű közleményeket? Hát azt viccnek szánta-e, hogy Újpest leválik Budapestről, mintegy külön várost (falut, királyságot, tetszőleges állam- vagy álomformát) alkotva?

És mi lesz, ha Derce polgármester ezúttal mégsem csak kavarja, és annak ellenére, hogy az önkormányzatok dolgozóinak jogilag valóban nem egyszerű sztrájkolniuk, mégis belekezdenek? Hogy mi lesz akkor? Magyarországon a józan ész pihenni tér egy kicsit. Igaz viszont, a hivatalnokoknak lesz idejük arra, hogy tanulmányozzák a Toldit. Végtére, nekik sem árt tudniuk, ha repül a nehéz kő, az vajon hol áll meg? Hol áll meg, s kit hogyan talál meg?

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.