Begyűrűzés

Dusan Caplovic tegnapi megszólalása romaügyekben világossá teszi, hogy a helyzet még annál is rosszabb, mint ahogy eddig hittük. A szlovák kormányfő helyettese lényegében Magyarország nyakába varrta a felelősséget az ottani cigányellenes hangulat erősödéséért, de még a szlovák neonácik hétvégi tüntetéséért is.

Nyel egyet az ember erre, mert nehéz ilyesmire bármit mondani. Talán csak annyit: találékonyságuk egyenesen bámulatos, amikor Magyarország befeketítéséről, a felelősség áthárításáról van szó.

Caplovic böffenéséig legfeljebb az a módszer tetszett visszásnak, ahogyan Pozsonyban a romák elleni magyarországi támadásokat egy laza mozdulattal beemelték a szlovák nyelvtörvény körüli vitába. Az összekapcsolásos technika persze primitív, ha valahol azért politikailag érthető is: a kínos helyzetbe került hatalom gesztusa, amellyel saját sáros cipőjéről úgy próbálja elterelni az éledező nemzetközi figyelmet, hogy a szomszédra kezd mutogatni valami egészen oda nem illő dolog miatt.

Vagyis azzal akarták hitelteleníteni a bírálatokat, hogy Magyarországot afféle "romafaló államnak" állították be, amelynek ezzel meg is szűnt minden erkölcsi alapja, hogy kinyissa a száját Pozsony - felületesen nézvést - kisebbségellenesnek ható lépései miatt.

Amit azonban Caplovic állít, több ennél. Ez ugyanis azt mondja, hogy Magyarország exportálja a romaellenességet, valósággal "begyűrűzteti" azt az amúgy intakt Szlovákiába.

Van ebben bármi életszerűség? Ficóék pontosan olyan jól tudják, mint mi, hogy az égvilágon semmi - már csak azért se, merthogy nincs szükség exportra, a cigányellenesség enélkül is szépen tenyészik szomszédságunkban is, ahogy szinte mindenütt a régióban. Most emlékeztessük őket arra, hogy az ottani romák általános szociológiai helyzete gyakorlatilag semmiben sem tér el a hazaiakétól?

Hogy az ottani cigányság éppúgy a rendszerváltozás legnagyobb vesztese, mint a hazai? Vagy a kelet-szlovákiai éhséglázadásra, az ottani cigányellenes atrocitásokra, a szlovák szélsőjobb folyamatos hangulatkeltéseire? Minek? Ismerik a tényeket. Annál elszomorítóbb Caplovicék rosszindulata és magyarellenes indítéka.

És nyilván ugyanennyire lehangoló az az igyekezet is, hogy ebbe az újabb kampányukba ottani roma vezetőket is bevonjanak. Akik hajlandók bizonygatni, mennyire tart etnikumuk a Magyarországról érkező "fertőzéstől". Sajnos, a politika árnya érződött a tegnapi pozsonyi gyertyagyújtáson is, ahol Meciar- és Fico-közeli emberek mutogattak Magyarországra.

A tömegdemonstrációnak szánt rendezvény roma részt vevőinek csekély számából ítélve azonban legfeljebb arra lehet gondolni, hogy a szlovákiai cigányság eleve megérezhette, mire is megy ki a játék egy jobb sorsra érdemes szolidaritási aktus örve alatt. És tisztában van azzal, hogy nem az "átgyűrűzéssel" kapcsolatosak súlyos gondjai. Mint ahogy azzal is, milyen pocsék világ szakadt errefelé rájuk, szinte függetlenül attól, hogy a térség melyik országába vetette is őket a sors.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.