Őssejtpiac

A piac az már csak piac, ha mindjárt ronda is. Az ember meg már csak olyan, hogy javakat szeretne szerezni, szerencsés esetben úgy, hogy maga is javakat ad értük cserébe, legyen szó búrkifliről vagy éppen a májunkról. És ha így tekintjük az ügyet, amely kedden kirobbant, mondhatjuk felháborítónak meg morbidnak, de meglepőnek semmi esetre sem.

Történt, hogy a Nemzeti Nyomozó Iroda őrizetbe vett négy személyt (köztük orvost, biológust), akik egy magyar irányítású őssejtkutató labor és egy magyar tulajdonban lévő magánklinika szervezésében 2007-től napjainkig őssejtkezeléseket végeztek. Az érintettek az őssejtek beültetéséért-injekciózásáért 25 ezer amerikai dollárt vagy ötmillió forintot fizettek. A sejteket - aljas módon megszerzett - abortumokból nyerték ki, a pácienseknek beadott készítményeket pedig korábban nem tesztelték sem embereken, sem állatokon, hatásuk ismeretlen volt. (Ha mindjárt nem placebót injektáltak a páciensekbe...) Tudjuk: a magzati abortumokból nyert őssejt biztat a legtöbb eredménnyel, ha beteg sejteket kell pótolni, mert azok még nem nyerték el végső funkciójukat, így bármilyen irányban képesek fejlődni. Elvben. Mert az eddigi tapasztalatok meglehetősen kétesélyesek: a "tiszta'" sejt hatására akár rákos daganat is kifejlődhet.

Ez a hányingert keltő, erkölcstelen őssejtügylet persze tokkal-vonóval törvénytelen volt, amit onnan is sejteni, hogy meglehetősen jövedelmezett, nem is kellett nagyon hirdetni. Igaz, az ilyen helyeket nem is nagyon szokták, a "titok" szájról szájra jár. Ami a nyilvánosságnak jut: hétről hétre rághatjuk a körmünk a médiában feltűnő érzékeny kezű csodadoktorokon, akik messze megelőzve korunkat... Mostanában minden titkok nyitja a rejtelmes őssejt. Mint gyerekkoromban, úgy ötven éve, a marékszám szedett antibiotikum. Akkor az volt a csodaszer. Ma meg az őssejt. Halad a világ, árnyalva mélyül az emberi tudatlanság és aljasság.

Most mindenki a bakó bárdjáért kiált, ám mielőtt lecsapatnánk az érintettek fejét - amit akár meg is érdemelnének -, merengjünk kicsit. Ha a búrkifliért adott esetben felkutatjuk a fél várost, mit meg nem adnánk a saját, vagy hozzátartozóink életéért? A magyar közönség persze már csak olyan, hogy fogalma sincs, hogyan működik saját teste, és vagy minden reccsenésre orvoshoz botorkál, vagy csak akkor csusszan oda, amikor már nincs miért. És akkor már mindenbe és mindenkibe kapaszkodik, ami-aki reményt ad (el) neki, kerüljön bármibe. Oka mindennek az, ahogyan él. Úgy kénytelen élni, ahogyan teszi, nem lehet beteg. S oka az a honi egészségügyi ellátórendszer is, amely olyan, mintha csúcstechnológiát telepítenénk csúcskoponyákkal a Kalahári sivatag egyetlen oázisába.

A vád most: emberi test tiltott felhasználása. Ha a piac ócskapiac, akkor is piac. Mi tartjuk fönn, magunkat kárhoztassuk, ha aztán nem sok kedvünkre valót találunk rajta.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.