Erő(szak)mű

Az ember ellenállhatatlan vágyat érez, hogy házat vegyen a Mátraterenyére tervezett szénerőmű szomszédságában. Mármint akkor, ha Farkas Tamás, a beruházó cég vezérigazgatójának nyilatkozatait olvasgatja. A majdani állapotok az idillihez közelítenek. A Nógrád megyei falu életében komoly változások várhatók, ezek - bizonygatja a cégvezető - "szinte kivétel nélkül pozitívak". Új munkahelyek létesülnek, az egész térség olyan fellendülés elé néz, hogy az csuda. Az erőmű pedig maga lesz a megtestesült környezetvédelem: valóságos levegőtisztító berendezésnek képzelhetjük, ami füst helyett rózsaillatú permettel dúsítja a légteret.

A minden széppel és jóval kecsegtető jövő felvázolásakor oly bőbeszédű vezérigazgató lényegesen visszafogottabb, amikor a szóban forgó cég, az Első Nógrádi Erőmű Zrt. mögött álló rejtélyes üzletemberek kilétéről kérdezik. Csak annyit hajlandó elárulni, hogy a "társaság pénzügyi befektetők tulajdonában van, és nem rendelkezik nógrádi kötődéssel". Bár a háttérben felsejlenek Leisztinger Tamás érdekeltségei, az erőmű létrehozására szövetkezett vállalkozói kör kilétét homály fedi. A kételyeket növeli (és fölöttébb furcsa), hogy az elvileg 30-40 milliárdos beruházás megtérüléséről a vezérigazgató egyelőre nem tud tájékoztatást adni. Közlése szerint a "részleteket most dolgozzák ki".

A cégfőnök nem szívesen beszél arról sem, hogy a szénerőmű úgynevezett hatásterülete nem kizárólag Mátraterenyét és a vele határos Mátraballát érinti, hanem mintegy húsz települést. A szenet főként külszíni fejtésből akarják kitermelni, jórészt a közelben nyitott bányákból. Hegyeket fognak elhordani, és reggeltől estig, a nap tizenkét órájában dübörögnek majd a megpakolt teherautók - a tervek szerint negyven éven át.

A WWF (Természetvédelmi Világalap) magyarországi szervezetének tanulmánya hangsúlyozza, hogy erdőket, országos és helyi védettségű természeti értékeket fenyeget a pusztulás. A horgászok alighanem vándorolhatnak máshová. Az erőmű vízigénye évi százezer köbméter körül mozog: ezt helyi kutakból és gyönyörű környezetben fekvő horgásztavakból akarják biztosítani. Közben megbecsülni sem lehet, hogy a beígért új munkahelyekért cserébe hányan veszítik el létfenntartásukat azok közül, akik most a mezőgazdaságból vagy a turizmusból élnek.

Mátraterenyén a közeljövőben népszavazást tartanak arról, hogy a lakosság támogatja-e az üzem megépítését. A WWF Magyarország szerint ennek nincs relevanciája: a működéssel kapcsolatos engedélyek elbírálását a népszavazás eredménye érdemben nem befolyásolja. A szénerőmű felépüléséhez a környékbeli települések vezetőinek hozzájárulása is szükséges.

Vas megyében egy hasonló terv végrehajtását pár éve sikerült megakadályozni. Minden feltétel adott ahhoz, hogy a Dunától keletre is képesek legyenek rá.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.