Sorsforduló

Akárhogy számolom is, nekem épp huszonöt éve dőlt el a sorsom. Negyedszázaddal ezelőtt idegesen vártam a postást, miféle levelet hoz: karcsút a jó hírrel, hogy felvettek az egyetemre, vagy vastagot, benne addigi életem teljes, visszaküldött dokumentációjával. A ponthúzás - nézem most irigykedve a vidor szabadtéri népünnepély képeit - akkoriban még sorsdöntés volt. Hogy kit vettek fel, hanyadszorra és hová, azon egész későbbi életpályák múlhattak.

Mára azonban minden megváltozott. Amit konzervatív körökben illik az oktatás tragikus romlásaként megélni, az nem más, mint struktúraváltás. Immár egy-egy évfolyam kétharmada érettségizik, és azzal a lendülettel megy is tovább a felsőoktatásba. A felvételi nem cezúra, hanem a lehetőségek felmérése: mire elég a korábbi teljesítmény, s amire elég, az valóban érdekes-e, vagy érdemes valami másba belefogni. Az egyetemi karriert egy mai fiatal nem tíz, vizsgázással és bulizással elegy szemeszternek tekinti, hanem az érvényesülés viszonylag kellemes, első lépcsőfokainak. Az erre szánt öt-tíz év alatt sok mindent ki lehet próbálni, elég nagy a mozgástér, és kreditszerzés közben szinte magától is szövődik a kapcsolati háló.

Mindez persze irtózatosan sokba kerül - nekünk, mindnyájunknak. A tömegoktatáshoz tömegintézmények kellenek, ráadásul nagy tömegben: meg is születtek, magára valamit is adó kisvárosnak manapság saját egyeteme van. Az állam meg csak fut a pénze után. Felülről, trükkös módon próbál belenyúlkálni az önjáróvá vált rendszerbe. Igyekszik a nemzetgazdasági érdek felé lökdösni a képzési létszámokat, próbál neki tetsző minőségi elveket érvényesíteni, ösztönöz és megszorít, közben pedig dermedten tapasztalja néha, hogy valójában fogalma sincs, mi történik. Mert vegyük csak a bolognai rendszert: évek óta rettegjük, mi lesz, ha széles diáktömegek alapfokú diplomával a zsebükben döbbennek rá, zsákutcába kerültek, mert nem jutnak be a mesterképzésbe. Aztán meg itt a nagy meglepetés, hogy szakok százain lehetetlen betölteni a mesterképzésre meghirdetett helyeket - egyszerűen nincs elég jelentkező.

Ha a felsőoktatást úgy hagyjuk, ahogy ma van, abból alapjában véve semmilyen baj nem származik. A funkcióját ma is betölti, az a diák pedig, aki kellő elszánással és tehetséggel is bír, akár jó minőségű, magas szintű képzésre is szert tehet. A többiek ügyét pedig elrendezi a piac: elvégre a munkáltatók eddig is pontosan tudták, melyik diploma mit ér. Gond tehát csak akkor lehet, ha az ország a továbbiakban képtelen lesz finanszírozni ezt a kedélyes laissez faire felsőoktatást. Ez esetben szorosabbra kell ugyanis fogni a gyeplőt, ami csak két módon képzelhető el. Egyrészt úgy, hogy a rendszer ne csak vigyen, hanem hozzon is pénzt - azaz ösztöndíjakkal kiegészített, a teljesítményt honoráló, de mégiscsak: tandíj bevezetése révén. Másrészt meg úgy, ha megmarad a deklarált ingyenesség, de ellehetetlenülnek a gyengébben teljesítő intézmények, és radikálisan csökken az államilag finanszírozott helyek száma. Az így kialakuló állami elitoktatás antidemokratikus és diszkriminatív lesz. Megteremtésétől remélhetőleg mindenkit visszatart, hogy a saját bőrén is megtapasztalta - mondjuk úgy huszonöt évvel ezelőtt.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.