A magyar beteg

A kórház-üzemeltetéssel foglalkozó HospInvest csődbe jutott. Nyilván sokan örülnek ma ennek Magyarországon, elég talán csak Egerre gondolni, ott egészen bizonyosan megkönnyebbültek az emberek, beülnek a Senator kávéházba, elégedetten kavargatják a kávéjukat, és arról beszélnek, hogy "lám, mi megmondtuk, ezekkel nem szabad kezdeni", majd eltelve hátradőlnek, szabad a kórházuk, majd a megye és a város kézbe veszi az ügyet.

Így is lesz. Alapítanak majd egy társaságot, amely valahogy elüzemelteti a kórházat, kerüljön bármibe nekik és az államnak. Sokba fog kerülni. Ami az egrieket illeti, elmaradt fejlesztésekbe, meg nem valósult tervekbe, mindenbe, amihez pénz kellett volna, hogy a város fejlődhessen. Ami meg az államot illeti: ki foglalkozik azzal! Az a dolga, hogy fizessen. Valamikor talán eljön az a pillanat is, éppúgy, mint öt éve, Kiskunhalason, amikor Egerben is azt gondolják majd, hogy ők nem képesek maguktól megoldani a kórház-üzemeltetést, nem tudják a jobb műszert megvenni, nem képesek semmit se csinálni, mert nincs az a pénz, ami a helyi kórházra elég lenne. De akkor már csak reménykedhetnek abban, hogy addigra megszűnik az a hangulat, amelynek a gerjesztéséből tekintélyes részt vállaltak, és lesz majd egy őrült, aki még lát fantáziát a magyar egészségügyben, és belefekteti a pénzét.

Lehetett volna sikeres is a HospInvest, de elkövetett egy nagy hibát: hitt az államnak. Elhitte, hogy lesz egészségügyi reform. Csakhogy a kormány által ígért - és befektetőbarát - reform elbukott. Törvényszerűen. A Fidesz a Gyurcsány Ferenc őszödi beszéde után kialakult népharagot meglovagolva támadta a kormány egyetlen valódi reformelképzelését. A kórház-racionalizálás, a felesleges ágyak csökkentése ellen helyi ellenállási gócokat alakított ki, a hálapénzt kiváltó és a betegek öntudatos magatartását elősegítő vizitdíjat népszavazáson buktatta el. Majd miután a kormány föltette a kezét, a haragot új ellenségeken, a kormánnyal cimboráló befektetőkön vezette le, s így fordulhatott elő, hogy míg Mikola István, a Fidesz szakpolitikusa egy kiskunhalasi ünnepségen a HospInvest szakmaiságát magasztalta, amit mára biztosan megbánt, mert a miniszteri posztja került ezzel veszélybe, addig Orbán Viktor az egrieket buzdította kitartásra a cég elleni küzdelmükben.

A HospInvest elbukott, s tulajdonosa szerint ez vár mindazokra, akik befektettek az egészségügybe - és nem a válság miatt. Nyilván tudja, mit beszél. Orbán Viktor viszont az egészségügyről nem beszél. Arról, hogy kormányon mit tesznek majd ezzel a megcsontosodott struktúrával, semmit nem lehet tudni. Így az egriek is a tudatlanok bátorságával várhatják az új kormányt, amely nem engedi át a befektetőknek az ő szeretett kórházukat. És eszükbe sem jut föltenni maguknak azt a kérdést, hogy a Fidesz 2001-ben miért is vélte úgy, hogy "a szabályozott tőkebevonás lehetőségének megteremtése az egyetlen kiút az egészségügy számára".

Nos, a szabályozott tőke most épp menekülőre fogja. Ők kergették el.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.