Mi a baj Bokros brüsszeli főnökével?

Kinek van baja Kaminskival? Egyelőre a brit sajtónak és a brit közvélemény egy részének. Ők tiltakoznak amiatt, hogy a lengyel jobboldal ifjú csillaga lett a vezetője a frakciónak, amelynek pedig a fő ereje a toryk nagy hagyományú pártja.

A konzervatívok és reformátorok EP-frakciójában ott vannak a lengyel és a cseh jobboldaliak és néhány más kisebb párt képviselője - így magányos magyarként Bokros Lajos is, MDF-színekben. Kaminskit eredetileg az EP egyik alelnökévé jelölték volna. De megválasztását megakadályozta, hogy egy brit konzervatív jelöltette magát, arra hivatkozva, hogy a lengyel politikus szélsőjobbról érkezett, és elfogadhatatlan antiszemita nézeteket hirdet. Ettől megválaszthatták volna, ha a parlament zöldképviselői nem szavaznak ellene. Így lett belőle frakcióvezető. A brit toryk ugyanis tartottak attól, a lengyel Jog és Igazságosság párt emberei nélkül nem lesz képviselőcsoportjuk.

Ennyi az előtörténet, a vihar pedig még tart. Kaminski magyarázkodni kényszerül. Tegnap épp azt utasította vissza, hogy ő antiszemita lenne. 2002-ben ugyanis helyi parlamenti képviselőként fellépett az ellen, hogy a zsidóktól bocsánatot kérjenek a jedwabnei mészárlás miatt. A városkában a lengyel lakosok 1600 zsidó szomszédjukat ölték meg. Kaminski most is azt mondja, hogy ő csupán a teljes lengyelség bocsánatkérése ellen volt, hiszen a maroknyi bűnözőt maga is megveti. Egyébként pedig - tette hozzá még annak idején - előbb a zsidók kérjenek bocsánatot a szovjet megszállás és a kommunizmus évei alatt elkövetett tetteikért. A brit bírálók felróják a politikusnak, hogy (az azóta meghalt chilei diktátor) Augusto Pinochet nagy csodálója, hogy harcos ellenzője a nők abortuszhoz való jogának, és ráadásul homofób is. Erre abból következtettek, hogy Kaminski néhányszor nyilvánosan is lebuzizta a melegeket. Egy ezt firtató újságírónak azzal válaszolt: hiszen az emberek így szokták ezt mondani.

Kaminskivel nincs baj a Kelet-EU-ban. Itt a jobboldali (és néha a baloldali) politikusok szóhasználatába beleillik némi buzizás, a szakállas bácsikra való utalgatás, az ellenfelek pedofillá nyilvánítása. Más az egyházhoz, a valláshoz, a dogmákhoz való viszony is ebben a B szektorban. Még a szolid zsidózás is elmegy. A nyugati konzervatív közbeszéd viszont nem tűri a holokauszt relativizálását, a népirtáshoz hozzátett magyarázó és kisebbítő mellékmondatokat. Úgy látszik, hogy a brit konzervatívoknak (Viktória királynő miniszterelnöke, de Churchill is közéjük tartozott) ezt az EP-ben kötött alkut nehéz elfogadtatni otthon: hogy a politikai érdekházasságok néha bizarr következményekkel járnak. Mint ez.

Michal Tomasz Kaminski csak egy a kelet-közép-európai politikai tér Boratjainak, akiknek szájából néha nyilvánosan is kicsúszik olyasmi, ami csak a hazai hívek között hangzik kellemesen. A sokszor szidalmazott politikai korrektség normái nem törtek át, mert hiszen a maguk világában hasznos nem korrektnek lenni. Tessék beleolvasni a magyar politikai média bizarr kommentjeibe. Ott tenyészik csak ám az összeesküvés-elméletek szellemi kisvilága. Kaminski hasonló közegből innen taposta fel magát a konszolidáltabb európai jobboldal fenti vizeire. Aztán ott furcsállják.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.