Csoda...

XVI. Benedek pápa kétségtelenül biztos abban, hogy Szent Pál csontjait találták meg egy szarkofágban - adja hírül Neumann Viktor a lap június 30-i számában (Megtalálták Szent Pál csontjait).

Alább az olvasható, hogy a tudomány csak az apostol csontjaiból nyert DNS-vizsgálatok után mondja ki a frankót.
Van-e egy másik csontváz Pál korából, amelyről biztosan tudható, hogy a szent leszármazottja volt? Netán élnek napjainkban egyenes ági leszármazottjai Pálnak? Mert ha legalább egyik kérdésemre nincs igen válasz, a vizsgálat elvégezhetetlen.

Dr. Király Gábor

Detk

Dr. Király Gábor kérdései teljesen jogosak. Sajnos azonban egyikre se tudok egyértelmű igennel válaszolni.
Nyilvánvaló, hogy a lelet azonosításához - viszonyítási alapként - szükség lenne az apostol egy múltbeli vagy jelenleg élő leszármazottjának DNS-ére. Ugyanakkor úgy tudom, a fennmaradt írásos források egyike sem tesz említést arról, hogy Szent Pálnak voltak utódai.

A cikkben említett kutatók viszont valószínűleg másra gondoltak. A legenda szerint ugyanis a római Lateráni-bazilikában őrzik Pál apostol koponyájának néhány darabját. Ha a vizsgálatok során kiderül, hogy ezek örökítőanyag-tartalma megegyezik a szarkofágban talált maradványok DNS-ével, akkor biztosak lehetünk benne: a két lelet azonos személytől származik.

Neumann Viktor

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.