A náci beszéd szabadsága

Az Európai Parlament megváltoztatta ügyrendjét. A lelépő parlamenti elnöké lesz a megtiszteltetés, hogy megnyissa és levezesse a mai ülést. Máskülönben a kamerák Jean-Marie Le Penre, az új parlament legidősebb képviselőjére, a francia szélsőjobboldali Nemzeti Front alapító elnökére irányultak volna.

A szégyent nehéz lett volna elviselni. Ezzel együtt az európai szélsőjobb jelen lesz az EP-ben, ami önmagában is bizarr. A pártok legtöbbje Európa-ellenes és fő vezéreszméjük, a gyűlölet, kifejezetten nem eurokomform.

Az EP-választások legnagyobb szenzációját a brit, holland és a magyar szélsőjobbosok sikere keltette. Kevésbé volt érdekes, hogy Németországban, Spanyolországban, Lengyelországban a szélsőjobb nem kapott mandátumot, Franciaországban pedig visszaesett a támogatása. Le Pen kiszorítását lehet kevéssé ízléses kreatív jogalkotásnak mondani, de célszerű volt. A szélsőséges pártok és vezéreik ugyanis a nyilvánosság által élnek. A jog kreatív kezelése - bizonyos keretek között - hatásos lehet ellenük.

Több európai jogrendszer tiltja azon eszmék a terjesztését, amelyek a szélsőjobboldal legfontosabb táplálékai. Ilyen a holokauszttagadás, a faji uszítás, az idegengyűlölet több megnyilvánulása. A régi demokráciák egészen jól együtt tudnak élni e korlátozó jogszabályokkal, amelyek a szabadságjogok újdonsült elkötelezettjei számára elfogadhatatlanok.

Talán a történelmi emlékezet teszi. A népek, amelyek végrehajtóként vagy cinkosként más népek kiirtásában részt vettek, nem engedhetik meg a gyilkos indulatok felejtés általi visszatértét. Mert ez a szabadság, a szólásszabadság végét is jelentené. A magyar Alkotmánybíróság viszont irtózik a korlátozástól, mintha éppen kommunista restauráció fenyegetne.

A szélsőjobboldal képtelen frakciót alkotni az EP-ben. Vannak egzotikus tömörülések, de ezek nem bírnak "parlamentáris barna tömbbé" szerveződni. A nyugati szélsőjobboldalnál is feltűnnek az antiszemita jelszavak, ám ezeknek a pártoknak fontosabb céljuk van: a muzulmán bevándorlók elleni küzdelem. Közben a bevándorláselleni kampány nem csak a muzulmánok, de az EU keleti fele ellen is irányul.

A régi EU szélsőjobbja nacionalista, bezárkózó, ám aligha neonáci. A keleti EU szélsőjobboldali pártjai ellenben régi nácik. Jelképeik, szóhasználatuk, irományaik a XX. század első felére utalnak. A régi nácikat dicsőítik a balti államokban, ahogy Bulgáriában, Romániában, Szlovákiában és nálunk is. A keleti EU neofasisztái antiszemiták és holokauszttagadók - de programszerűen kisebbséggyűlölők is. A kisebbségi cigány, török, orosz, s persze magyar is.

Elemzők azt mondják, hogy térségünkben a rendszerváltás, majd a globalizáció kárvallottai szállítják a talpasokat a szélsőjobbnak. Nyugtasson meg minket, hogy a szélsőjobb a legtöbb EU-országban a politika perifériáján van. Ám nyugtalanítson, hogy egyre inkább ők diktálják a közbeszédet. A szélsőjobb képes politikai uralomhoz közeli tényezővé is lenni ott, ahol a mérsékelt jobboldal átveszi témáikat és stílusukat. Szalonképessé teszik a náci beszédet, aztán a náci jelképeket, s elég gyorsan a náci tetteket is. Most még csak titokban ütnek, verekednek, dobnak Molotov-koktélokat, ölnek romákat. De már nyíltan beszélnek róla. Nincs politikai korrektség többé!

Le Pen ellen tüntető EP-képviselők
MEP PROTEST DURING FRANCE'S FAR-RIGHT NATIONAL PRESIDENTIAL CANDIDATE LE PEN VISIT TO THE EUROPEAN PARLIAMENT IN BRUSSELS. Unidentified members of the European Parliament display posters reading "No" and "Stop the Nazis" while France's far-right National presidential candidate Jean-Marie Le Pen addresses the European Parliament in Brussels April 24, 2002. Le Pen, who said during his campaign he wants France to leave the European Union and the EU's common currency, the euro, came at the Parliament today, as member of the assembly, to attend a monthly plenary session. Le Pen came in second in the first round of the France's Presidential election and will face conservative President Jacques Chirac runoff. REUTERS/Yves Herman REUTERS
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.