Élet és tudomány

- Tíz rozé kisfröccsöt, legyen szíves - mondtam a fiatal szemüveges kislánynak, és lekönyököltem a pultra.

Nyár eleje volt még, valami komoly kulturális rendezvény délutánja. Komoly kulturális rendezvények délutánjára én legtöbbször megszomjazom. Mivel ez történt most is, kitelepedtem barátaimmal a helyszín előtti kies térre, ahol jókora italos-étkes sátrat állítottak föl a rendezők.

Mivel társaságunk tagjai közül - példámat követve - többen is friss, hideg szódával dúsított könnyű borral akarták csillapítani szomjukat, gondoltam, nem követek el nagy hibát akkor, ha rögtön tíz kis műanyag pohárral kérek a pult mögött szorgoskodó ifjú hölgytől, akinek értelmes, tiszta arca azonnal felkeltette érdeklődésemet.

- Tízet? - kérdezett vissza kicsit hitetlenkedve.

- Tízet - erősítettem meg magabiztosan.

A kislány ekkor tíz darab kétdecis műanyag poharat sorakoztatott fel a pultra. Közben egy feldőlt, azt óvatosan visszaállította, egy másik leesett, azt elöblítette, aztán meggondolta magát, és előszedett még egy tisztát. Majd fölvette a jobb kézre eső három másfél literes borosüvegből az egyiket, a fény felé tartotta, általnézte, visszatette az üveget. Vette a másikat, azzal is így járt el, azt is visszatette. Vette a harmadikat, megnézte, bólintott, letette. Előhalászott egy decis nyeles mericskét, vette az üveget, óvatosan telitöltötte rozéval a mericskét, beleöntötte abból az első pohárba a bort. Majd újból telitöltötte a mericskét, s beleöntötte a decit a második pohárba. Töltötte volna harmadszor a mericskét, de ekkor a palack kiürült. A kislány letette az üres palackot, le a mericskét. Leguggolt, majd némi keresgélés után felbukkant a pult alól egy bontatlan másfél literes rozéval. Megint keresgélés következett, és a meglelt dugóhúzó hegyével óvatosan megkarcolta az üveg dugóját. Ekkor a lány rám nézett.

- No add ide, kisanyám! - mondtam a tőlem telhető legatyaibb mosollyal. Hiába no, nagy dolog az, ha az ember tud valamit.

Ám alig kezdtem neki a palack megnyitásának, észleltem, hogy a kislány - nyilván, hogy addig se teljen az idő fölösen - vette a szódáspalackot, telitöltötte a két félig teli poharat, és aztán kezdte a szódát adagolni tovább az üres poharakba is.

- Jézus atyám, mit csinálsz! - kiáltottam rá szegényre. - A szódát mindig a borra kell tölteni! Hát ilyet! Így nem lesz fröccs soha már belőle! A bor a kitöltött szódát lefojtja, kioltja, erejét veszi. Míg fordítva, a borba freccsentett szóda pezsdíti a bort, ízet ad neki, zamatot! Megmozgatja a bort, felfrissíti, életre kelti... Ez fizika, drága, az is lehet, hogy kémia is... Egyébként te mivel foglalkozol... különben?

- Helicobakteriológiával - felelte a csaposlány keresetlenül.

Félig már kinn volt a dugó, de most megakadtam egy pillanatra.

- Micsodával?

- Helicobakteriológiával. Abból írom a disszertációmat éppen.

Befejeztem a dugóhúzást, átadtam a kislánynak a palackot.

- És szabad érdeklődnöm, az micsoda?

- Az egy baktérium. Egészen pontosan: Helicobacter pylori a neve. Tudományosan szólva ez egy Gram-negatív, spirálisan csavarodott mozgékony baktérium, ami a legelterjedtebb humán gasztrointesztinális fakultatív patogén. Egyszerűbben pedig: az emberi, és csakis az emberi gyomorban tenyésző két-három milliméteres spirál alakú baktérium - mondta a kislány, miközben szépen, gondosan töltögette a poharakba a deci borokat.

- Aha.

- Warren és Marshall ausztrál tudósok fedezték fel 1982-ben. 2005-ben orvosi Nobel-díjat is kaptak érte. Egészen pontosan a baktériumot már régen ismerték, csak ők jöttek rá, hogy számos betegségnek ez a baktérium legalábbis a kiváltó oka.

- Igen... Ö... Milyen?

- Nem szükségszerűen okoz bajt, de komoly szerepe lehet a gyomorfekély, a gyomorrák vagy például a reflux nevezetű betegség kialakulásában is. A nyombélfekélyesek kilencven százalékában találni helikobaktériumot.

Rám sandított, mintha ugratna.

- Az a gond, hogy a gyomorban megtelepedett baktérium ellenáll a környezet alacsony pH-ja baktériumölő hatásának. Ezt a képességét ureáz aktivitásának köszönheti. A baktérium által termelt ureáz enzim ureumból ammóniát és szén-dioxidot bont, ezzel a savas gyomormiliőben a baktérium számára sajátos mikromiliő kialakulásához vezet, ami a túlélést biztosítja. A felszabaduló ammónia és a baktérium által termelt cytotoxinok lokálisan károsítják az epithelt, továbbá a cytokinek aktivizációja révén humorális és celluláris immunfolyamatok kezdődnek. Szabad gyökök is felszabadulnak, és végeredményként a mucosa gyulladása, sejtes infiltrációja következik be.

- Ajjaj... és hogyan kerül a szervezetbe?

- Jelenleg úgy tudjuk, hogy a Helicobacter pylori csak emberről emberre terjed, állati vagy egyéb természeti reservoárt eddig nem találtak. Az epidemiológiai elemzések szerint a fertőzés útja feco-orális, és általában a kora gyermekkorban megtörténik. Jelentősek a különbségek a fejlődő országok és a fejlett országok Helicobacter-prevalenciája között. A fejlődő országokban a felnőtt lakosság 80-90 százaléka fertőzött, míg a fejlettekben a 40 év alattiaknak csupán 20 százaléka baktériumhordozó. Nálunk a felnőttek Helicobacter-prevalenciája 50-60 százalék közötti. A Helicobacter pylori-fertőzéssel kapcsolatba hozható kórképek kialakulását, klinikai lefolyását az akvirációs életkor befolyásolja. Minél hoszszabb ugyanis a baktériumhordozás időtartama, annál nagyobb a későbbi gyomor- és duodenum-, nyálkahártya-elváltozások kockázata.

A lány végzett a bor porciózásával. Nekilátott a poharakba szódát tölteni.

Nehezen jutottam a szóhoz.

- És a kocsmároskodást miért csinálod?

- Hogy tudjam csinálni a másikat. Nem vagyok pesti. Meg kell élnem valamiből.

- Hova valósi vagy?

- Horvátcsütörtökhely. Kicsi, háromszáz lelkes falu a Dunántúlon. De nagyon szép.

- Szüleid?

- Anyám betanított munkás, apám meghalt.

- Hova jártál gimnáziumba?

- Zalaegerszegre. De nem gimnáziumba, szakközépbe.

- És egyből fölvettek?

- Igen.

- Ügyes vagy.

- Nem volt más választásom.

- És itt hol laksz?

- Hárman bérelünk egy lakást.

- Az egyetemen segítenek? Tudják, hogy neked nehezebb?

- Ugyan. Ott nem foglalkoznak ilyesmivel. Mindenkinek magának kell magáért helytállnia. És ez így is van rendjén. Ez egy ilyen világ.

Végzett a fröccskészítéssel. Egy tálcán elém tette a tíz teli poharat, és fölemelte mutatóujját.

- Kétezer forint. És vigyázzon, mert az alkohol erősítheti a Helicobacter pylori-fertőzésre való hajlamot.

Fizettem, és miközben egyensúlyoztam fröccseimmel a többiek felé, arra gondoltam, hogy úgy szeretnék egyszer kitalálni valamit. Na jó, a falu nevét kitaláltam.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.