Nyomták a gombot

Sürgősséggel benyújtották, egy nap alatt megtárgyalták, módosító indítvánnyal azon nyomban kiherélték, majd elfogadták. Képzelhetik, milyen kifinomult jogalkotói munka állhat egy ilyen törvény mögött.

Az olvasót nem kell hogy érdekeljék egy cikk megírásának nehézségei. Alapesetben magánügy ez, engem sem izgat, hogy a műbútorasztalos mekkorát vágott a kezére a kisasztalom felújításakor.

Az már annál inkább, ha az asztalról kiderül, hogy szék. Márpedig valami ilyesmi történt az élelmiszer-ágazatot a kereskedőktől megvédeni szándékozó törvényekkel. Éppen epébe mártottam a tollam, hogy leírjam: mégiscsak abszurdum, hogy az agrárminiszter döntésétől függjön egy élelmiszerkartell-ügy kivizsgálhatósága - mire kiderült, hogy a lóhalálában benyújtott, megtárgyalt és elfogadott törvényből az ezt hosszasan taglaló részt az utolsó pillanatban kidobták, és az egész jogszabályt átírták. Ekkora keverés még a magyar parlamentben is ritka, pedig nálunk lassan már az a kivétel, ha az utolsó, elvileg jogtechnikai jellegű szavazáson nem módosítják alapjaiban az éppen már csak a végső elfogadásra váró jogszabályt.

Sürgősséggel benyújtották, egy nap alatt megtárgyalták, módosító indítvánnyal azon nyomban kiherélték, majd elfogadták. Képzelhetik, milyen kifinomult jogalkotói munka állhat egy ilyen törvény mögött. Itt a piros, hol a piros - országos alapon. Valamire igent nyomtak végül a képviselők, de hogy mire, azt alighanem csak néhányuk tudta. Akár azt is lenyomhatták volna a parlament torkán, hogy eztán csak magyar árut lehessen árulni a boltokban - vagy csak külföldit. Nem baj, majd jön egy másik törvény, amellyel megpróbálják betömködni ennek az időközben kiderült értelmetlenségeit, joghézagjait, bizonytalanságait.

Sokkal fontosabb a magyar élelmiszer-gazdaság annál, hogy ilyen gyors érlelésű, lyukakkal teli ementáli törvényekkel igyekezzenek megoldani a gondjait. Annak is, aki él belőle, és annak is, aki végül megveszi és megeszi a produktumát.

A legjobb törvény is kevés lenne azonban ahhoz, hogy az ágazatot egy varázsütéssel meggyógyítsa. Etikai kódexben vagy jogszabályban rögzíthetőek a magyar élelmiszerpiac szereplőinek egymással szembeni viselkedési szabályai, rácsaphatunk a kereskedelmi láncok mohó kezére, erővel engedhetünk a termelők szorításán, de ez nem a cél, legföljebb az eszköz. Nem hihetjük azt, hogy a magyar termelők gondjait hosszú távon megoldjuk, ha kényszerrel betuszkoljuk az árujukat a multik itteni boltjaiba. A magyar élelmiszeripar sorsa és jövője a határok nélküli Európában nem a magyarországi hipermarketekben dől el.

Az itteni élelmiszer-termelést nem Magyarországra kell kalibrálni, a hazai gyártók gondjait ugyanis alapvetően nem az okozza, hogy kijjebb kerültek az itteni üzletekből, hanem az, hogy nem kerültek beljebb a külföldi boltokba. Nem az ő termékeikkel szorongatják a multik külföldön a versenytársaikat, hanem őket szorongatják a külföldi áruval.

A most elfogadott jogszabályok önmagukban nem hoznak sem megoldást, sem megnyugvást a magyar agráriumnak. Az agrártárca mindenesetre ötpárti támogatással kijátszotta a legerősebbnek vélt lapját, de a mérkőzésnek még nincs vége. Ebben a partiban a magyar élelmiszer-termelőknek egy erős döntetlenre van esélyük és szükségük. Azzal nyernének ugyanis a legtöbbet.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.