Új kezdet

Nem valami negatív sci-fi könyvből valók a régi szlovákiai rémtörténetek. Az esetek tényleg megestek, szinte a szemünk előtt. Magyarokat zaklattak utcán, villamoson, hivatalban, üzemben, iskolában - mert anyanyelvükön merészeltek megszólalni. - Na Slovensku po slovensky (Szlovákiában szlovákul), hangzott a figyelmeztetés, amely amúgy évtizedes jelszava a szlovák nacionalizmusnak.

Most, hogy még egy életbe se lépett törvény nevében bátran ismét kimondhatja ezt minden "mélyszlovák", bármiféle szankció nélkül, az nyilván egy álom beteljesülését jelenti számukra. Holott tisztában vannak vele, hogy a mondat felér egy szembeköpéssel az ottani magyarok számára.

Egy hároméves nacionalista kurzus mélypontjához értünk. Állíthatnak bármit Robert Ficóék, e törvény célja nem más, mint a magyar nyelv karanténba zárása Szlovákiában. Ahogy a dolgok kinéznek, szeptemberre a magyar nagy eséllyel suttogássá csitul az egész országban, gyakorlatilag féllegalitásba vonul. Használatáért bíróság előtt felelhet majd a "delikvens".

Csodálható-e ezek után, hogy a jelek szerint az ottani magyarokon olyasféle hangulat kezd elhatalmasodni, mint a háború utáni kitelepítések idején? A helyzet túlreagálása volna ez a részükről? Csak reménykedni lehet, hogy igen. De semmi garancia nincs erre. Az ottani magyarság e pillanatban joggal érzi úgy, hogy e döntéssel a szlovák állam cinikusan és céltudatosan virtuális sárga csillagot rak rájuk, és hosszabb távon identitásuk alapját készül aláásni.

Minden arra utal, hogy a szlovák nyelvtörvény elfogadásával Bosznia óta a legegyértelműbb kisebbségellenes támadás indult be Európában. Önmagában már az is elképesztő, hogy egy európai kormány veszi a bátorságot bevezetésére. Vagy mert nem tart a külföldi rosszallástól (és könnyen lehet, hogy ebben igaza lesz), vagy pedig eleve nem is érdekli.

Az már most is biztos, hogy a magyarországi reagálással Pozsony végképp nem törődik. Pedig Fico tudja, hogy e lépéssel Szlovákia a konfrontációt választja. Így üzen vissza Balázs Péternek, aki alig pár hete "új kezdetet" ajánlott kormányának a magyar- szlovák viszonyban. Most jelzi, miféle új kezdetre is gondol. A tervezett Bajnai-Fico-találkozó egy csapásra időszerűtlenné vált. Merthogy a nyelvtörvénnyel valóban új helyzet alakult ki a kétoldalú kapcsolatokban - és ezt itthon sem árt tudatosítani. A pozsonyi jogszabály nyílt magyarellenességét részünkről nincs mód elmismásolni, bármilyen nagy is erre a kísértés. A szlovákiai magyarok elvárják a szolidaritást tőlünk, és a kiállást értük. Annál is inkább, mert e galád törvény sorsa nem bilaterális ügy - az európai értékrend védelme is azt követeli, hogy felhívjuk kisebbségellenes tartalmára a figyelmet minden létező fórumon.

A következő hetek-hónapok megmutatják, hogy Magyarország képes-e anyaországként viselkedni. Ebben kitüntetett szerepe lehet a kormánynak. Ha nyavalyái-nyomorúságai közepette jut ereje és figyelme erre is. Jó lenne, ha jutna. Persze a kormányzat egyedül kevés egy ilyen horderejű vállalkozás menedzselésére. Össz-nemzeti ügyről van szó, kormánynak, ellenzéknek, civil szférának illene ebben kezet nyújtania. Virulens nacionalista kurzus túlkapásait elítélni nem nacionalizmus - patrióta és emberjogi küzdelem. Ha - persze - nem mi is nacionalista eszközöket veszünk igénybe.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.