A sötétség dimenziói

Van egy sötét ügy, mely egyszerre három ellenérdekű pártot kompromittál. Érett demokráciában, ahol a törvényesség általános érdeke fontosabb, mint a pártos ellenérdek, ebből az ügyből csak azoknak származhatna politikai hasznuk, akik a sötét játékon kívül állnak, és annak valamennyi résztvevőjét elítélik. De a mi hazánk sajnos nem ilyen.

Kompromittálódott a Fidesz, mely volt nemzetbiztonsági miniszterein keresztül kapcsolatot tartott fenn egykor kommunista, később polgári titkosszolgák obskurus cégével, az UD Zrt.-vel, melynek társtulajdonosa a Nemzetbiztonsági Hivatal egyik legmagasabb rangú vezetője volt az Orbán-kormány idején. Van egy szilárd tény, amit senki sem tagad, mert lehetetlen: a cég ügyvezetője, Tóth János telefonon arról tájékoztatta az ország egyik legbefolyásosabb üzletemberét, Csányi Sándort, hogy kapott egy megrendelést, miszerint terhelő adatokat kell szolgáltatnia az MDF elnök asszonyáról, mert a megbízói a nekik megfelelő ember, Almássy Kornél számára "meg akarják szerezni az MDF-ben az első helyet".

A lehallgatott telefonbeszélgetés felvétele az MDF vezetőihez, majd nyilvánosságra került. Ez legális úton nem történhetett meg. Az első felvételt követte a többi. A titkosszolgálat nyomozati anyagai rádőltek a nyilvánosságra, s a titkosszolgálatokat akkor felügyelő szocialista miniszter, Szilvásy György személyesen tájékoztatta a közvéleményt az azóta sem bizonyított vádakról. Szilvásy jelenleg gyanúsított, viszont az UD Zrt.-vel kapcsolatos nyomozás úgy áll, mintha állna. A kormánynak és az MSZP-nek a titkosszolgálati anyagok kiszivárogtatásával kapcsolatban nem voltak érdemi észrevételei.

Az MDF vezetői a kompromittáló felvétel és egyéb adatok birtokában igyekeztek hatástalanítani a pártjukban hatalomátvételre készülő ifjakat: ha az ifjak visszavonulnak, ők is hallgatnak arról, amiről legálisan nem is tudhatnának, nem is beszélhetnének.

A nyilvánosságot most is azok az ellenérdekű felek uralják, akik az ügy egyik sötét oldalával igyekeznek elfedni a másikat. Holott ezek az oldalak egymást tartják, egymás nélkül nem állnak meg.

A botrány kivizsgálásával foglalkozó parlamenti bizottság megalakítását közös erővel obstruálta a Fidesz-KDNP, az MDF és sokáig az MSZP is. Az obstrukció ellen Kóka János és Fodor Gábor tiltakozott. Az illetékes parlamenti bizottságban Gulyás József követelte kitartóan az egyértelmű válaszokat, majd Szilvásy György és Laborcz Sándor menesztését. "Olyan érzésem van, mintha Belgrádban vagy Kijevben lennénk, de semmiképpen nem Európának azon a felén, ahol otthon szeretnék lenni. Az, hogy a politika magán- és állami titkosszolgálatok csataterévé váljék...!" - sóhajtott Szent-Iványi István a Beszélőben (2008. október).

Pech, hogy pont azok maradtak érintetlenek, akik már nem képesek megérinteni a közvéleményt.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.