Szakértői realizmus

Oszkó Péter adószakértőként valószínűleg nem lenne büszke a kormány most - egyetlen, végső szavazás híján - elfogadott adócsomagjára. Pénzügyminiszterként biztos az - kincstári optimizmus is van a világon -, de egy szakértő általában nem szereti a kompromisszumokat. Ellenben a politikus valószínűleg már tudja, hogy szükség van rájuk. A kérdés egy szakértő-politikusnál vélhetően az, mennyire sérül az eredeti koncepció az alku során. Az adóprogram ebből a szempontból nem vizsgázott jelesre.

A csomag velejét három intézkedés adja:

1. A terhek átcsoportosítása a munkát terhelő elvonásokról a fogyasztást terhelőkre.

2. Az adórendszert átláthatatlanná tevő, a lobbizásnak teret adó kedvezmények, kivételek és mentességek lefaragása.

3. Az általános vagyoni típusú adó bevezetése.

Általánosságban a pénzügyminiszter mindet kipipálhatja, de a részletek azért nem ilyen szépek.

Ha elfogadjuk, hogy a munka terheit épp annyival lehetett csökkenteni, mint amennyi bejön az áfa emelésén, akkor azt is mondjuk: minden, az áfában adott engedmény kisebb járulékcsökkentést tesz lehetővé. Ha a cél a versenyképesség általános növelése, akkor aligha engedhető meg, hogy egyes csoportok kisebb áfakulcsot harcoljanak ki maguknak. Sőt: ez esetben még azt is kérdésesnek gondolhatjuk, hogy szociális szempontok szerint lehet-e engedni, hiszen a másik oldalon is szociális szempontok állnak: a munkahelyek megőrzése, jobb esetben a számuk növelése. Az biztos azonban, hogy ha a turizmusnak kell az alacsonyabb áfakulcs (hogy így olcsóbb legyen a honi vendéglátás, és itt költsenek a magyarok és a turisták), akkor indokolt a kérdés: miért nem jár olyan ágazatoknak, amelyeknek ugyancsak versenyhátrányt okoz a magasabb áfa.

A kivételekkel az a baj, hogy állandóan újratermelik önmagukat, bonyolítják a rendszert és csökkentik a költségvetési bevételt. Ezért is tűzte ki célul a kormányzat a kivételek számának és mértékének csökkentését. Ám ez nem sikerült maradéktalanul. Hol a szocialista frakció ellenállása hagyott meg kedvezményt, hol az érdek-képviseleti tiltakozás volt hatékony, hol pedig egyszerű céges lobbi lépett működésbe. Mindez annyit jelent: maradt kivétel és mentesség - ha pedig maradt, akkor egy idő után tovább szaporodhat. Ha a gyomot nem irtjuk ki gyökerestül, újranő.

Mentené persze a csomagot a sok oldalról bírált vagyonadó bevezetése - szakértői szemmel már az adónem léte is érték. Csak két baj van vele. Az egyik, hogy a közvéleménnyel csak a nagyobb vagyonok adóztatását sikerült elfogadtatni. A másik, hogy a Fidesz vélhetően még a bevezetése előtt eltörli. A vagyonadóra így a szakértő büszke lehetne - a politikus azonban már aligha.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.