Kereslet-kínálat

Matalin Dóra kitűnő cikkét olvasva nem tudtam, hogy sírjak, vagy nevessek (A prostituáltak ügyfeleit büntetnék nálunk is a jogvédők, május 28.). A prostitúcióra való kényszerítés esküdt ellensége vagyok, de vajon hogyan lehetne a világ legősibb mesterségét üdvhadseregszerű módszerekkel megszüntetni. Tudom, a skandinávok próbálgatják, de...

A prostituáltak ügyfeleit büntetnék nálunk is a jogvédők, május 28.

Két évet töltöttem Hollandiában (nem a szakmában!). Szerintem az ő módszerük közel van a tökéleteshez. (A Reeperbahn Hamburgban viszont minden bájt nélkülöz.) Hollandiában a prostituált bejegyzett, adózó foglalkozás. Magam is ismertem egy hölgyet, akit "üzemi baleset" ért, magyarán terhes lett és meg is szülte gyermekét. Luxuslakásából ki kellett költöznie, de kapott egy háromszobás tanácsi lakást, amelynek rezsijét a városi tanács fizette. S amíg munkaképtelen volt, munkanélküli-segélyt folyósítottak neki, hiszen tisztességesen fizette a munkanélküliségi biztosítást.

Nemhogy Amszterdam, de a legkisebb, erősen kálvinista holland városka sincs meg piroslámpás negyed nélkül. Nagyon felháborodnának a derék kálvinisták, ha ezt a foglalkozást a nyílt utcán szabadna űzni. Sőt, stricik is vannak, akiket az önálló nők szabad akaratukból, szerelemből tartanak el. Komikus egyébként látni őket, amint például Amszterdam szűk belvárosában háztömbnyi amerikai autóikban ülve színes ingben, sálban feszítenek. Haladni ugyanis nem tudnak. Nem tudom, most hogyan áll a helyzet, de a holland kikötőváros legbiztonságosabb része már régóta a bordélynegyed volt - természetesen bőven ellátva rendőrökkel. Harmincas éveim elején, egy tavaszi este, egyedül tévedtem be a negyedbe, s minden atrocitás nélkül sikerült is kikeverednem, pedig olyan nagyon csúnya akkor talán nem voltam.

Nem értem - vagy talán túl jól is értem? - a megélhetési jogvédők nevetséges igyekezetét. Valamikor aláírtuk a New York-i egyezményt, mert egy szocialista országnak úgy illett. Miért nem lehet felmondani és legalizálni prostitúciót?

Molnár Gabriella

Budapest

Tisztelt Molnár Gabriella!

A skandinávok nem "próbálgatják" a kliensek büntetését, hanem évek óta (Svédországban például 10 éve) alkalmazzák. Hollandiában a legalizálás óta megháromszorozódott a bordélyok száma. A prostituáltak nagy részét emberkereskedők hozzák az országba, többek között Magyarországról. Többségüket rendszeresen bántalmazzák az ön által komikusnak tartott stricik.

Ami az ismerősével történt, sajnos nem tipikus prostituáltsors. A prostituáltak halálozási rátája a lakossági átlag sokszorosa. Gyilkosságok, öngyilkosságok, folyamatos bántalmazás, nemi betegségek, kábítószer- és alkoholfüggőség, a testi túlhasználat következtében fellépő gyulladásos, rákos betegségek tizedelik őket.

Talán ezért ragaszkodnak a jogvédők a legalizálást tiltó New York-i egyezményhez. A prostitúció nem a szerelemről, nem a szexualitásról, hanem az egyenrangú kapcsolatra való képtelenségről szól. A klienst senki nem kényszeríti, hogy igénybe vegye, hiszen létezik nem fizetett, önkéntes szex is.

Matalin Dóra

 

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.