Mint a Németh-kormány

Húsz éve, a rendszerváltás takarásában működő parlament keltett olyan benyomást, mint a mostani. A Németh-kormány forgatta fel (Magyarországról) a világot (is), eközben, a hatalomhoz már - vagy még mindig - fel nem érve beszéltek az Országházban egyébként gyakran nem jelentéktelen emberek. Még csak le sem kellett halkítani a tévét, hogy ne halljunk semmit abból, amit mondanak.

Nem számított. Fontos volt akkor is, amit a kormánypárt, még inkább, amit az ellenzék mond, de nem húsba vágó. Azt a Németh-kormány csinálta. Visszavette a dotációkat, elengedte az árakat, igyekezett a csődtől megmenteni és egy új politikai helyzet fogadására alkalmassá tenni az országot. Egy év alatt mindent megváltoztatott közvetlen politikai háttér nélkül is.

Mindenki mondott fontosakat, szigorúkat húsz éve is, de a lényeg egy volt: majd 1990 áprilisában választások lesznek, odáig el kell jutni. Mindenki tudta előre a végeredményt, már ami az épp aktuális hatalmi szerkezet sorsát illeti. Ahogy azt is, hogy jobb bevárni, ameddig a választók azt szabott időben kimondják.

Most is úgy fest, hogy az ellenzék erőseket, nagyokat mond, valójában azonban az áprilist várja. Így jó neki a helyzet, ahogy van. Annyira, hogy Stumpf István, az Orbán-kormány egykori kancelláriaminisztere tegnap már azt mondta, a Jobbikkal sincs önmagában semmi probléma, azzal van a gond, ahogy a baloldal kezeli. Szóval, minden így a jó.

Ez derült ki abból is, ahogy Orbán Viktor pártja elnökségének levelét tegnap a szocialisták fejére olvasta. Egyrészt szinte diktátumszerűen közölte, hogy menjenek végre el, de ezt neki 2006 szeptembere óta muszáj mondania. A parlamentet sem ő akarja feloszlatni, hanem Fricz Tamás, aki szakmája szerint eddig a politikáról írt, de most úgy érzi, neki kell címszóvá válnia. Ami a továbbiakban Orbán ultimátumában szerepel, az viszont éppen például Fricz Tamásért kiált, lábjegyzetek nélkül ugyanis nem is érthető. A Déli áramlat tiltó listára helyezésének követeléshez tán jó emlékezni a Kommerszant című orosz lap nemrég megjelent cikkére, amely Gyurcsány Ferenccel hozta összefüggésbe a gázipari vállalkozást, ahogy a Fidesz sem gondolja másként, az állami cégekhez való ejtőernyőztetés tilalma mögött pedig nem nehéz felfedezni Szilvásy György ügyét. Bennfenteseknek fontos üzenetek ezek. A népnek is: amennyiben érződik - most már ki kell várni az áprilist. De akkor aztán...

A szocialisták frontjáról az egyik legijesztőbb megszólalás Bárándy Gergelyé volt. Az egyik legígéretesebb fiatal politikus a legfőbb ügyészhez fordult. A számukra Fidesz-fenyegetésektől, Jobbik-megindulástól terhes időkben, Sólyom László ügyészségvédő pajzsemelésének másnapján vajon miért? Tiltakozásként, amiért kismacskák kínzóit nem ítéltek el Pécs városában. A kiállás mögött érezhető kitartó csend jelzi, hogy a szocialistáknál tényleg készül valami. De valószínűleg nem ott, ahol beszélnek.

- És hol van a többi...? - Majd megtudod idővel... egyenként... / Németh Miklós távozó kormányfő titkos iratokat ad át a köztársaság új miniszterelnökének, Antall Józsefnek
- És hol van a többi...? - Majd megtudod idővel... egyenként... / Németh Miklós távozó kormányfő titkos iratokat ad át a köztársaság új miniszterelnökének, Antall Józsefnek
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.