Vita a mezőgazdasági géntechnológiáról

Göbbelsé az érdem, hogy felismerte, ha egy hazugságot kellő gátlástalansággal ismételnek el elég sokszor, akkor az "anyagi erővé" válik, és előbb-utóbb szinte mindenki elhiszi. Mivel ezt a technikát egyre gyakrabban alkalmazzák a hazai belpolitikában is, ehhez kénytelenek voltunk már hozzászokni, az azonban számomra sajnálatos újdonság, hogy ennek (remélem jóhiszemű) áldozatává vált Hargitai Miklós is (A demokrácia magjai, május 16.).

 

Arról a hazug állításról beszélek, miszerint a GM - (kiirthatatlan szörnyszülött kifejezéssel "génkezelt"-nek nevezett) - -növényekbe a gonosz cégek beépítenek egy olyan gént, amely azokat terméktelenné teszi, így a gazdák nem használhatják a termést vetőmagként a következő évben. Ezt immár egy évtizede gátlástalanul ismételgetik a géntechnológia dogmatikus ellenfelei, így Vandana Shiva és sajnos nyomában Hargitai is, noha nem igaz.

Azt persze Göbbels is tudta, hogy akkor igazán hatásos a hazugság, ha valami halvány igazságmagra támaszkodhat. Ebben az esetben arról van szó, hogy kutatólaboratóriumokban valóban kidolgozták ezt a módszert, de amikor a Monsanto szabadalmaztatni kívánta, olyan felháborodás fogadta a hírt, hogy ennek hatására a cég visszavonta a bejelentést, és ígéretet tett, hogy nem fogja a technikát alkalmazni. Nem is tette. Ők sem és mások sem.

Egyetlen közforgalomban lévő GM-növényben sincs tehát ilyen "terminátor", a Shiva- és Hargitai-cikkekben erre utaló állítások egyszerűen nem igazak. Az egészen más kérdés, hogy a mai magas hozamú kukoricafajták valamennyien hibridek, ami azt jelenti, hogy a magas hozam csak akkor elérhető, ha valóban minden évben új keresztezéssel előállított vetőmagot használnak, ez azonban éppen úgy igaz a GM-, mint a nem GM-fajtákra, azaz semmi köze sincs a "génkezelés"-hez.

Venetianer Pál

biológus

Tisztelt Venetianer Pál úr!

Felvetése tárgyáról aligha fogjuk tudni meggyőzni egymást, tekintettel arra, hogy a génkezelt vetőmagokkal kapcsolatos független vizsgálatok száma elenyésző (ilyen célokra a gyártók nem biztosítanak alapanyagot). A terminátortechnológia "vádja" mindenesetre elég gyakori a szaksajtóban, és nem (csak) a zöldek ismételgetik, hanem azok a farmerek is, akiknek már van termesztési tapasztalatuk a GM-növényekkel. Ennél jóval súlyosabb tény azonban, hogy a gyártók a szabadalmi és licencjogokkal is "terminátorrá" teszik a vetőmagokat, azaz előírják, hogy a termést nem szabad elvetni (aki pedig ezt megszegi, azt beperelik lopásért, ugyanúgy, mint azokat a vétlen termelőket is, akiknek a földjére szándékolatlanul kerül (például keresztbeporzás útján) néhány százaléknyi GM-növény a hagyományos fajták közé. Mindazonáltal nagyon örülnék (sok száz millió fogyasztóval együtt), ha a mezőgazdasági géntechnológiának ez lenne a legnagyobb kockázata.

Hargitai Miklós

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.