Távol Európától

Innen föntről Európa egységesnek látszik - üzente a 375 millió választónak a belga Frank De Winne a nemzetközi űrállomás fedélzetéről. Innen lentről azonban másképp néz ki Európa. Aki nem engedheti meg magának, hogy gépen szálljon magasan fölébe, annak inkább beláthatatlanul hatalmas és áttekinthetetlenül bonyolult e táj. Az unió nyújtotta előnyöket, a pénzforrásokat és a mind szabadabb, kötetlen mozgást persze természetesnek veszik a polgárok, ám bírálják az EU-t bürokráciájáért, a bővítés után még lassúbb döntéshozataláért. A vasárnapi parlamenti szavazások ismét bizonyították, hogy mind kevesebb ember érdeklődését kelti fel az unió, mert nem tudják, nem értik, mi dől ott el.

Aki leadta voksát, az is helyi megméretésnek tekintette az EP-választást. Nagy-Britanniától Németországon át Írországig és a súlyos helyzetben lévő Lettországig a kormányokról akartak véleményt mondani az emberek, a válságkezelésről elsősorban, s legkevésbé a következő öt év európai napirendjéről, amelyet a képviselők alakítanak majd. Nem mintha a krízis és enyhítése nem európai ügy volna. Az európai választásnak talán az egyik legnagyobb ellentmondása éppen ez volt: a nemzeti méretekben gondolkodó polgárokat senki sem ébresztette rá arra, hogy az egységes, föderálisabb Európa sokkal nagyobb védelmet nyújthatott volna, mint a válság nyomása alatt egymásnak feszülő kormányok és politikai elitek.

Az uniónak nagyjából ugyanolyan összetételű parlamentje alakul majd, mint amilyen megszűnt vasárnap. A néppárti, szocialista és liberális frakciók a képviselői helyeknek majdnem háromnegyedét uralják. A szélsőjobboldali és euroszkeptikus pártok kissé növekvő aránya aligha változtat ezen érdemben. A szerény érdeklődést mutató polgárok akkor nem tudtak mit mondani az európai ügyekről, amikor egyébként a törvényhozás jogköre kiteljesedik - ha életbe lép a lisszaboni szerződés egy újabb ír népszavazás után. Az unió, azaz mindannyiunk jövőjét meghatározó rengeteg fontos kérdésben már így is a parlament mondja ki az utolsó szót, s ez még inkább így lesz. Ám az Európai Parlament maga is párt- és kormányalkuk színterévé vált, száműzte a vitát, s képtelen volt felvillantani, hogy egy-egy kérdésben mi forog kockán. S minthogy nincs európai kormány, így a hosszú választási hétvégén annak marasztalásáról vagy menesztéséről sem lehetett dönteni.

Talán - s éppen a válság okozta aggodalmak kínálhattak volna erre alkalmat - ha arról hallottak volna véleményeket a polgárok, hogy adó- és költségvetési politikában, munkaerő-piaci szabályozásban, egészségügyi ellátásban, oktatási kérdésekben, klímavédelemben miképpen kellene európaivá válni, valóban elgondolkodtak volna az uniós jövő távlatairól. De már akadt egy szerencsés európai polgár, ki gépen szállhatott fölébe, s kinek már nem térkép e táj.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.