Megyesi Gusztáv: Nem lövünk

Miközben Hende Csaba honvédelmi miniszter büszkeségei, magyar huszárok portyáznak Észak-Európában, hogy lóháton, eredeti viseletben vigyék hírét a magyar huszárszellemiségnek, itthon egy hadbírósági tárgyaláson derült ki, hogy az Afganisztánban szolgáló magyar csapatok fegyverzete nem feltétlenül hatékonyabb, mint egy Mária Terézia korabeli huszár kardja.

Egészen tárgyszerűen szólva az egyik szakasz bevetése közben hat géppuskából öt nem működött, az egyik már az első lövésnél besült, csoda, hogy a katonák életben maradtak. Amikor a sajtó rákérdezett az esetre, a minisztériumtól azt a választ kapta, hogy az adott géppuskát világszerte használják, és „nem jellemzők a meghibásodások”.

Mi következik mindebből?

A Honvédelmi Minisztérium értékelése szerint ha hat géppuskából öt nem működik, az még nem szignifikáns a használhatatlanságot illetően, s ez igaz is, amennyiben a világon van még mondjuk harmincmillió ugyanilyen puska, azok pedig működnek. Ebből következően viszont, ha ugyebár mindenütt működik ez a típusú fegyver, csak a mi kezünkben nem, akkor mi megint tudunk valami olyat, amit senki se ezen a földkerekségen.

Hende miniszter mindenesetre a huszárok búcsúztatásán párhuzamot vont az egykori huszár és a mai katona között, s megállapította, hogy mindketten „csekély zsoldért, szerény elismerésért végezték, végzik magas színvonalon a hivatásukat”.

Némi kiegészítésképp megjegyzendő, hogy katona esetében a magas színvonalú hivatásgyakorlás kizárólag akkor értelmezhető, ha működő fegyver van a kezében, mert ha például csak fapuska, akkor de facto és azonnal lelövik, ráadásul Hende Csaba szíves engedelme nélkül. Ha viszont a nagy ívű fejlődés dacára sem lehetséges a katonát működőképes géppuskával fölszerelni, adjanak a kezébe buzogányt, parittyát, fénykardot, bármit, ami működik, mert akkor legalább tudja, hogy mire számíthat, s ennek megfelelően ki se mozdul a fedezékéből.

Amint azt a tévében látjuk és halljuk, virágzik a magyar gazdaság, nincsenek megszorítások, és mindenki jól járt; legfeljebb az emberek egy része éhen hal, ám a harctéri viszonyokhoz képest ez eléggé lassú és bonyolult folyamat.

Statisztikailag és retorikailag egy darabig még a világot is félre lehet vezetni, a hadszíntéren azonban lőni szoktak, ám a magyar hadsereg ezek szerint nem erre van profilírozva, a magyar katona nem lő. Ergo amit Hende miniszter megreformált, az nem hadsereg, hanem egy amúgy művészeti szempontból igen ígéretes operett-társulat huszárokkal, díszuniformisokkal, árvalányhajas, nagy ívű beszédekkel.

Akár Hende miniszter maga is eljátszhatná Zwickli Tóbiást a Mária főhadnagyból.

Mármost a tervek szerint ez a honvédség köt hamarosan szerződést a fővárossal, hogy katasztrófa idején megvédje és megnyugtassa a lakosságot. Nem mintha a főváros nem volna méltó partner: legfőbb istápoltja, az immáron megújult és a városháza szellemiségét sugárzó közlekedési vállalat épp ezekben a napokban helyezi el a metrószerelvényeken és a szolgálati helyeken a menekülőmaszkokat, mintegy kvázi katasztrófavédelmileg.

Némi gond csak baj esetén van, ugyanis, amint azt az Index megírta, laboratóriumi vizsgálatok szerint a maszk egy perc után már nem véd a szén-monoxid ellen, ráadásul éghető anyagból készült. A BKV szerint ez egyáltalán nem gond, mert tűz esetén „a menekülőmaszkokkal ellátott forgalmi és műszaki személyzetnek nem feladata a tűz oltása, tehát nem lehet követelmény a tűzállóság”. Én a menekülőmaszkok mellé puskát is adnék a személyzet kezébe.

A szerző az Élet és Irodalom munkatársa

A „balesetet szenvedett” metrószerelvénytől a tűzoltók és a „kimenekített” utasok nagyjából húsz métert gyalogoltak a sínek között a Batthyány téri megállóhoz.
Katasztrófavédelem - Gyakorlat a 2-es metró alagútjában
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.