Lapszemle

A világsajtót továbbra is izgalomban tartják a magyarországi események, egymás után jelennek meg az ország gazdasági helyzetét elemző vagy a belpolitikai fejleményeket bíráló, olykor az egész országot elítélő vagy éppen aggódó cikkek. Most a ritkábban idézett lapok írásaiból közlünk összeállítást.

„Kicsi, agresszív, ostoba emberek voltak ezerszáz éve, és azóta semmit sem változtak, viszont nyilazni már szerencsére elfelejtettek” – írja a magyarokról a svájci St. Gallen kanton legnépszerűbb lapja, a százezer példányban megjelenő, német nyelvű St. Galler Tagblatt. A szerző az európai népek összefogását javasolja, és azt, hogy egyesével pofozzanak föl minden magyar állampolgárt.

„Egyszerűen senkik vagytok, hej, hej” – zárja szokatlan stílusú, Magyarországról szóló cikkét a Real Madrid hivatalos napilapjának is tekinthető Marca. A lap szemleírója hosszan gúnyolódik a magyar viszonyokon, hogy egy olyan országban, ahol évtizedek óta senki nem tud egyeneset rúgni a labdába, a miniszterelnök egyértelmű „sugallatára” milliárdokat ölnek a futballba, stadionépítési programot indítanak, miközben fejre áll a költségvetés, adómilliárdokat irányítanak át a látványsportokra, és lassan minden nagyobb falura jut egy labdarúgó-akadémia. Mindez minden látható eredmény nélkül. A szerző külön is élcelődik Orbán Viktor sportolói karrierjén, miszerint még ebben a falábú országban is csak a harmadosztályig jutott, de a hazai sajtóban rendszeresen „menő focistaként”, igazi sportemberként jelenik meg. A lap nehezményezi azt is, hogy „Orbán erőszakkal Felcsútra hurcoltatta” a Puskás-hagyatékot. „Ez így nagyon nem frankó” – szellemeskedik a Marca.

A dán jobbközép Jylland Posten címlapi karikatúráján patával, ördögszarvakkal, SS-egyenruhában és Hitler-bajusszal ábrázolja Orbán Viktor miniszterelnököt, aki fogával éppen egy tehetetlen csecsemő nyaki ütőerét tépi, csizmájával pedig egy nyugdíjas néni és egy kiscica nyakára tapos.

A demokratikus szabadságjogok romló magyarországi helyzete miatt aggódik a Zsenmin Zsipao. A kínai kommunista párt központi lapja budapesti keltezésű riportjában a magánnyugdíjpénzek államosítását, a Mol és a Rába fölvásárlását, a győri Audi-beruházás ellen tiltakozó környezetvédő, Zsák Ferenc bebörtönzését és megkínzását, a Parlament előtt tiltakozó ellenzéki képviselőket ért rendőri atrocitásokat, valamint Kaufer Virág lemondását is felsorolja az egyre autokratikusabb útra lépő rezsim túlkapásai között.

Kaufer esetét a markánsan jobboldali német Völkischer Beobachter is említi, amikor a magyarországi kisebbségeket érő támadásokról, a társadalmi feszültségek veszélyes növekedéséről ír. A lap bírálja Orbán Viktor autoriter vezetési stílusát, a Fidesz és a kormány működését jellemző „vezérrendszert”.

Az észak-koreai kommunista párt központi bizottságának lapja, a Rodong Sinmun az új magyar alkotmány díszkiadásához készíttetett képzőművészeti alkotásokról közöl ironikus jegyzetet. A magyar kultúrát kitűnően ismerő jegyzetíró több helyen idézi Bacsó Péter A tanú című filmjét is.

Európa idegbeteg embereként jellemzi Magyarországot a Mad Scientist amerikai neurológiai szaklap. A tudományos folyóirat egy eldugott, sőt szándékosan titkolt (tehetős és közismert betegkörre specializálódott) ausztriai magánklinika dolgozóinak elmondására hivatkozva hosszan ír Orbán Viktor titkos gyógykezeléseiről, alkoholproblémáiról, nőügyeiről, családjával és közvetlen környezetével szembeni erőszakos viselkedéséről.

A Kelet-Európával egyébként igen ritkán foglalkozó afrikai sajtót is megmozgatták a magyarországi események. Kis ország nagy bajban címmel közöl rövid elemzést a magyar gazdaság helyzetéről a burundi The Morning Bankrupt, Kelet-Afrika meghatározó üzleti hírlapja. A lap nem jósol fényes jövőt Magyarországnak. A szomáliai Nepotist magazin a magyarországi korrupció terjedéséről ír éles hangvételű riportban. „Orban, te huje kocsog, eskuszom, kitöröm a kezedet meg a lábádat” – parafrazálja Fekete Pákót a nigériai Osun állam vezető bulvárlapja, az osogbói Ásón Defender. A lap egyébként távolságtartó elemzésében megállapítja, hogy add ide a didit.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.