Vádat emeltek Ponta ellen, aki ismét beszólt Magyarországnak

Vádat emelt a korrupcióellenes ügyészség (DNA) csütörtökön Victor Ponta román miniszterelnök ellen. Klaus Johannis államfő a politikus lemondását kérte, Románia presztízsveszteségére hivatkozva.

Victor Ponta ellen június elején indított vizsgálatot a korrupcióellenes ügyészség (DNA) okirat-hamisítás, pénzmosás és adócsalásban való bűnsegédlet gyanújával. Az ügyészek szerint 2007–2008-ban a jogászpolitikus, későbbi miniszterelnök úgy vett fel 2000, majd 3000 eurós havi tiszteletdíjat barátja, Dan Sova szenátor ügyvédi irodájától, hogy cserébe semmilyen szolgáltatást nem nyújtott. Később a 2012-ben kormányra lépett Ponta három tárca élére is kinevezte Sovát, ami az ügyészség szerint összeférhetetlenségnek minősül.

Kedden a miniszterelnök önként jelentkezett az ügyészségen, hogy a dossziéjához csatolja az Emberi Jogok Európai Bírósága (EJEB) szeptember 3-i határozatát, amely Ponta szerint egy hasonló ügyben kimondja, hogy a havi rendszerességgel fizetett ügyvédi tanácsadást elvégzettnek kell tekinteni akkor is, ha nem történt valós munkavégzés, mivel a készenlétet is meg kell fizetni. A román kormányfő nem titkolta: azt reméli, hogy a DNA ennek ismeretében ejti az ellene felhozott vádakat, az ügyészség azonban nem fogadta be az iratot.

Ponta július közepén a Facebookon közzétett nyílt levélben értesítette párttársait, hogy öt és fél évi elnökség után visszalép a párt éléről, miközben a miniszterelnöki tisztségről nem szándékszik lemondani.

Az államfő csütörtökön jelezte: érvényes június elején megfogalmazott felszólítása, miszerint Pontának le kell mondania a kormány éléről. – A helyzet egyre problematikusabb a miniszterelnök, a kormány és a Szociáldemokrata Párt (PSD) számára, és Románia megítélése erőteljesen romolhat az üggyel összefüggésben. Remélem, hogy felelősségteljesen elemzik a helyzetet, és előállnak egy megoldással, akik erre hivatottak – fogalmazott Klaus Johannis.

Ponta ügyében vádat emeltek Dan Sova, valamint további négy személy, a Turceni és Rovinari hőerőműk vezetői ellen is. Sovát adócsalással, okirat-hamisítással, pénzmosással és hivatali visszaélésben való bűnsegédlettel vádolják.

A miniszterelnök vagyonának egy részét már korábban zárolta az ügyészség, őrizetbe venni viszont nem tudja a kormányfőt, amíg parlamenti képviselői mandátummal is rendelkezik. A politikus egyébként a legutóbbi ügyészségi vizit után, Facebook-oldalán közölte, hogy végig akarja vinni a jövő év decemberéig tartó kormányfői mandátumát, a következő parlamenti ciklusban pedig „egyszerű képviselőként, a rivaldafénytől távol" akar politizálni.

Ismét beszólt Magyarországnak

– Románia kormánya ismételten megerősíti álláspontját, miszerint ellentétes az Európai Unió normáival egy olyan kerítés építése Magyarország és a szomszédos országok határán, amely megállítaná a bevándorlók áradatát. A magyar hivatalosságok reakciói a Bukarest által kifejezett véleményekkel kapcsolatban teljes mértékben megalapozatlanok – írta Facebook-oldalán csütörtökön a román miniszterelnök.

Victor Ponta kiemelte, hogy a magyar hatóságokat az utóbbi napokban nemcsak Románia bírálta, hanem az emberjogvédő szervezetek, számos európai uniós tagország és nemzetközi intézmény is. A kormányfő röviden idéz Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár, az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága, Natasha Bertaud európai bizottsági szóvivő, Zoran Milanovic horvát és Aleksander Vucsics szerb miniszterelnök Magyarországot érintő bírálatából.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.