Maradva távozik a román kormányfő

Lemond a Szociáldemokrata Párt (PSD) elnöki tisztségéről Victor Ponta az ellene zajló korrupciós eljárás lezárásáig. A politikus ezt vasárnap jelentette be párttársaihoz címzett, saját Facebook-oldalán közzétett levelében.

Ponta azt írta: aláveti magát a pártvezetés korábbi döntésének, amely kötelezi az ügyészségi vizsgálat alá vont szociáldemokrata politikusokat, hogy vonuljanak vissza az általuk betöltött politikai tisztségekből, amíg nem tisztázzák magukat a felhozott vádak alól. Egyúttal hozzátette, a továbbiakban „miniszterelnökként és egyszerű párttagként" teljesíti a párttal és a választók millióival szembeni kötelességét. Ha az ügy nem zárul le a tisztújító kongresszusig – amelynek időpontja egyelőre nem ismert –, azon nem indul egyetlen tisztségért sem.

Victor Ponta ellen június elején indított vizsgálatot a korrupcióellenes ügyészség (DNA) okirat-hamisítás, pénzmosás és adócsalásban való bűnsegédlet gyanújával. Az ügyészek szerint 2007–2008-ban a jogász politikus, későbbi miniszterelnök úgy vett fel 2000, majd 3000 eurós havi tiszteletdíjat barátja, Dan Sova szenátor ügyvédi irodájától, hogy cserébe semmilyen szolgáltatást nem nyújtott. Később a 2012-ben kormányra lépett Ponta három tárca élére is kinevezte Sovát, ami az ügyészség összeférhetetlenségnek minősül.

Pár nappal az ügyészségi vizsgálat megindítása után, június 12-én a miniszterelnök egy korábbi térdsérülésre hivatkozva Törökországba utazott, ahonnan a műtét és közel egyhónapos lábadozás után múlt héten tért vissza. Az ügyészség a következő napokban várhatóan beidézi, és az is elképzelhető, hogy bírósági felügyelet alá helyezi, ami nagyban gátolhatja a kormányfői teendői ellátásában.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.