„Ne építse fel azt a falat” - üzeni Orbánnak a szerb kormányfő

Alekszandar Vucsics szerb kormányfő hamarosan beszélni fog Orbán Viktor miniszterelnökkel arról, hogy Magyarország fizikailag lezárná a magyar-szerb határt, és arra fogja kérni, hogy „ne építse fel azt a falat”.

Pénteki belgrádi sajtótájékoztatóján a szerb kormányfő kiemelte: Belgrád az utóbbi időben mindent megtett azért, hogy jó kapcsolatot építsen ki Magyarországgal, és nemrég még azt mondta volna, hogy még soha nem volt ilyen jó a kapcsolat Budapesttel, "most pedig bejelentették, hogy falat építenek".

Vucsics leszögezte: beszélni fog Orbán Viktorral, habár tudja, hogy a magyar miniszterelnök a saját nyilvánossága számára ígéretet tett, és kemény politikusról van szó, mégis Szerbia nevében arra kéri majd, hogy ne emeljen falakat, hanem találjanak valamilyen más közös megoldást. Megismételte korábbi kijelentését, miszerint Szerbia senki felé nem emel falakat a térségben. „Ha Szerbia hasonlóan viselkedne, és falat emelne Macedónia és Bulgária felé, nem tudom, mit tenne az Európai Unió vagy bárki más” - hangoztatta a szerb kormányfő.

Kifejtette, hogy amikor az Európai Unió azt mondja, csak annyit tehet, hogy sajnálattal tudomásul veszi a történéseket, az azt jelenti, hogy egyetlen felelőtlen lépést sem szankcionálnak majd, és mindenki azt tehet, amit csak akar. Reményét fejezte ki, hogy elmúltak már azok az idők, amikor falakat emeltek Európában, és a nagy gondok ellenére nem ismétlődnek meg azok az idők.

Szerbia arra törekszik, hogy tiszteletben tartsa a migránsok jogait, de tisztában kell lenni azzal is, hogy ők nem akarnak Szerbiában maradni, ezért tárgyalni kell az uniós partnerekkel az ügyben - szögezte le Alekszandar Vucsics. Mint mondta: Európa választ kell hogy adjon erre a problémára, ugyanakkor nyomatékosította, hogy nem ért egyet azokkal, akik szerint a 21. században a falak jelentik a megoldást.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.