Robbanás és mérgező füst Tiencsinben

Újabb robbanássorozat rázta meg az észak-kínai kikötővárost, amely fölött sűrű, mérgező füst gomolyog. A halálos áldozatok száma már 85-re nőtt. Mindenkit evakuálnak.

Újabb robbanások rázták meg Tiencsin város kikötői negyedét szombaton, ahol szerdán a Zsujhaj Logistics vállalat raktára robbant fel. A detonáció óriási pusztítást végzett. A robbanás három kilométeres körzetéből ma mindenkit evakuálnak, az embereket ideiglenesen egy általános iskola épületében helyezik el. A kitelepítésre a vegyi anyagokkal foglalkozó cég raktárában tárolt, mérgező nátrium-cianid miatt volt szükség, amelyet a hatóságok már észleltek a kikötői negyedben.

Tiencsint romokban hagyta a detonáció-sorozat
Tiencsint romokban hagyta a detonáció-sorozat
Stringer / Reuters

Szombaton újra sűrű füst kezdett gomolyogni a város felett, a Guardian a Xinhua állami hírügynökségre hivatkozva azt írja, a közeli parkolóban kiégtek a kocsik, és legalább három helyen füstfelhő emelkedett az ég felé.

A halálos áldozatok száma szombatra 85-re nőtt , köztük 21-en tűzoltók. 721-en megsebesültek, 25 ember állapota válságos.

A mentésben odaveszett tűzoltók rokonai hisztérikusan követelnek információkat
A mentésben odaveszett tűzoltók rokonai hisztérikusan követelnek információkat
Jason Lee / Reuters

A hangulat Tiencsinben egyre feszültebb, a szombat reggeli sajtótájékoztatót a robbanás helyszínére vezényelt, majd eltűnt tűzoltók rokonai zavarták meg, akik bővebb tájékoztatást szerettek volna kapni. „Az 5-ös egység hozzátartozóinak semmit sem mondtak" - panaszolta egy nő. „Mindössze 18-19 évesek. A legidősebb is csak 20. Még gyerekek” – mondta. Ő és a többi eltűnt tűzoltó rokonai azt szeretnék, ha a szerződéses tűzoltók nevének listáját is az eltűnt személyek listájára tennék.

Tűzoltó munka közben. Huszonegyen biztosan odavesztek
Tűzoltó munka közben. Huszonegyen biztosan odavesztek
Stringer / Reuters

A rendőrség egyik tisztviselője furcsán próbálta megnyugtatni őket. Azzal vigasztalta az aggódó családtagokat, hogy a rendőrökről sincs túl sok információ, holott az egész rendőrőrs a detonáció helyszínén dolgozik. 

S noha még mindig sokakat nem találnak, reményre ad okot, hogy pénteken túlélőre bukkantak a romok alatt.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.