galéria megtekintése

Háborús pusztítást végzett a tiencsini robbanás

2 komment

NOL

A kikötővárost helyi idő szerint éjjeli fél tizenkettőkor rázta meg több nagy erejű robbanás. A jelentések szerint 50-en haltak meg, 700 embert kellett kórházba szállítani. 66 sérült állapota válságos.

Az észak-kínai Tiencsin kikötőváros ipari negyedében egy veszélyes vegyi anyagokkal foglalkozó cég raktára robbant fel fél órával azután, hogy tűz keletkezett a raktárban. A tűz gyorsan átterjedt a környező vállalatok telephelyeire is, hangos, látványos, helyenként tűzijátékra emlékeztető detonációkat okozva - jelentette a Kínai Központi Televízió (CCTV). 

Helyi idő szerint éjjeli fél tizenkettőkor rázta meg több nagy erejű robbanás a kikötővárost.
Helyi idő szerint éjjeli fél tizenkettőkor rázta meg több nagy erejű robbanás a kikötővárost
Jason Lee / Reuters

A robbanások olyan nagy pusztítást végeztek, hogy a környező épületek összedőltek vagy megrongálódtak. A képeken látható, hogy a környéken parkoló új személyautók százai gyulladtak ki.

 

Több lakóépületből hálóruhában rohantak az utcára az emberek. A környéken szünetel az áramszolgáltatás.

Az eget sötét füstfelhők borították be. Helyi idő szerint csütörtök hajnali 3 órakor még mindig kisebb tüzeket lehetett látni és robbanásokat hallani a távolból.
Az eget sötét füstfelhők borították be. Helyi idő szerint csütörtök hajnali 3 órakor még mindig kisebb tüzeket lehetett látni és robbanásokat hallani a távolból.
Jason Lee / Reuters

A két legnagyobb, harminc másodperces időközzel bekövetkező robbanást az országos földrengéstani intézet műszerei is rögzítették.

A robbanások okozta lökéshullámokat kilométerekkel távolabb is lehetett érezni, épületek remegtek meg, falaik megrepedeztek, ablakok törtek be.

A robbanások olyan nagy pusztítást végeztek, hogy a környező épületek összedőltek vagy megrongálódtak.
A robbanások olyan nagy pusztítást végeztek, hogy a környező épületek összedőltek vagy megrongálódtak
Jason Lee / Reuters

Az interneten terjedő amatőr felvételeken jól látszott, hogy a környéket füst borítja. Helyi idő szerint csütörtök hajnali 3 órakor még mindig harcoltak a tűzoltók néhány kisebb tűzzel és robbanásokat hallatszódtak a távolból.

Szemtanúk elmondása szerint amint a lángokat sikerült megfékezni, taxisofőrök és civilek is segítettek kórházba szállítani a sérülteket, néhány hotel szállást adott a fedél nélkül maradt környékbelieknek. Többen elindultak a kórházakba vért adni. A mentés nagy erőkkel folytatódik. A helyszínre körülbelül száz tűzoltóautót vezényeltek.

A mentést végzők közül 36 tűzoltóval megszakadt a kapcsolat, hollétükről egy ideig nem tudnak. 12 tűzoltó vesztette életét az oltás közben.
A mentést végzők közül 36 tűzoltóval megszakadt a kapcsolat, hollétükről egy ideig nem tudnak. 12 tűzoltó vesztette életét az oltás közben.
Reuters

Hszi Csin Ping (Xi Jinping) kínai elnök kínai elnök Li Ko-csiang (Li Keqiang) kormányfő csütörtökön az emberéletek megmentését, a sérültek ellátását nevezte a legfontosabbnak, sürgette a tűz okának kiderítését, de hangsúlyozta a rend fenntartásának, a mentők biztonsága szavatolásának fontosságát is, továbbá utasítást adtak a veszélyes anyagok tárolási körülményeinek általános felülvizsgálatára.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.