Halálos vegyi anyag juthatott a szabadba Tiencsinben

Továbbra sem tudni, hogy mi okozta a félszáz ember halálát okozó robbanást egy kínai vegyi üzemben helyi idő szerint szerda késő este, ahogy azt sem, hogy pontosan milyen mérgező anyagok jutottak ki a szabadba, de a kormány a katonaság vegyi szakembereit rendelte ki a területre – számolt be a BBC hírportálja.

A robbanás és az azt követő tűzvész következtében legalább 50-en meghaltak, több százan megsérültek és több mint 3500 ember vált átmenetileg hontalanná a 15 milliós kikötővárosban.

A Hszinhua állami hírügynökség jelentése szerint a mentőszolgálat versenyt fut az idővel még 24 órával a robbanás után is. A vállalat, melynek telephelyén a robbanás történt, azt közölte, hogy többtucatnyi alkalmazottja tűnt el.

Így néz ki a robbanás helyszíne
Így néz ki a robbanás helyszíne
Damir Sagolj / Reuters

A felrobbant raktárépület tulajdonosa, a Ruihai Logistics mérgező vegyi anyagokat kezel, köztük a rendkívül veszélyes nátrium-cianidot és toluol-diizocianátot, de a Reuters szerint sűrített földgázt és robbanásveszélyes ipari oldószereket is tároltak.

A Kínai Kommunista Párt hivatalos újságja azt írja, a helyszínre érkező vegyvédelmi szakembereknek 700 tonna nátrium-cianidot kell megpróbálniuk minél előbb eltávolítani a területről. Ennek semlegesítésére hidrogén-peroxidot készítettek elő. Hogy pontosan mennyi mérgező anyag juthatott ki a szabadba, az nem tisztázott, de a vegyi veszély miatt csütörtök reggel átmenetileg felfüggesztették a tűzoltást.

A kínai állami média egyébként konténertűzként hivatkozik a Tiencsinben történtekre, van olyan információ, mely szerint a tűzoltók már a robbanások előtt ott voltak a helyszínen. A tűz okát még vizsgálják, de a hírek szerint legalább egy gyári alkalmazottat őrizetbe vettek.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.