Őrizetbe vettek két embert a Nyemcov-gyilkosságal kapcsolatban

Orosz hatóságok tájékoztatása szerint őrizetbe vettek két embert Borisz Nyemcov orosz ellenzéki politikus moszkvai meggyilkolásával kapcsolatban.
Nyemcov 2011-ben egy ellenzéki tüntetésen
Nyemcov 2011-ben egy ellenzéki tüntetésen
Sergei Karpukhin / Reuters
Az egy hete Moszkva központjában meggyilkolt ellenzéki vezető, Borisz Nyemcov feltételezett merénylőit vették őrizetbe Oroszországban, a megbízóik kilétéről azonban még nincs információ – derül ki a moszkvai sajtójelentésekből, amelyeket azután tettek közzé, hogy a Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) igazgatója szombaton a nyomozásban elért eredményről számolt be. Alekszandr Bortnyikov közölte, hogy az ügy gyanúsítottjaiként rendőrkézre került két férfi, Zaur Dadajev és Anzor Gubasov. Egyes hírek szerint négy további embert még köröznek, ők feltehetőleg a gyilkos fegyver beszerzésében segítettek, illetve részt vettek Nyemcov megfigyelésében. A politikust ugyanis meggyilkolásának napján reggeltől folyamatosan követték.

Közvetlenül a bűncselekmény után jó kapaszkodókat talált a rendőrség, így kezdettől fogva volt esély az ügy felgöngyölítésére - értesült az Interfax hírügynökség. Beszámolója szerint viszonylag gyorsan rábukkantak a merénylők által használt autóra, amelyben a tettesek biológiai azonosítására alkalmas nyomokat találtak. A kocsi utasairól ráadásul meglehetősen éles fotókhoz is hozzájutottak a moszkvai utcákat figyelő „Potok” (Áramlat) nevű kamerarendszer felvételeiből, és segítette a nyomozók munkáját a gyilkosság idején annak környékén regisztrált mobiltelefon-forgalom elemzése is.
Dadajev és Gubasov Oroszország kaukázusi vidékéről származik, de azt nem közölték, hogy melyik köztársaságból.

Mindenesetre – mint azt a múlt héten az Izvesztyija napilap megírta – az orosz nyomozhatóságok egyik verziója csecsen elkövetőkről, konkrétan az ukrán kormányerők oldalán harcoló csecsen zászlóalj tagjairól szól, és e feltételezés szerint Vlagyimir Putyin orosz elnök lejáratása és az oroszországi helyzet destabilizálása céljából a kijevi titkosszolgálatok szervezhették az akciót. Valószínűleg erre utalt az Interfax informátora, amikor azt mondta, hogy a megbízók külföldön lehetnek, és ezen a verzión aktívan dolgoznak a nyomozók. Azt mindenesetre ő is kijelentette, hogy egyelőre nem lehet pontot tenni az ügy végére, meg kell találni a szervezőket és a felbujtót is.

Ezt hangoztatta Mihail Fedotov, az elnök mellett működő emberi jogi tanács vezetője is, míg Nyemcov barátja és ellenzéki politikustársa Ilja Jasin kijelentette: biztató, hogy valakit őrizetbe vettek, de tisztázni kell, kik ezek az emberek, milyen bizonyítékok vannak ellenük, és részletesebb beszámolóra van szükség a rendőrség és a titkosszolgálatok részéről. Mihail Kaszjanov volt miniszterelnök, az RPR-PARNASZ ellenzéki pártszövetség társelnöke (ilyen funkciót töltött be Nyemcov is) közölte, hogy az őrizetbe vettek nevei neki semmit sem mondanak, nem ismeri őket.

Nyemcovot egy hete, péntek éjjel gyilkolták meg négy lövéssel Moszkva központjában, a Kreml közelében. A nyomozás több szálon folyik, amelyek közül csak az egyik, hogy a merényletnek a kelet-ukrajnai polgárháborúhoz lehet köze.

Ellenzéki személyiségek – így Nyemcov unokatestvére – azt állítja, hogy a politikust a Putyin vezette központi hatalomnak állt érdekében a leginkább eltenni láb alól. A tegnap szabadon engedett Alekszej Navalnij ellenzéki vezető is azt mondta, a Kreml rendelte meg Nyemcov-gyilkosságot, hogy elhallgattassa az ellenzéket.

A gyilkosság körülményei egyelőre igencsak homályosak. A Lifenews kormányközeli orosz hírportál szerint a gyilkosság napján Nyemcovot egész nap követték, és már akkor a nyomában volt egy autó, amikor a politikus délelőtt a moszkvai Seremetyevo repülőtéren felvette az Ukrajnából érkezett barátnőjét, Anna Durickaját, aki szemtanúja volt a gyilkosságnak. Az is kérdés, hogy a végzetes pillanatban működtek-e a térfigyelő kamerák: a Kommerszant a hét elején még azt írta, hogy a berendezések egy részét karbantartás miatt kikapcsolták, ám a moszkvai polgármesteri hivatal cáfolta ezt az értesülést.

Bár ő az egyedüli szemtanú, Durickaja a kihallgatása után visszatért Ukrajnába és azt állítja, otthon sincs biztonságban, halálosan fenyegetést is kapott már. Emiatt az ukrán modell csütörtökön a rendőrségen is bejelentést tett, a ügyészség pedig közleményben erősítette meg, hogy Durickaja halálos fenyegetést kapott ismeretlenektől.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.