Egész nap Nyemcov nyomában jártak

Meggyilkolásának napján reggeltől kezdve követték a Borisz Nyemcov orosz ellenzéki vezetőt. A Lifenews kormányközeli orosz internetes hírportál értesülése szerint egyebek közt ezt derítették ki a nyomozók, akik az orosz főváros térfigyelő kameráinak felvételei alapján igyekeztek rekonstruálni a végzetes nap eseményeit.

Adataik szerint Nyemcov Range Roverének már akkor a nyomában volt egy autó, amikor a politikus délelőtt a moszkvai Seremetyevo repülőtéren felvette az Ukrajnából érkezett barátnőjét, Anna Durickaját, aki szemtanúja volt a gyilkosságnak.

Összesen három kocsi követte az ellenzéki politikust, ezek a nap folyamán hatszor váltották egymást. Az elkövetők azt is láthatták, hogy Nyemcov hazaengedte a sofőrjét, amikor este Durickajával vacsorázni ment a Vörös téri GUM áruházba.

A portál értesülése szerint a gyilkos a híd feljáratánál, az őt elszállító autó pedig egy közeli mellékutcában várt, és két perccel a gyilkosság előtt indult el. A tettes szembejött Nyemcovékkal, elment a gyanútlan pár mellett, majd hátulról lőtte le a politikust és beugrott az akkorra már odaérkező autóba. A hírek szerint a kamerafelvételek alapján utólag ennek a kocsinak a moszkvai városközponton át vezető útvonalát is feltérképezték, legalábbis addig, amíg egy forgalmas főút sodrásában nyomát nem vesztették.

Az Oroszországi Nyomozóbizottság szóvivője cáfolta, hogy Durickaját az orosz hatóságok napokig nem engedték haza Ukrajnába. Vlagyimir Markin elmondta, hogy a 23 éves modell önként működött együtt a nyomozókkal, azt mondta, addig marad Moszkvában, ameddig szükséges. A nő a felajánlott tanúvédelmi programot visszautasította, viszont jelezte, hogy bármikor a hatóságok rendelkezésére áll.

A fiatal nő egyébként keddre virradó éjszaka elutazott Kijevbe, mint ahogyan előző nap hazatérhetett az az ukrán parlamenti képviselő, Alekszej Goncsarenko is, akit a Nyemcov emlékére rendezett vasárnapi, moszkvai gyászmeneten vettek őrizetbe a rendőrök. A TASZSZ által idézett közlemény szerint a moszkvai belügyi szervek semmivel sem vádolják a kijevi honatyát.

Az Izvesztyija moszkvai napilap írása ugyanakkor a képviselő nevét is összefüggésbe hozza a gyilkosság egy lehetséges, a cikk szerint „perspektivikus” változatával. E feltételezés értelmében az ukrán titkosszolgálatok szervezhették meg a merényletet, hogy lejárassák Vlagyimir Putyin elnököt és destabilizálják az orosz belpolitikai helyzetet, Goncsarenko pedig amolyan „emisszárként" volt jelen Moszkvában.

A végrehajtást e változat szerint arra a csecsen alakulatra bízhatták, amely a kormányerők oldalán harcol a szakadárok ellen Kelet-Ukrajnában – írja a cikk, és hosszasan sorolja az érveket arra, milyen szakszerűen készítették elő a Nyemcov elleni támadást, miközben az eddigi híradások éppen arról szóltak, hogy valószínűleg nem igazi profi követte el a gyilkosságot.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.