Nem várta meg a temetést, hazatért Nyemcov ukrán barátnője

A 23 éves Anna Durickaja hétfőn megtörte a csendet, és a Dozsgy televíziónak adott interjúban elmondta, nem látta Borisz Nyemcov ellenzéki politikus gyilkosát. A nő még hétfőn este hazautazott édesanyjához Ukrajnába.

„Nem tudom, honnan jött, egyszer csak felbukkant a hátunk mögött. Megfordultam, és egy világos színű kocsit láttam, de sem a márkáját, sem a rendszámát nem jegyeztem meg” – nyilatkozta hétfőn este Anna Durickaja a legnagyobb orosz ellenzéki tévécsatornának, a Dozsgynak.

Az ukrán külügyminisztérium közölte, Durickaja hétfőn elhagyta Oroszországot, hazautazott Ukrajnába.

Ahogy arról mi is beszámoltunk, Nyemcov és barátnője a legkésőbb távozó vendégei voltak a Kremlre néző elegáns Bosco étteremnek, péntek este 11 óra körül indultak el, hogy a Vörös tér érintésével hazasétáljanak a politikus félórányira lévő lakására.

A Bolsoj Zamoszkvoreckij-hídon (Nagy Moszkva-folyó-híd) jártak, amikor Nyemcovot lelőtték. „Anna [és Nyemcov] kézen fogva sétáltak, amikor lövések dördültek. Borisz összeesett. Anna nagyon megijedt, azonnal hívta a rendőrséget, aztán pedig engem. Azt mondta: »Anyu, Borriszt megölték! Hátba lőtték, összeesett és most itt fekszik mellettem«” –idézi a BBC a Vesti.ru hírportálra hivatkozva Nyemcov barátnőjének édesanyját.

Borisz Nyemcov volt miniszterelnök-helyettesre péntek éjjel Moszkva központjában nyitottak tüzet, négy találat érte. Egyelőre nem világos, működtek-e a térfigyelő kamerák Nyemcov meggyilkolásakor. A Kommerszant napilap úgy értesült, hogy a berendezések egy részét karbantartásra kikapcsolták, ám ezt hétfőn cáfolta a moszkvai polgármesteri hivatal.

 

Moszkva nem engedi Nyemcov temetésére a lengyeleket

Számos külföldi nagykövet és orosz tisztségviselő tervezte, hogy részt vesz Nyemcov keddi temetésén, de többek között Bogdan Borusewiczet, a lengyel szenátus elnökét sem engedik be az országba az orosz hatóságok.

Borusewiczcsel együtt Konrad Pawlik külügyminiszter-helyettes, Jan Litynski államfői tanácsadó, valamint Marcin Zaborowski, a lengyel külügyi intézet (PISM) igazgatója vett volna részt a moszkvai temetésen. Az MTI úgy tudja, hivatalosan meg nem erősített sajtóértesülések szerint az orosz hatóságok Zaborowskitól is megtagadták a vízumot.

Marcin Wojciechowski, a lengyel külügyminisztérium szóvivője a Twitteren azt írta, az orosz lépés válasz arra, hogy az ukrán válság kapcsán hozott európai uniós szankciók keretén belül beutazási tilalmat róttak ki többek között Valentyina Matvijenkóra, az orosz parlament felsőházának elnökére is.

Sandra Kalniete, Lettország egyik európai parlamenti képviselőjével a Seremetyevói repülőtéren közölték, hogy nem léphet be az országba. „Nem azért jöttem Oroszországba, hogy politikai kijelentéseket tegyek (...), hanem hogy lerójam tiszteletemet Borisz Nyemcov előtt, akit az egyik legragyogóbb, legcsodálatosabb orosz politikai személyiségnek tartok” – mondta. Kalnietét két órán át várakoztatták a reptéren, majd közölték, hogy elutasítják beutazási kérelmét.

Alekszej Navalnij, az orosz ellenzék egyik vezére sem lehet jelen kedden Nyemcov temetésén. Egy moszkvai bíróság tizenöt nap elzárásra ítélte az ellenzéki politikust február végén, amiért ellenzéki tüntetésre felhívó szórólapokat osztogatott. Hiába kérelmezte, hogy függesszék fel a büntetését a temetés idejére, kérvényét szerdán tárgyalja a bíróság – vagyis egy nappal a gyászszertartás után.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.