galéria megtekintése

Meggyilkolták Putyin egyik legelszántabb bírálóját

7 komment

NOL

Borisz Nyemcov volt miniszterelnök-helyettesre, az orosz ellenzék egyik vezető alakjára péntek este Moszkva központjában, a Kreml közelében nyitottak tüzet egy fehér autóból.

Moszkvában pénteken meggyilkolták Borisz Nyemcov orosz ellenzéki politikust. Vlagyimir Putyin elnök egyik legelszántabb bírálóját az orosz főváros központjában, a Kreml közelében egy hídon lőtték le. A jelentések szerint pénteken késő este egy fehér autóból nyitottak rá tüzet a Bolsoj Moszkvoreckij hídon, és négy találat is érte.

Nyemcov egy tavalyelőtti tüntetésen. Néha kapott fenyegetéseket, de nem tulajdonított túlzott jelentőséget nekik
Nyemcov egy tavalyelőtti tüntetésen. Néha kapott fenyegetéseket, de nem tulajdonított túlzott jelentőséget nekik
Sergei Karpukhin / Reuters

Belügyminisztériumi közlések szerint a politikus társaságában egy fiatal ukrán nő is volt, de ő nem sérült meg, a kihallgatása pedig már folyamatban van. Annyi kiszivárgott, hogy Nyemcov és a nő a Vörös téri GUM luxusáruház éttermében költött el egy vacsorát közvetlenül a merénylet előtt. A politikust hátba lőtték.

 

A gyilkosságról értesítették Vlagyimir Kolokolcev belügyminisztert, és riadóztatták a moszkvai rendőrséget. Beindították az Elfogás fedőnevű műveletet, amelynek célja, hogy forró nyomon megpróbálják kézre keríteni a gyilkosokat.

Szombat hajnali rendőrségi közlések szerint a térfigyelő kamerák három fehér kocsit vettek fel a gyilkosság helyszíne körül, két Ford Focust és egy Ford Mondeót. Reggelre mind a három tulajdonosát ellenőrizték a rendszám alapján, és kiderült, nincs közük a gyilkossághoz, két kocsi egy taxitársaságé, a harmadikban pedig olyasvalaki cirkált a környéken, aki nem tudott parkolóhelyet találni. Szemtanúk azt állítják, hogy a merénylők kocsiján nem volt rendszám.

Az Interfax hírügynökség rendőrségi forrásból úgy értesült, hogy „bérgyilkosság jellegű" bűncselekmény történt. Mihail Kaszjanov volt miniszterelnök, Nyemcov párttársa, aki nyomban a tetthelyre sietett, ugyanakkor a TASZSZ hírügynökségnek azt mondta, a politikus nem beszélt neki arról, hogy megfenyegették vagy követték volna. Ennek ellentmond Nyemcov ügyvédje, Vagyim Prohorov azt mondta a sobesednik.ru orosz internetes portálnak, hogy a politikus gyakran kapott fenyegetéseket a közösségi portálokon, és emiatt a rendfenntartó szervekhez is fordultak. A jogász úgy vélekedett, hogy politikai gyilkosság történt. „A liberálisok közül senki sem lehet biztonságban az országunkban, azt hiszem, ez most bebizonyosodott" – jelentette ki.

Két hete egy Nyemcovval folytatott magánbeszélgetés alapján ugyancsak a sobesednik.ru azt írta: az ellenzéki vezető idős édesanyja komolyan tartott attól, hogy Putyin meggyilkoltatja a fiát, és magának a politikusnak is voltak ilyen félelmei. Nyemcov azzal indokolta aggodalmát, hogy sohasem titkolta politikai nézeteit, és úgy gondolja, hogy az orosz elnök robbantotta ki az ukrajnai háborút.

Moszkvában az éjjel havas eső esett, néhányan ennek ellenére már hajnalban elkezdtek virágot és mécseseket vinni a gyilkosság helyszínére.

Az 55 éves Nyemcovot, aki az 1990-es évek első felében a Nyizsnyij Novgorod-i kormányzói tisztet töltötte be, majd 1997-1998-ban Borisz Jelcin elnöksége alatt első miniszterelnök-helyettes volt Oroszországban, a legutóbbi időkben pedig az RPR-PARNASZ orosz liberális ellenzéki párt társelnöke. Halálhírét az egyik kollégája, Ilja Jasin is megerősítette. „Ebben a pillanatban a holttestet látom itt, a hídon. Rengeteg a rendőr – mondta Jasin a Russia Todaynek. A politikus elmondása szerint Nyemcovot ugyan időről időre megfenyegették ezzel-azzal a közösségi médiában, ezeknek soha nem tulajdonított nagy jelentőséget. Jasin úgy véli, „politikai bérgyilkosságról” van szó, hiszen Nyemcovnak nem voltak ellenségei a magánéletében.

Egyszer mindegyik gyermekéért

Ellenzéki évei alatt Nyemcov kritizálta többek között Putyint a 2011-es választási csalásokért és a város szülötteként a szocsi téli olimpia költségeiért, illetve az építkezésekkel járó környezetrombolásért. 2013 decemberében le is tartóztatták, amiért „Ukrajna, veled vagyunk!" transzparenssel jelent meg a moszkvai ukrán nagykövetség előtt. A lifenews.ru-hoz hasonlóan kormányközeli Russia Today jegyzi meg, hogy Nyemcov mostanában nem volt olyan hangos bírálója a Kremlnek, mint korábban, inkább az üzleti érdekeltségeivel foglalkozott.

Egyébként ahogy ő nem szívlelte a hatalmat, a hatalom sem szívlelte őt. 2011-ben a kormányközeli orosz portál, a lifenews.ru közzétett egy csaknem hatórás hangfelvételt, amelyen Nyemcov többek között hörcsögöknek és riadt pingvineknek nevezi a közvetlen munkatársait. Az ellenzéki politikus ezután azt állította, hogy Putyin keze nyilvánvalóan benne van az ő lehallgatásában.

Nyemcov pártja most az egyik szervezője annak az ellenzéki tüntetésnek, amely Tavasz menet címmel vasárnap lesz Moszkvában, igaz, a városi hatóságok ellenállása miatt egy a központtól távol eső helyen. Ezt a demonstrációt népszerűsítve  Nyemcov néhány órával a halála előtt interjút adott az Eho Moszkvi rádiónak, amelynek a főszerkesztőjétől állítólag megkérdezte, nem fél-e, hogy ő lesz a vendég a rádió egyik műsorában. „Neki kellett volna félnie” – idézte a Guardian Alekszej Venediktovot. RPR-PARNASZ szombaton arra szólította híveit, hogy Moszkva központjában gyülekezzenek.

Péntek éjjel egyébként maga Putyin is megszólalt, hangsúlyozva, hogy  Nyemcov halála „minden jellemzőjében bérgyilkosság nyomait viseli magán, és „kizárólag" provokatív jellegű volt. Az orosz elnök részvétét fejezte ki a meggyilkolt politikus hozzátartozóinak.

A merénylet helyszíne
A merénylet helyszíne
Pavel Bednyakov / Reuters

„Négyszer lőttek rá. Egyszer mindegyik gyermekéért, akit hátrahagy" – emlékezett eközben Nyemcovra a sakkvilágbajnokból ellenzéki politikussá vedlett Garri Kaszparov. Mihail Gorbacsov volt pártfőtitkár, a Szovjetunió utolsó elnöke azt mondta, Nyemcov meggyilkolásával Oroszország destabilizálása volt a cél.

Megszólaltak amerikai politikusok is. Barack Obama elnök „brutális gyilkosságként” ítélte el a történteket, a tekintélyes republikánus szenátor, John McCain a Twitteren búcsúzott Nyemcovtól egy 2013 júniusában az Egyesült Államokban készült közös fényképpel, amelynek a kísérőszövege „az emberi jogok bajnokaként” méltatja a meggyilkolt orosz politikust.

A nemzetközi emberi jogi szervezet, a Human Rights Watch (HRW) részéről Tanya Cooper Oroszország- és Kelet-Európa-kutató jelezte, hogy „független és elfogulatlan" nyomozást szeretne látni, amely minden szálon elindul, így kiterjed Nyemcov politikai karrierjére is.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.