Elkapták, aztán elengedték Franciaország első számú közellenségét

Salah Abdeslam az egyik a három testvér közül, akiről a francia hatóságok azt állítják, hogy részt vett az eddig 129 halálos áldozatot követelő pénteki merényletsorozatban. A 26 éves férfi ellen nemzetközi körözést adtak ki, és ismert egy másik  merénylő neve is. Munkatársaink Párizsban vannak.

Omar Ismail Mostefai – ez a neve az egyik fegyveresnek, aki pénteken a Bataclan nevű szórakozóhelyen lépett akcióba. A november 13-i párizsi merényletsorozatnak eddig összesen 129 halottja van, a sérültek száma 352, közülük 96-an életveszélyes állapotban fekszenek kórházban. A történtekért az Iszlám Állam vállalta a felelősséget. Az eseményeket mi is követtük, tudósításunkat itt olvashatja.

A terror utáni éjszaka szerte a világon együttérzéssel telt
A terror utáni éjszaka szerte a világon együttérzéssel telt
Lucy Nicholson / Reuters

Mostefai 1985-ben, Courcouronnes-ban született. Az algériai származású férfi nem volt ismeretlen hatóságok előtt, habár korábban csak kisebb bűncselekményeket követett el. 2004 és 2010 között nyolcszor állt bíróság előtt, de sosem került börtönbe. Az egyik leszakadt ujjáról vett ujjlenyomata alapján azonosították, ő volt annak a három támadónak az egyike, akik felrobbantották magukat a klubban. 2010-ben bekerült a francia belbiztonsági szolgálat (DGSI) nyilvántartásába radikalizálódás miatt, de a hatóságok tudomása szerint nem tartozott semmilyen terrorista hálózathoz és nem is vizsgálódtak ellene terrorizmus miatt.

Az AFP szerint most azt próbálják ellenőrizni, hogy a férfi tavaly járt-e Szíriában. A merénylő apját és 34 éves bátyját szombat este őrizetbe vették és átkutatták a lakásukat. A támadó testvére az AFP-nek ezt mondta: „Ez őrület. Tegnap Párizsban voltam és végignéztem, hogy mi történik.” A férfi, akinek a merénylőn kívül van még két fiú és két lány testvére, önként jelentkezett a rendőrségen, miután kiderült, hogy öccse érintett a támadásokban. Tudta, hogy testvére bűntényekbe keveredett, meg is szakította vele a kapcsolatot évekkel ezelőtt, de azt nem gondolta volna, hogy radikalizálódni fog.

A merényletek során összesen hét terroristát öltek meg. A szálak Belgiumba vezetnek, két helyszínen is belga rendszámú kocsit (egy fekete Seat Leont és egy VW Polót) láttak a szemtanúk. Brüsszel Molenbeek negyedében egy szombati razzia során a hatóságok három embert őrizetbe vettek, jelenleg összesen hét embert hallgatnak ki.

Franciaország új első számú közellenségét egyébként Salah Abdeslamnak hívják. A 26 éves férfi jelen volt a Bataclan elleni támadásnál, de sikerült elmenekülnie a helyszínről, és bár órákkal a merényletsorozat után feltartóztatták és kihallgatták Cambrai mellett a francia-belga határon, a rövid közjáték után szabadon távozhatott. Két másik férfival ült egy autóban. Abdeslam három testvér egyike, aki részt vett a merényletsorozat végrehajtásában. Az egyik bátyja, Ibrahim felrobbantotta magát, a másik fivére őrizetben van. A kihallgatásával kapcsolatos blamázsról francia tisztségviselőkre hivatkozva az AP számolt be először.

Mindenhol hatalmas a biztonsági készültség
Mindenhol hatalmas a biztonsági készültség
Veres Viktor / Népszabadság

A merényletek utáni éjszaka a gyász jegyében világszerte virrasztással és emlékezéssel telt. A franciák iránti szolidaritás jeléül a nagyvárosokban mécseseket gyújtottak és virágokat vittek a francia kirendeltségek elé. Több épületet is a francia zászló színeibe, kék-fehér-piros fényekbe öltöztettek.

 

Percről percre a merénylet utáni helyzetről

 

 

22:51 Cazeneuve bejelentése szerint – írja a Libération – a gyűlöletet terjesztő mecseteket Franciaországban ezentúl feloszlatják.

22:37 A New York Times amerikai és francia tisztségviselők közlése nyomán arról ír, hogy a terroristák a merénylet előtt kommunikáltak az Iszlám Állam ismert képviselőivel.

22:15 Francia tisztségviselőkre hivatkozva az AP azt írja, hogy Franciaország új első számú közellenségét, Abdeslamot elkapták és kihallgatták, de aztán elengedték szombat reggel, néhány órával a merényletsorozat után. Ez az AP szerint azt követően történt, hogy a férfit már azonosították az egyik merénylőként, a Le Monde viszont azt állítja, hogy Abdeslam csak szombat délután lett gyanúsított.

22:04 A védelmi minisztérium bejelentette, hogy francia vadászgépek csapásokat mértek az Iszlám Államra a szélsőséges szunnita szervezet de facto fővárosában, Rakkában, légicsapást mérve egy toborzóirodára, egy parancsnoki támaszpontra, egy kiképzőtáborra és egy fegyverraktárra is. Hollande megállapodott Obamával, hogy Franciaország és az Egyesült Államok kettőzött erőfeszítéssel fogja támadni az Iszlám Államot.

21:47 A halottak száma mégsem 132, hanem 129 – javítottak a francia hatóságok, magukat cáfolva a hírrel.

21:32 Nem merénylő volt a szíriai útlevél tulajdonosa. A francia hatóságok – írja a France2 televízióra hivatkozva az MTI – biztosak abban, hogy a párizsi merényletek egyik helyszínén talált szíriai útlevél tulajdonosa nem azonos azzal a merénylővel, aki felrobbantotta magát. Ha a két ember ujjlenyomata azonos lenne, a hatóságoknak bizonyítéka lenne arra, hogy a terrorista a migránshullámmal érkezett Görögországba, s onnan más országok mellett Magyarország érintésével Franciaországba. Ezt eddig elképzelhető feltételezésnek tartották, ugyanis szakértők szerint néhány száz euróért vásárolható hamis útlevelek vannak forgalomban a migránsok között. Egy másik feltételezés szerint a merénylő már régóta Európában tartózkodhatott, s a hatóságok megtévesztése céljából használta egy szíriai menekült útlevelét – hangzott el a francia köztelevízióban.

21:18 A Bataclan-generáció – árulja el a Libération holnapi címlapja, hogy a pénteki merényletsorozatnak milyen hatása van Franciaországra.

 

20:47: Párizs próbál visszatérni a normális kerékvágásba. Városházi közlések két nap zárva tartás után holnap már kinyitnak az üzletek, az iskolák a könyvtárak és a sportcentrumok is. Fleur Pellerin kulturális miniszter szerint pedig a múzeumok délután egytől várják a látogatókat. Azokba az óvodákba, illetve általános és középiskolákba, amelyek a merényletek helyszínei mellett fekszenek, pszichológusokat küldenek segíteni a gyerekeknek a trauma feldolgozásában.

20:21 Egy kis pánik tört ki a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren is, ahonnan egy időn át sem be, sem ki nem engedtek senkit egy elhagyott csomag miatt. A tűzszerészek a csomagot speciális fallal zárták el a tömegtől.

20:07 Le Monde szerint petárdázás okozta a pánikot a place de la Republique-en. Annak ellenére szórakoztak ezzel, hogy a hatóságok felszólítottak mindenkit, tartózkodjanak a petárdák ás tűzijátékok használatától.

20:04 Mi is párizsiak vagyunk! – üzentek a Marseille focicsapat ultrái egy utcai feliraton.

19:59 Hatalmas tömeg gyűlt össze Koppenhágában a francia nagykövetség előtt részvétet nyilvánítani.

19:35 A lenti felvételen az a pillanat látszik, amikor a place de la Republique-en az állítólagos lövések miatt kitör a pánik. Lövések nem dördültek, a tömeg egy rémhír miatt kezdett el menekülni.

19:21 A halálos áldozatok száma vasárnap este nőtt 129-ről 132-re. Három súlyos sérült szervezete adta a fel a küzdelmet.

19:03 Hollande szeretné három hónapig fenntartani a rendkívüli állapotot Franciaországban, amihez parlamenti jóváhagyásra van szüksége. A törvény betűje szerint rendkívüli állapotot legfeljebb 12 napra lehet kihirdetni

18:52 A Notre-Dame-nál a főkaput bezárták, néhány fiatal elkezdett rohanni a rendőrök elől. Velük együtt elindult a tömeg egy része is – jelentették a helyszínről munkatársaink. Közben kiderült, a place de la Republique-en azért tört ki a pánik, mert az ott lévők úgy tudták, lövöldözés tört ki. Ez szerencsére nem volt igaz. A tömeg kezd visszatérni a térre.

18:51 A párizsi merényleteket Belgiumban készítették elő – jelentette ki Bernard Cazeneuve francia belügyminiszter a belga kollégájával, Jan Jambonnal tartott párizsi megbeszélése után. Közben a brüsszeli Molenbeek negyedben újabb razziát tart a rendőrség, a terrorcselekmények egyik gyanúsítottja után kutatva. Salah Abdeslamot azzal gyanúsítják, hogy a bátyjával együtt bérelték a támadások során használt egyik autót. Salah testvére, Ibrahim Abdeslam, aki a gyilkosságok egyik elkövetője volt, életét vesztette péntek éjjel.

18:49 Pánik tört ki a place de la Republique-en, kiürítették a teret. Egyelőre nem tudni, mi az oka.

18:45 Párizs ma kivonult az utcákra. A Notre-Dame körül 5-6 ezer, a place de la Republique-en 3-4 ezer és a Bataclannál is több ezer ember gyűlt össze virágokkal és mécsesekkel emlékezni az áldozatokra – jelentik munkatársaink a helyszínről.

18:37 Az úton-útfélen pufogtatott fordulat szerint Obama és Putyin „konstruktív” megbeszélést folytatott Antalyában a szíriai helyzet rendezéséről. Egyetértettek abban, hogy a párizsi terror sürgetővé tette a rendezési terv kialakítását, tűzszünetre van szükség, Basár el-Aszad elnöknek pedig mielőbb le kell ülnie az ellenzékkel tárgyalni az ENSZ égisze alatt – derül ki a Le Monde írásából.

18:27 A gyászon kívül már van jele a dühnek és az iszlamofóbiának is. Valakik vasárnapra virradóra festékszóróval vörös színű kereszteket fújtak a Párizs melletti Créteil mecsetének a falára.

18:22 Bernard Cazeneuve francia és Jan Jambon belga belügyminiszter megállapodott a kétoldalú biztonsági kapcsolatok fejlesztésében.

18:17 A szökésben lévő testvér 26 éves, Salah Abdelslamnak hívják. Nemzetközi körözést is kiadtak ellene.

17:51 A merényletben részt vevő három testvér közül az egyik halott, a másik őrizetben, a harmadik szökésben van – írja a Twitteren a France Info.

17:42 A szolidaritás jeléül Franciaországi imámok egy csoportja a Bataclannál elénekelte a Marseillaise-t.

17:37 Magyarországon Szombathelytől Debrecenig több nagyvárosban is leróják a kegyeletüket az áldozatok emléke előtt. Az erről szóló összefoglalónkat itt olvashatják.

17:34 Egy anya rajzzal gyászolja a Bataclan elleni támadásban meghalt fiát.

17:14 Antalyában a G20 ülése előtt egyperces néma csenddel emlékeztek a párizsi merénylet áldozataira és a 102 ember életét követelő október 10-i ankarai támadás halottaira.

17:03 A Bataclan környékén hatalmas a tömeg, kiküldött munkatársaink szerint sokan családdal együtt jönnek leróni a kegyeletüket a terror itt elhunyt 89 áldozata előtt. A klub környéke hermetikusan, több utcányi távolságig le van zárva, mindenhol fegyveres rendőröket látni. Ahol az áldozatra emlékeznek, akkora a tömeg, hogy lépni is alig lehet, autóval közlekedni pedig lehetetlen. Egy líbiai férfi a kérdésünkre a barbár jelzővel ítéli el a pénteki terrort. Szerinte a megelőzés egyedüli módja a határellenőrzés visszaállítása, hogy ne engedjenek be mindenkit az országba.

A kegyelet jelei a Bataclan körül emelt kordonnál
A kegyelet jelei a Bataclan körül emelt kordonnál
Veres Viktor / Népszabadság

16:47 A hét terrorista közül, akik részt vettek a pénteki merényletsorozatban, hárman francia állampolgárok voltak – írja francia és belga hatósági forrásokra hivatkozva a Guardian.

16:40 A rossz szájízzel véget ért szeptemberi találkozójuk után Obama újra egy asztalhoz ült az orosz kollégával, Vlagyimir Putyinnal az antalyai G20-csúcson. Mintha szkenderezni akarnának – kommentálja a felvételt Erin Cunningham, a Washington Post tudósítója.

Obama korábban megállapodott Hollande-dal, hogy az Egyesült Államok és Franciaország megkettőzi az erőfeszítéseit az Iszlám Állam elleni harcban.

16:30 A francia hatóságok kérnek mindenkit, hogy ne kegyeleti okokból ne posztoljon felvételeket a közösségi médiában a támadás helyszíneiről – írja a Libération.

16:22 A görög Prototherma úgy tudja, hogy egy Ahmed Almuhamed nevű férfié volt az a szíriai útlevél, amelyet a Stade de France mellett találtak meg péntek este a támadás után. Almuhamedről azt gyanítják, hogy egyike volt a három öngyilkos merénylőnek, aki a stadionnál felrobbantotta magát. Egy Mohamed Almuhamed nevű férfi társaságában utazott. Hajótörést szenvedtek, és Lérosz szigetén értek partot. A görög hatóságok október 5-én regisztrálták őket, Október 7-én értek Szerbia területére. Egyelőre nem biztos, hogy valódi személyazonosságról van szó, és az sem, hogy Almuhamed a merénylők egyike volt.

15:42 A U2 és a Foo Fighters után Marilyn Manson is lemondta a párizsi koncertjét. Az európai turnén járó amerikai énekes holnap lépett volna fel a francia fővárosban, de kihagyja a fellépést, és csak Brüsszelben lép színpadra szerdán. Hasonlóan döntötta Motörhead és a Coldplay is.

15:17 A Le Monde írja, hogy az ügyben érintett terroristák közül hárman testvérek. Franciák, kettejüket a terroristák által használt két kocsi miatt keresik, a harmadik testvért szombaton Molenbeekben őrizetbe vették.

15:01 Az egyik Belgiumban őrizetbe vett férfit pénteken a rendőrök megállították és átvizsgálták a francia-belga határon. Egy VW Golfban ült, két másik férfi társaságában – állítja a BFM TV.

14:55 A BFM TV rendőrségi forrásokra hivatkozva adta hírül, hogy még folyik a hajtóvadászat az egyik merénylő után, aki nem vesztette életét a társaival együtt, és nem is az egyike azoknak a gyanúsítottaknak, akiket Belgiumban őrizetbe vettek. Ezt a férfit a Bataclan klub előtt látták a merénylet éjszakáján. Ő bérelte azt a belga rendszámú VW Polót, amellyel a merénylők a Bataclan mellett leparkoltak.

Nyugalom van, de nagy a készültség
Nyugalom van, de nagy a készültség
Veres Viktor / Népszabadság

14:52 A párizsi merényletsorozat két terroristája Brüsszelben, a belga főváros Molenbeek kerületében lakott - erősítette meg a belga legfőbb ügyészség. A két személyt a francia törvényszéki orvosszakértők azonosították - adta hírül a De Standaard című flamand lap. Mindketten francia állampolgárok, akárcsak az a másik három férfi, akit tegnap vettek őrizetbe Molenbeekben. Velük együtt összesen hét személyt tartóztatott le a belga rendőrség a párizsi terrorcselekményekkel kapcsolatban. A belgák és a franciák közös nyomozócsoportokat alakítottak, francia rendőrök jelenleg Brüsszelben kutatnak a merényletek nyomai után – írja tudósítónk, Halmai Katalin Brüsszelből.

14:38 Franciaország kérésére a luxemburgi EU-elnökség november 20-ra összehívta az EU rendkívüli belügyminiszteri csúcsát.

14:23 A Guardian riportere elment Courcouronnes-ba, ahol Mostefai felnőtt. A merénylő volt gimnáziumi osztálytársa szerint Mostefai csendes, visszahúzódó tinédzser volt, de olyasvalaki, akin látszott, hogy ha kell, akkor kiáll magáért. „Tudtad, hogy nem szabad belekötni, mert nem fogja hagyni magát, de nem olyasvalaki volt, aki keresi a bajt. És nem is olyasvalaki volt, aki szeret kitűnni a többiek közül – nyilatkozta a brit lap újságírójának a névtelenséget kérő férfi, aki megdöbbenve hallotta, hogy Mostefai a merénylők egyike. „Elment a pénteki imára és megtartotta a ramadánt, de nem látszott rajta, hogy túlságosan komolyan venné a vallást. Meglep. Nagyon meglep” – mondta erről az egykori osztálytárs.

14:11 A brüsszeli kerület, Molenbeek polgármestere, Françoise Schepmans közlése szerint a brüsszeli városrészben szombaton öt embert vettek őrizetbe a merényletsorozat miatt. Nekik ahhoz a VW Polóhoz lehet közük, amellyel a terroristák a Bataclanhoz hajtottak, és amelyet egy belga állampolgár bérelt.

14:05 Valls beszélt arról is, hogy kedd estére háromezerről tízezerre növelik a Párizsba vezélnyelt katonák számát.

14:03 Manuel Valls miniszterelnök bejelentése szerint az eddig 129 halálos áldozat közül eddig 103-at sikerült azonosítani. A kormányfő az áldozatok hozzátartozóival találkozott vasárnap a párizsi katonai akadémián.

13:52 Párizsban a kegyelet leróvásának a nem hivatalos helyszíne a place de la Republique. A téren rengetegen vannak, sokan sírva gyújtanak gyertyát és helyeznek el virágot az áldozatok emlékére. Sok még januári merényleteket idéző „Je suis Charlie” graffiti is. Akit csak megszólaltatunk, a terror elleni kiállásról beszél. Azt mondják, nem zárkóznak be, és bár lesz még merénylet, de nem szabad feladni a Iszlám Állam ellen a harcot, mert az azt jelentené, hogy a terroristák győznek. „A Charlie Hebdo elleni támadás után is megmutattuk, hogy egységesek vagyunk” – mondja valaki.

Megemlékezők a moszkvai francia nagykövetség közelében
Megemlékezők a moszkvai francia nagykövetség közelében
Maxim Zmeyev / Reuters

13:40 Mostefai családjának már hét tagja van őrizetben – tudósít a Libération.

13:34 A Seat Leont egyébként egy egykori mecset helyén parkolták el, amelynek az imámját, egyiptomi születésű, a szélsőséges iszlamista Ali Ibrahim al Szudanit gyűlöletkeltésre hivatkozva Brice Hortefeux akkori belügyminiszter utasítására 2011-kiutasították Franciaországból. A mecset helyén felhúzott épületet a Seat Leon megtalálása után evakuálták, attól félve, hogy a kocsiban a terroristák pokolgépet rejtettek el.

Ebben az utcában találták meg az egyik, terroristák által használt autót
Benoit Tessier / Reuters

13:18 Montreuil-ben a helyiek hitetlenkedve fogadták a hírt, hogy a terroristák ott szálltak át egy másik kocsiba. Az utcában, ahol leparkoltak, három bár és étterem fekszik, de péntek este már zárva voltak. Az egyik bár teraszán valaki azt mondja, elképzelni sem tudja, mit kereshettek ott a merénylők. „Szegények vagyunk. Mit akarnak tőlünk” – ingatta a fejét a férfi a Libération újságírójának a kérdésére.

13:00 Antalyában a G20 országai megállapodtak, hogy szigorítanak a határellenőrzésweken – írja a Reuters a kiszivárogtatott zárónyilatkozat alapján.

12:58 Németországban két hete szombaton letartóztattak egy 51 éves montenegrói férfit, akinek nyolc kalasnyikov, három kézifegyver és 200 gramm robbanóanyag lapult a kocsijában, egy papírra pedig egy franciaországi cím volt felírva. A férfit kihallgatták, de a merényletsorozatról – amelyhez nem tudni, hogy van-e köze –, nem akart beszélni, és makacsul azt állítja, hogy csak az Eiffel-tornyot akarta megnézni Párizsban. Ragaszkodik ahhoz, hogy nem tudott a kocsijában lévő fegyverekről – írja a Le Figaro.

12:50 A francia fővárosban a vasárnap nyugodtan indult – írják kiküldött munkatársaink, Kovács Klára, Körösi Ivett és Veres Viktor a francia fővárosból. A hatóságok pénteki felszólításának, hogy mindenki maradjon otthon, már semmi jele, sokan sétálnak az utcákon, franciák és a turisták is. A turisták csak azt bánják, hogy az Eiffel-torony és a múzeumok sincsenek nyitva. Az Eiffel-torony körül 20-21 katona és rendőr járőrözik, minden harmadik gépfegyverrel a nyakában. A járókelők és a turisták is azt mondják, hogy nem akarnak félni – és nem marad otthon.

12:24 Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke szerint a pénteki párizsi merényletsorozat ellenére arra nincs szükség az uniós menekültpolitika átgondolására. Juncker ezt azért sietett leszögezni, mert nagy a valószínűsége, hogy az egyik merénylő szíriai útlevéllel, a Balkáni országokon át érkező menekültek között érte el Franciaországot. „Az a személy, aki felelős a merényletekért, nem menekült, hanem bűnöző. „Mindenki a vendégem, aki változtatásokat szeretne abban a menetrendben, amelyet a menekültekkel kapcsolatban elfogadtunk. Szeretném emlékeztetni őket, hogy vegyék komolyan ezt az ügyet, és ne engedjék át magukat azoknak az ösztönös reakcióiknak, amelyeket nem szeretek” – nyilatkozta a politikus.

12:13 Magyarországon a terrorveszély B fokozatú biztonsági készültségét léptették életbe a párizsi merényletsorozat miatt. A közlekedési csomópontoknál, pályaudvarokon, repülőtéren több a rendőr és katona. Megerősített fegyverzettel cirkálnak az utcákon. Molnár Zsolt, az Országgyűlés Nemzetbiztonsági Bizottságának az elnöke a Belügyminisztériumtól kapott írásos és szóbeli tájékoztatás nyomán portálunknak azt mondta, nem tartja indokoltnak a testület összehívását.

12:10 Az az egyiptomi útlevél, amelyyet a Stade de-france mellett találtak, nem az egyik merénylőé, hanem egy futballrajongóé volt – cáfolta a korábban terjedő híreket Ihab Badavi, Egyiptom párizsi nagykövete.

11:58 A brit Channel 4 televízió vetített egy felvételt az egyik belgiumi letartóztatásról, amelyet a párizsi terrorral összefüggesben hajtottak végre Brüsszel Molenbeek-Saint-Jean negyedében. Itt összesen három férfi – három francia állampolgár – csuklóján kattant a bilincs.

11:51 Az egész civilizált világ elleni támadás volt – mondta Barack Obama amerikai elnök a párizsi terrorról vasárnap Antalyában, a G20 országainak a törökországi csúcsa előtt.

11:35 Három kalasnyikov, öt teli és 11 üres tár volt a Montreuil-ben megtalált Seat Leonban.

11:30 Sarkozy az Hollande-dal tartott találkozó után arról beszélt, mindenkire szükség van, hogy megsemmisítsék az Iszlám Államot, kimondottan Oroszországra. A „háborús légkörről” beszélő exállamfő szerint újra kell gondolni a bevándorlási és biztonságpolitikát is.

11:15 A szerb belügyminiszter bejelentette, hogy az egyik támadó mellett talált szíriai útlevél tulajdonosa október 7-én lépett be Szerbiába és ott menedéket kért. Korábbi hírek szerint az útlevelet Lérosz szigetén is regisztrálták októberben. Egyelőre nem tisztázott, hogy az útlevél igazi-e, illetve hogy az a személy, aki belépett vele Görögországba megegyezik-e az egyik párizsi merénylővel. Amerikai biztonsági források szerint az útlevél hamis.

10:36 Abban a fekete Seat Leonban, amelyet Montreuil-ben találtak meg és a feltevések szerint a terroristák használtak, fegyvereket is hagytak a merénylők.

10:31 Nicolas Sarkozy volt elnök, a jobboldali ellenzéki párt, a Köztársaságiak (LR) vezetője az Élyseé-palotába ment tárgyalni Francois Hollande államfővel. Hollande ma rendkívüli kormányülést tart és a parlamenti frakciók képviselőivel is találkozik, beleértve a szélsőjobboldali Nemzeti Front vezetőségét is.

Hollande (balra) és Sarkozy a tárgyalás előtt
Philippe Wojazer / Reuters

10:20 Egyelőre az sem világos, hogy az útlevél egyáltalán az egyik merénylőé lehetett-e, a benne szereplő név mindenesetre Abbdulakbak B. – írja az M6 televízióra hivatkozva a Le Figaro.

10:04 A CBS News amerikai biztonsági forrásokra hivatkozva írja, hogy hamis az az útlevél, amely alapján a görög hatóságok azt állították, hogy az egyik merénylő a balkáni országokon átvonuló menekültekkel együtt jutott be az Európai Unióba. Szíriai útlevelet nagyon könnyű hamisítani, ráadásul annak, amelyet megtaláltak, nem volt rendben az azonosító száma, és a fénykép sem arról a személyről készült, akinek a neve bele volt írva. A FBI nyomozókat küld Párizsba segíteni a francia kollégáknak, a helyszínelés pedig nem egyszerű feladat. A merénylők maradványait kiskanállal kell összeszedni azután, hogy felrobbantották magukat. Minden helyszínen DNS-mintákat vesznek, hogy azonosíthassák őket.

09:47 Folyamatosan érkeznek a hírek a halálos áldozatok nemzetiségéről, illetve állampolgárságáról. Az eddigi információk szerint a franciákon kívül három belga, két algériai, két brazil, két mexikói, két chilei, két román, két portugál, két tunéziai, illetve egy-egy brit, svéd és amerikai van a halottak között. Egy magyar lány és a barátja épségben úszta meg a Bataclan elleni támadást az amerikaii rockzenekar, az Eagles of Death Metal koncertje alatt. A lánnyal készült interjúnkat erre a linkre kattintva olvashatják el.

09:23 Amíg a terrorizmus elleni kiállás mottója januárban a szatirikus lap elleni támadás után a Jes suis Charlie volt – és ezúttal az ezt idéző Je suis Paris terjed –, a a november 13-i támadássorozat utánié a Le Monde szerint Párizs jelmondata, a latin Fluctuat nec mergitur (Hánykolódik ugyan a habokon, de nem süllyed el) lehet.

09:10 Az AFP rendőrségi forrásokra hivatkozva közli, hogy Montreuil-ben megtalálták a lövöldözésekhez használt kocsit, egy Seat Leont.

09:05 A Wall Street Journal írja az egyik merénylőről, hogy volt érvényes jegye a Stade de France-ban péntek este zajló francia–német barátságos futballmeccsre, ahonnan a merényletsorozat miatt Francois Hollande elnököt is evakuálták. A férfi a meccs 15 percében akart bemenni a tribünre. A biztonsági őrök megállították és megmotozták, megtalálták rajta a robbanószerkezetet rejtő mellényt, amire a merénylő hátrált egy kicsit, működésbe hozta a pokolgépet. Három perccel később a stadion mellett egy második öngyilkos merénylő is felrobbantotta magát, utána pedig így tett a közeli McDonald’sban egy harmadik terrorista is.

08:56 Mostefai-nak hat családtagja van őrizetben. Az apját és a bátyját szombat este kihallgatták –jelentette az AFP. Az őrizetbe vételük nem azt jelenti, hogy bármivel is gyanúsítanák őket. Terroristák családtagjait őrizetbe venni rendőrségi rutineljárás Franciaországban.

08:42 A Libération szerint Mostefai 2013-2014 telén járta meg Szíriát. Bár Courconnes-ban született, a halála előtt munkanélküliként Chartes-ban élt.

08:30 A horvát RTL azt közölte, hogy a merénylők egyike Magyarországon keresztül érte el Franciaországot. A férfi korábbi görög hatósági bejelentések szerint október 3-án érkezett meg a Balkán felé tartó közel-keleti menekültek között Lérosz szigetére.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.