galéria megtekintése

Franciaország folytatja a légicsapásokat az Iszlám Állam ellen

88 komment

NOL

Több mint 120-an meghaltak abban az összehangolt merényletsorozatban, amelyet hat helyszínen péntek éjjel hajtott végre nyolc iszlamista terrorista Párizs utcáin és Saint-Denis-ben. Francois Hollande bejelentette, az Iszlám Állam felelős a támadásokért. A terrorista szervezet később magára vállalta a felelősséget. Az egyik támadót azonosították, francia állampolgár volt. A történtek miatt Magyarországon is nemzeti gyásznap lesz vasárnap, a magyar–norvég Eb-pótselejtezőt megrendezik, de szigorítanak a beléptetésen.

A merényletsorozat három robbanással kezdődött a Stade de France mellett, Saint Denis-ben, ahol a francia válogatott játszott barátságos mérkőzést a német válogatott ellen. Francois Hollande elnököt azonnal kimenekítették a stadionból, a legfrissebb információk szerint egy áldozat van.

Pánik a Stade de France-ban
Pánik a Stade de France-ban
Michel Euler / MTI/AP

Eközben több párizsi utcán lövöldöztek és több tucat áldozatot szedtek a terroristák. Az érintett utcák: rue Charonne, pontosabban a La Belle Equipe kávézó, (19 halott); rue de la Fontaine au Roi (5 halott); rue Bichat (itt egy étterem, a Le Petit Cambodge és egy bár, a Le Carillon vendégei voltak elsősorban az áldozatok, 13 halott); boulevard Voltaire, utóbbi helyszínen a támadó halt meg, de áldozatot nem szedett.

 

A támadások helyszínéről az AFP készített egy térképet is.

Hat helyszínen támadtak a terroristák
Hat helyszínen támadtak a terroristák
Philippe Wojazer / Reuters

A támadók a legnagyobb vérengzést a Bataclan nevű szórakozóhelyen követték el, a francia főváros tizenegyedik kerületében, ahol egy amerikai rockzenekar, az Eagles of Death Metal adott koncertet, amikor a támadás történt. Az áldozatok pontos számát egyelőre nem tudni, több mint száz halottról van szó. A merénylők először lőni kezdtek – egy szemtanú húsz lövést hallott –, majd egy detonáció robaja hallatszott, mielőtt túszokat ejtettek volna. A kommandósok hajnali egy körül vetettek véget az akciónak. A klubból egy magyar nőnek sikerült kimenekülnie, vele készült interjúnkat itt olvashatják.

Christian Hartmann / Reuters

A merényletsorozat során összesen nyolc támadó vesztette életét: négy a Bataclan klubban, hárman a stadionban és egy terrorista a boulevard Voltaire-en. Közülük heten felrobbantották magukat.

Hollande válságtanácskozásra ült össze Manuel Valls miniszterelnökkel és Bernard Cazeneuve belügyminiszterrel, amely után bejelentette, hogy egész Franciaországban szükségállapotot hirdetnek ki, mozgósítják a hadsereget, és visszaállítják a határellenőrzést. Párizsban szombaton minden közintézmény bezár. Hollande szombat reggelre rendkívüli kormányülést hívott össze. A francia elnök és több minisztere ellátogatott a Bataclanhoz. Belgium bejelentette, hogy ellenőrzést vezet be a Franciaországgal közös határain, de ez nem azt jelenti, hogy lezárja őket.

A terror ellenére az Air France légitársaság bejelentette, hogy minden induló és érkező járatát elindítja.

Több szemtanú azt állította, a támadók utaltak Franciaország szíriai beavatkozására. Azt mondták, hogy minden Hollande elnök hibája, és állítólag Irakról is szót ejtettek. A francia elnök szombaton bejelentette, hogy az Iszlám Állam követte el a támadásokat. Az egyik támadót már azonosították: egy 1985-ben, Courcouronnes-ban született férfiról van szó, aki már nem volt ismeretlen a hatóságok számára. 2004 és 2010 között több bűntényt is elkövetett, de sosem került börtönbe. 2010-ben bekerült a francia belbiztonsági szolgálat (DGSI) nyilvántartásába radikalizálódás miatt, de a hatóságok tudomása szerint nem tartozott semmilyen terrorista hálózathoz. Eközben Brüsszel Molenbeek negyedében razziáztak a rendőrök, öt embert letartóztattak. A terroristák közül három molenbeeki lehetett.

Kronológia

21:20 Az első robbanás a Stade de France D kapujánál

21:25 Lövöldözés a Le Petit Cambodge-nál (rue Bichat) és a Le Carillonnál (rue Alibert). 13 halálos áldozat

21:30 A második robbanás a Stade de France H kapujánál

21:32 Robbanás a rue à la Fontaine au Roi-n. 5 halálos áldozat

21:36 Lövöldözés a La Belle Equipe teraszán (a rue Faidherbe és a rue de Charonne sarka). 19 halott

21:43 Egy terrorista felrobbantja magát a boulevard Voltaire-en

21:40 Három támadó érkezik a Bataclan klubba. Legkevesebb 89-en meghaltak

21:53 A harmadik robbanás, 400 méterre a Stade de France-tól

00:21 Francia ügyészségi bejelentések szerint az egyik merénylő, egy francia állampolgár egyik családtagját őrizetbe vették. Agnes Thibault-Lecuivre szóvivő az őrizetbe vételről más részletet nem árult el, csak annyit mondott, házkutatásokat folytatnak az ügyben.

23:52 A Paris Match közöl egy videót a kivezényelt biztonságiak és a Bataclan merénylőinek az első tűzparbajáról a boulevard Voltaire-en. 

23:34 A világ együttérez a franciákkal. A Sydney-i Operaháztól a Brandenburgi kapun át a sanghaji Gyöngy-toronyig több emblematikus épület is felvette a francia trikolór színeit. Az Uber-alkalmazásban az utasra váró autók kék-fehér-pirosba öltöztek.

23:02 Görögországban már egy második merénylőről gyanítják, hogy a közel-keleti menekülthullámmal együtt jött, és a balkáni országokon keresztül érte el Franciaországot. Egy görög kormányzati forrás legalábbis a Reutersnek azt mondta „nagyon valószínű”, hogy egy második merénylő is legálisan, menedékkérőként jutott be az Európai Unióba. Ezt később a Guardian kérdésére a görög hatóságok cáfolták.

22:30 Az RTBF szerint este újabb rendőri akció indult Brüsszel Molenbeek-Saint-Jean nevű kerületének több részén is. A rendőrség több utcát lezárt, egy esküvő vendégei például csak rendőri kísérettel közelíthetik meg az ünnepséget. Közben Jan Jambon, a belga koalíciós szövetségi kormány flamand nacionalisták által delegált belügyminisztere a VTM nevű holland nyelvű adónak adott interjúban kijelentette: nem tesz jót az országnak, hogy Molenbeek révén folyamatosan ismételten terrorcselekményekkel hozzák összefüggésbe. Több korábbi terrorcselekmény elkövetőjéről derült már ki ugyanis, hogy megfordultak a jelentős muszlim közösségnek otthont adó brüsszeli városrészben. A belügyminiszter rámutatott, hogy más városokban ugyanazt a politikát alkalmazzák a radikalizmus megfékezésére, és máshol ez eredményt hozott, sikerült megállítani, hogy fiatalok útnak induljanak Szíriába. Jambon tudatta, hogy személyesen fog utánanézni, hogy ugyanez a módszer Molenbeek esetében miért nem jár sikerrel. "Hogy meg akarom-e tisztítani Molenbeeket? Azt mindenesetre meg fogjuk vizsgálni, hogy ez a kerület miért maradt problémás és mit lehet tenni. Egy dolog biztos: ez az állapot tarthatatlan" - húzta alá Jan Jambon. "Személyesen veszem kézbe az ügyet, mert ez így nem maradhat. Ennek véget kell vetni. Mindent meg kell tennünk, hogy ez a probléma megszűnjön" - tette hozzá a belügyminiszter. „Kitakarítom Molenbeeket. Hadban állunk az Iszlám Állammal" - idézte még a minisztert két belga hírportál is.

22:18 Téves riasztás volt – közölte a Pullman Hotelben tartott házkutatásról a belügyminisztérium.

22:11  A Reuters jelentése szerint a hatóságok szombat este elrendelték egy Eiffel-torony környékének az evakuálás. Egy közeli szálloda, a Pullman Hotel előtt hatalmas erőkkel vonultak fel, aztán szobáról szobára átvizsgálták az épületet. 

20:30 „Egy gyertya az ablakokba” – ez a felhívás terjed a közösségi oldalakon, az áldozatokra emlékeznek így.

20:20 A Telenor kora délután a Facebook-oldalán tette közzé, hogy a november 13-a este nyolc óra és a november 15-e este nyolc óra közötti időszakban a hívásfogadás költségét, illetve a francia és a magyar hálózatokba indított hívások díját elengedik minden olyan ügyfelüknek, aki Franciaországban tartózkodik. A kedvezmény maximum tízezer forint értékhatárig érvényes, de mivel egységes tarifa van érvényben, amely szerint a hívások indítása hetven forint, fogadása pedig húsz forint percenként, ez elég sok mindenre elegendő. A Telekom is lépett. A francia mobilhálózatokban roamingoló ügyfeleik néhány perce a következő SMS-t kapták: „Kedves Ügyfelünk! Adataink szerint Ön Franciaországban tartózkodik. Tekintettel a Párizsban történtekre, az Ön kommunikációjának megkönnyítésére novemberi számlájában a roaming díjakat bruttó tízezer forint értékig jóváírjuk. Üdvözlettel: Magyar Telekom.”

20:00 Manuel Valls francia miniszterelnök a TF1 televízióban nyilatkozik. Valls szerint egy háborús cselekményről van szó, amelyet egy szervezett hadsereg hajtott végre. Ugyanúgy, ahogy Franciaországban, Szíriában és Irakban is le akarnak számolni ezzel az ellenséggel. A miniszterelnök szerint a terroristák már évekkel ezelőtt eldöntötték, hogy megtámadják Franciaországot azért, mert demokrácia, mert egy szabad ország. Kijelentette, fellépnek a radikális imámok ellen is, és folytatják az Iszlám Állam elleni légicsapásokat.

19:50 Öt embert tartóztattak le a brüsszeli Molenbeek negyedben razziázó rendőrök szombat délután és este a párizsi merényletekkel kapcsolatban. Charles Michel belga kormányfő megerősítette, hogy egyikük péntek este Párizsban tartózkodott. Koen Geens belga igazságügy-miniszter a flamand közszolgálati televízió híradójában azt mondta, hogy a terrorcselekmények egyik színhelyén, a párizsi Bataclan színház környékén parkoló belga rendszámú szürke Volkswagen Polónak a bérlőjét a bátyján keresztül ismerték a belga biztonsági szolgálatok, egyelőre azonban nem tisztázott, hogy milyen kapcsolatba hozható a terrorcselekményekkel. A második belga rendszámú gépjárműről, amelyet egy másik merénylet színhelyén láttak, a miniszter nem tudott újabb információkkal szolgálni. A La Derniere Heure című francia nyelvű napilap úgy értesült, hogy a nyolc terroristából három molenbeeki volt. A belga nemzetbiztonsági tanács este ülést tart, hogy döntsön a további intézkedésekről, a terrorfenyegetettség szintjének esetleges emeléséről.

19:35 Este hat körül a Szent István-bazilika előtt rengeteg arc feltűnt azok közül, akik már a Francia Intézethez is vittek mécsest, de sokkal többen voltak sportolók: a labdarúgók és kézilabdázók, politikusok és közéleti személyiségek is eljöttek leróni a kegyeletüket. A téren nehezen lehetett megkülönböztetni, hogy ki a turista és ki az, aki a francia nép iránti szolidaritásból jött. Sok fiatal francia trikolórt festett az arcára, egy 25 körüli srác hosszasan állt a Bazilika lépcsőjén elhelyezett mécsesek előtt, szótlanul párás tekintettel. Néhány perc múlva a könnyei is kicsordultak, majd hátat fordított és csendesen távozott. Rendőrt csak este hét körül lehetett látni a téren.

A Ferencváros labdarúgócsapata és az edzőjük, valamint Kubatov Gábor klubelnök emlékezni jött, akárcsak Martonyi János, Mécs Imre, vagy épp Rogán Antal. A politikusok távozását követően Yvonne-nal, a 23 éves francia-amerikai lánnyal beszélgettem, aki három napja érkezett Budapestre. – Nem tudom, milyen Párizsba megyek haza. Este egy klubban töltöttük az időt, amikor jöttek a hírek, első dolgom volt felhívni a szüleimet – mesélte. Szerinte a legszörnyűbb a történtekben, hogy a terroristák szisztematikusan hidegvérrel öltek, ám nem a halál volt a végső céljuk, hanem hogy a párizsiak minden pillanatban, amikor kilépnek az utcára, arra gondoljanak, hogy nem tudni, mikor szegeződik rájuk egy gyilkos fegyver.

A lépcsők előtt egy riporter kérdezgette az embereket arról, hogyan lehetne megelőzni az ilyen szörnyű eseteket. Nem kellett vadásznia az interjúalanyokat, néhányan sorban álltak azért, hogy a mikrofonjába beszélhessenek. Egy mackónadrágos, peckesen feszítő fiatalember a megoldást vázolja fel a kollégának, szerinte elég volt a tétlenségből, „el kell végre pusztítani az iszlámot”.

Este negyed nyolcra talán már több mint ezer mécses pislákolt a Bazilika lépcsőin. Az emlékezők nem fogytak, legalábbis mindig jött újabb és újabb emlékező. Az emberek kis csoportokban beszélgetnek: nem csak a történtekről, egymás véleményére is kíváncsiak.

19:30 Francois Molins megerősítette a hírt, mely szerint a Bataclan klub egyik támadóját sikerült azonosítani. Egy 1985-ben, Courcouronnes-ban született férfiról van szó, aki már nem volt ismeretlen a hatóságok számára: 2004 és 2010 között több bűntényt is elkövetett, de sosem került börtönbe. 2010-ben bekerült a francia belbiztonsági szolgálat (DGSI) nyilvántartásába radikalizálódás miatt, de a hatóságok tudomása szerint nem tartozott semmilyen terrorista hálózathoz. A hét terrorista Kalasnyikovokat és ugyanolyan robbanószerkezetet használt. A támadók egy fekete Seatot és egy fekete Polót használtak. Molins azt is megerősítette, hogy az Iszlám Állam a felelős a merényletekért.

19:12 A halálos áldozatok száma 129-re emelkedett, 352 sérült van, közülük 99-en vannak életveszélyben – jelentette be Francois Molins, Párizs főügyésze sajtótájékoztatóján. Molins elmondta, valószínűleg három csoport terrorista hajtotta végre a támadásokat. Hozzátette, összesen hét terrorista halt (korábban nyolcról szóltak a hírek). Az eseményeket a következő kronológia szerint rekonstruálta:

Kronológia

21:20 Az első robbanás a Stade de France D kapujánál

21:25 Lövöldözés a Le Petit Cambodge-nál (rue Bichat) és a Le Carillonnál (rue Alibert). 13 halálos áldozat

21:30 A második robbanás a Stade de France H kapujánál

21:32 Robbanás a rue à la Fontaine au Roi-n. 5 halálos áldozat

21:36 Lövöldözés a La Belle Equipe teraszán (a rue Faidherbe és a rue de Charonne sarka). 19 halott

21:43 Egy terrorista felrobbantja magát a boulevard Voltaire-en

21:40 Három támadó érkezik a Bataclan klubba. Legkevesebb 89-en meghaltak

21:53 A harmadik robbanás, 400 méterre a Stade de France-tól

19:00 Anne Hidalgo, Párizs polgármestere bejelentette, ma este nem világítják ki az Eiffel-tornyot.

18:30 A Wall Street Journal egy szemtanúra hivatkozva azt írja, hogy az egyik merénylőnek volt belépőjegye a német-francia meccsre, a biztonságiak azonban nem engedték át, ekkor hozta működésbe a robbanószerkezetet.

18:10 Egyre több jel mutat arra, hogy a párizsi terrortámadásokat végrehajtó két vagy három "halálkommandó" egyike a brüsszeli Molenbeek városnegyedből érkezett a francia fővárosba. Nem csak a "Le Petit Cambodge" étteremnél leparkolt, majd onnan elhajtott autó belga rendszáma terelte a gyanút a szomszédos országban tevékenykedő terroristákra, hanem a gépjárműben talált parkoló cédula is, amely Molenbeekből származott. A kerületben a rendőrség több személyt őrizetbe vett - jelentette be este a belga igazságügyminisztérium szóvivője. A biztonságiak házkutatásokat tartottak a brüsszeli negyedben, és a helyszínen vizsgálódtak a tűzszerészek is, robbanószerkezetek után kutatva.

17:55 Több száz ember gyűlt össze szombaton kora este a budai Fő utcában a Francia Intézet épülete előtt. Franciák, magyarok, angolok, portugálok, németek, egyaránt emlékezni jöttek. Tizenévesek és aggastyánok, egyetemisták és életerős középkorú hölgyek és urak is eljöttek, a legtöbben csak azt mondták: szombat este ide vagy oda, itt a helyük. Egy francia és egy angol házaspár közösen érkezett az épülethez, gyermekeiknek megejtően finom empátiával magyarázták, miért hoz mécseseket és virágokat ide a sok néni és bácsi. A hatalmas tömeg tagjai némán és fegyelmezetten állták ki a sort, amíg el nem jutottak az épület bal oldalához, ahol az emlékezés mécseseit, virágjait elhelyezték az emberek.

Néhány perccel öt óra után megjelent Trócsányi László igazságügyi miniszter is, aki 2010 és 2014 között Magyarország nagykövete volt Párizsban. Néhány mondatos beszédében a magyar nép együttérzését tolmácsolta a francia népnek, s azt hangsúlyozta, hogy tegnap este nem csupán Párizst és Franciaországot, hanem egész Európát érte támadás. A gyász percei közepette az emlékezők örültek egymásnak: rég nem látott ismerősök találkoztak, de azok is szeretettel lapogatták egymás hátát, akik legutóbb délután találkoztak.

17:50 November 13-ára európai gyásznapként fogunk emlékezni mi, európaiak - olvasható az uniós tagállamok állam- és kormányfőinek, valamint az uniós intézmények vezetőinek a párizsi terrortámadások után kiadott közös közleményéből. Ebben felszólítják az európai polgárokat, hogy hétfőn, november 16-ikán délben csatlakozzanak a felhívásukhoz, és egyperces csönddel emlékezzenek meg az áldozatokról. A közleményben az uniós vezetők leszögezik: a párizsi terrorcselekmények valamennyiünk ellen irányultak. Együtt nézünk szembe ezzel a fenyegetéssel, minden szükséges eszközt bevetve, könyörtelen elszántsággal - áll a szövegben, amely hangsúlyozza: a szégyenletes terrorcselekmények - amelyeknek a megosztás, a megfélemlítés és a gyűlöletkeltés volt a céljuk - a szándékukkal ellentétes hatást érik el. A jó erősebb, mint a gonosz. "Minden tőlünk telhetőt megteszünk Franciaország biztonságáért. Minden szükséges lépést megteszünk, hogy a szélsőségesség, a terrorizmus és a gyűlölet vereséget szenvedjen" - olvasható a közös közleményben.

17:40 Az útlevél, amelyet az egyik merénylő mellett találtak, egy menekülthöz tartozik, akit Görögországban regisztráltak. Egyelőre nem tudni, hogy az útlevél a támadóhoz tartozott-e.

17:30 Azonosíthatták az egyik elkövetőt. A Reuters azt írja, hogy az egyik Bataclanban támadó fegyveres francia állampolgársággal rendelkezett és kapcsolatot tartott fenn iszlamista harcosokkal. A vizsgálatpt jól ismerő forrás szerint a terroristát az ujjlenyomata alapján azonosították, állítólag Párizs egyik külvárosából, Courcouronnes-ból való. 

17:20 Házkutatásokat tartott, és egy embert őrizetbe vett a rendőrség Brüsszel nyugati városrészében, Sint-Jans-Molenbeekben - adta hírül a francia nyelvű RTBF. A tévécsatornát tájékoztató forrás látta, ahogy állig felfegyverkezett rendőrök hatolnak be két-három épületbe. Az RTBF információi szerint a házkutatások összefüggésben vannak a párizsi merényletekkel, ezt azonban a molenbeeki rendőrség vezetője sem megerősíteni, sem cáfolni nem kívánta.

16:45 Nem szállhatott fel az Air France 1741-es járata az Amszterdam Schiphol repülőtérről, miután valaki a Twitteren azt írta, hamarosan támadás éri a gépet.

16:42 Mérhetetlen félelem uralkodott el Párizson, az emberek alig mernek lemenni a boltba – jellemzi a helyzetet egy Párizsban élő fiatal lány, aki éppen moziban volt a merényletek idején. Mire vége lett az előadásnak, feje tetejére állt a város.

16:01 Mégsem marad el a Magyarország-Norvégia Eb-pótselejtező meccs, de a merényletsorozat miatt szigorítják a biztonsági intézkedéseket. A beléptetés ideje jelentősen megnövekszik - figyelmeztetett közleményében az MLSZ.

15:34 Őrizetbe vettek szombaton egy gyanúsan viselkedő embert a második legnagyobb londoni repülőtéren, a brit fővárostól délre fekvő Gatwicken, amelynek egyik terminálját teljesen kiürítették és a környező utakat is lezárták. A rendőrségi beszámoló szerint az őrizetbe vett személy "gyanús tárgyat hagyott hátra" az északi terminálon. A tárgyat a hadsereg tűzszerészei vizsgálják. A repülőtér szóvivője közölte, hogy azokat a járatokat, amelyek a menetrend szerint Gatwick északi termináljára érkeznének, átirányítják a déli terminálra. Az intézkedés az easyJet légitársaság Budapestről Gatwickre tartó szombat délutáni járatát is érinti, amely a menetrend szerint az északi terminálra érkezne. (MTI)

15:23 A Magyar Honvédség is járőrözni fog Budapest kiemelt pontjain a terrorveszély miatt.

15:03 Ebben az étteremben lőttek le 18 embert, lövésnyomok a bejáraton:

Így néz ki az étterem kirakata, ahol 18 embert lőttek le
Gonzalo Fuentes / Reuters

14:38 Egy belga rendszámú fekete Seat szállíthatta a robbanószereket a párizsi merényletekhez - hangzott el a La Une nevű belga televízió híradójának különkiadásában szombaton.

14:22 Két román állampolgár is életet vesztette a péntek esti párizsi terrortámadásokban - közölte szombaton kora délután a bukaresti külügyminisztérium. A tárca közleménye nem említ részleteket az elhunytakról, csupán azt közli, hogy a párizsi román nagykövetség kapcsolatba lépett az áldozatok hozzátartozóival, és megfelelő konzuli segítséget nyújt nekik. A román sajtó szerint a két halálos áldozat egy fiatal házaspár, Mariana Lacramioara Pop és Ionut Ciprian Calciu. A család egyik ismerőse az Antena 3 hírtelevíziónak Párizsból, telefonon elmondta, hogy a házaspárnak két kisgyereke volt, és pénteken este egyik munkatársuk születésnapját "vagy valamilyen más évfordulóját" mentek ünnepelni. A román külügyminisztérium szerint egy harmadik román állampolgár könnyebben megsérült. Őt szombaton reggel haza is engedték a kórházból. A tárca ugyanakkor cáfolta a közösségi oldalakon keringő híreket egy negyedik román sérüléséről. A közlemény szerint az Andrei Marian Mihai névre hallgató férfi a párizsi román konzulátus alkalmazottaival közölte, hogy az állapotáról keringő információkat mások osztották meg a Facebook-oldalán, és azok nem felelnek meg a valóságnak.

14:20 Szigorú biztonsági intézkedéseket vezettek be a merényletek miatt, Párizsban már az Effeil-torony környékén is állig felfegyverzett katonák járőröznek, a turista látványosságot lezárták.

Már az Eiffel-toronynál is katonák járőröznek
Yves Herman / Reuters

14:14 A merényletsorozat miatt visszaállították a határellenőrzést Franciaországban. Így nézett ki szombaton a francia-olasz határ Mentonnál:

Ellenőrzés a francia-olasz határon
Eric Gaillard / Reuters

13:58 A párizsi merényletek nyomán Papp Károly országos rendőrfőkapitány azonnal intézkedett az operatív törzs felállításáról, amely megkezdte működését - közölte honlapján a rendőrég szombaton. Kiemelték: a rendőrség folyamatosan értékeli és elemzi a beérkező információkat, amelyek függvényében dönt a további szükséges intézkedések elrendeléséről. Pintér Sándor belügyminiszter utasítására a rendőrség tovább növeli a 2015. január óta bevezetett "B" készenléti fokozat biztonsági intézkedéseit az ország egész területén. Az intézkedéssorozat alapján a rendőrség fokozott közterületi jelentétet biztosít a főbb vasúti és autóbusz pályaudvarokon, a nemzetközi személyszállító vonatokon, aluljárókban, nagyobb forgalmú nyilvános helyeken. Megerősíti a nemzetközi repülőterek utasforgalmi és üzemi területeink őrzését, továbbá visszatérően ellenőrzi a főbb közlekedési csomópontokat és a jelentősebb forgalmat lebonyolító szállodákat. A rendőrség intézkedett a határátkelőhelyek személy- és járműellenőrzésének fokozására - közölték.  (MTI)

13:56 Szíriai útlevelet találtak a párizsi Stade de France stadion közelében elkövetett robbantások egyik öngyilkos merénylőjének holtteste közelében - közölték szombaton rendőrségi források. Az egyelőre nem állapítható meg, hogy a személyi okmány az elkövetőhöz tartozott-e. Francois Hollande francia államfő szombaton azt mondta, hogy az előző napi, legalább 128 áldozatot követelő párizsi támadássorozat "külföldről előkészített, megtervezett tett" volt, amelyet "külföldi segítséggel" hajtottak végre. (MTI)

13:51 Esküvői tűzijáték okozott riadalmat Párizs külvárosában, Bagnoletben szombat délután. Az első hírek még arról szóltak, hogy újabb robbantások rázták meg a francia fővárost. Hamar kiderült azonban, hogy szerencsére nem terrorista akcióról van szó, csak a násznép kedvéért petárdáztak egy esküvőn.

13:37 A Marseilles eljátszásával és néma felállással kezdődött a Hazam-dij kiosztója a Petőfi Irodalmi Múzeumban. Új korszak kezdődött tegnap mondta Kocsis András Sándor, a Kossuth kiadó igazgatója a kuratórium nevében. A dijazottakat most nevezik majd meg.

13:31 A párizsi Charles de Gaulle repülőtéren átszállásra várakozó olvasónk szerint a hangulat békés, nincs pánik az utasok között. Ugyanakkor dupla biztonsági ellenőrzés zajlik, alighanem a gépeket is szigorúbban kontrollálják, mert repülője még nincs a helyén, pedig órákkal ezelőtt fel kellett volna szállnia. Egyelőre csak annyi van kiírva a táblára: késik.

13:17 A párizsi prefektúra szombaton ismételten arra kérte a párizsiakat, hogy amennyiben lehetséges, ne hagyják el a lakhelyeiket az előző esti, legalább 128 áldozatot követelő merényleteket után. A hatóságok ugyanakkor nem tiltották meg a városban a közlekedést, a véradó helyeken pedig délre hatalmas sorok alakultak ki. Az embereknek legalább öt órát kell várakozniuk, hogy sorra kerüljenek, de senki nem megy el. (MTI)

13:04 Nicolas Sarkozy volt francia államfő szerint "totális háborút" kell a terrorizmus ellen folytatni és "gigantikus intézkedésekre" van szükség Franciaország biztonságának megerősítésére a párizsi merényleteket követően. "A háborúnknak totálisnak kell lennie" - mondta szombaton a legnagyobb francia ellenzéki párt, a jobbközép Köztársaságiak vezetője egy sajtótájékoztatón, amelyet élőben közvetítettek a francia hírtelevíziók. (MTI)

12:36 Elítélte a pénteki párizsi borzalmas merényleteket, és részvétét fejezte ki az áldozatoknak és hozzátartozóiknak Kövér László, az Országgyűlés elnöke.

12:13 A kormány nemzeti gyásznapot rendelt el vasárnapra a Párizsban történt merényletsorozat miatt, a Fidesz tisztújító kongresszusát pedig elhalasztják – jelentette be Orbán Viktor.

11:59 Elmaradhat a vasárnapi Magyarország–Norvégia labdarúgó Eb-pótselejtező a párizsi terrortámadás miatt – értesült a Népszabadság. Belügyi és MLSZ-es források egyaránt azt közölték, hogy háromoldalú egyeztetés kezdődött az UEFA, a rendőrség és az MLSZ között arról, hogy a Párizsban történtek után biztonságosan megtartható-e a rendezvény.

11:47 A francia titkosszolgálatok és a francia terrorelhárítás csődjét jelentené, ha az derülne ki, hogy francia vagy akár csak európai uniós állampolgárok követték el a péntek éjszakai merényletsorozatot – véli Tarjányi Péter biztonságpolitikai szakértő, aki szerint egy, a mostanihoz hasonló akció megtervezéséhez végrehajtásához néhány hetes katonai alapképzés és átlagosnál alig nagyobb szervezőkészség épp elegendő.

11:42 A Magyar Iszlám Közösség szerint Párizsban a gyáva terroristák ártatlan embereket mészároltak le, amire egyetlen vallás sem adhat igazolást. A közösség szombati, az MTI-hez eljuttatott közleményében azt írta, az iszlám azt parancsolja: béke, tolerancia, segítségnyújtás a szegényeknek, árváknak! Álláspontjuk szerint a világnak fel kell lépnie minden szélsőséges erő, rasszista, megkülönböztető gondolkodás, tevékenység ellen, az "iszlám köntösébe bújt", de nem muszlimok szélsőséges nézetei ellen is, mert gúnyt űznek a vallás tanításaiból. Ezeknek az "erőknek" nincs helyük sem Európában, sem máshol - szögezték le. Közölték továbbá, hogy ugyanakkor az iszlamofóbia ellen is küzdeni kell, mert a világ muszlimjainak túlnyomó többsége békés és elítéli az erőszakot.

11:40 Az Európai Bizottság épületénél félárbocra engedték szombat délelőtt az Európai Unió zászlaját a Párizst ért terrortámadás miatt - derül ki a testület egyik szóvivőjének az egyik közösségi oldalon közzétett üzenetéből.

11:38 Valószínűleg a párizsi merényletek elkövetőinek egyik cinkosát vették őrizetbe a napokban Bajorországban - jelentette szombaton a Bayerischer Rundfunk (BR) tartományi közszolgálati médiatársaság. A BR értesülése szerint egy montenegrói férfit vettek őrizetbe. Az ausztriai Salzburg és a bajor tartományi főváros, München közötti autópályán állították meg néhány napja a határellenőrzéshez kapcsolódó mélységi ellenőrzés során. Autójában találtak több lőfegyvert, lőszert és több kilogramm robbanóanyagot, valamint dokumentumokat, amelyek erősen arra utalnak, hogy Párizsba tartott. A bajor tartományi bűnügyi rendőrség közvetlenül a férfi őrizetbe vétele után tájékoztatta az ügyről a francia hatóságokat.

11:15 Rengetegen próbálják megtalálni eltűnt ismerőseiket. A közösségi médiában a #RechercheParis hashtaget használják és sokan posztolják eltűnt ismerőseik képeit a Bataclanban tartott koncert Facebook-oldalára is. A belügyminisztérium létrhozott egy online platformot is, ahol be lehet jelenteni az eltűnéseket.

11:05 Mobiltelefonja mentett meg egy férfit, aki súlyos sérüléseket is szenvedhetett volna, mobilja azonban felfogta a felé repülő repeszt.

10:58 A támadások háborús cselekménynek számítanak, amelyet az Iszlám Állam követett el. Az országnak ennek megfelelő döntéseket kell hoznia - mondta a francia elnök, és hozzátette: Franciaország kíméletlen lesz az Iszlám Állam barbárjaival szemben.

10:55 Francois Hollande három napos nemzeti gyászt hirdetett. 

10:52 Fokozzák a közterületi rendőri jelenlétet, szigorítják a határellenőrzést és nagyobb fordulaton működtetik a titkosszolgálatokat – így reagált a kormány a párizsi terrortámadásra.

10:45 Elhalasztják a Fidesz vasárnapra tervezett kongresszusát, közölte Orbán Viktor miniszterelnök. A kormány vasárnapra nemzeti gyásznapot rendelt el. (MTI)

10:30 Olaszországban megerősített biztonsági intézkedéseket vezetnek be a párizsi merényletek miatt.

10:20 Az izraeli kormány és az izraeli ellenzék, valamint Mahmúd Abbász palesztin elnök szolidaritásáról biztosította Franciaországot. (MTI)

10:05 Molnár Zsolt szükség esetén még ma délutánra, vagy holnap délelőttre összehívja a Nemzetbiztonsági Bizottság ülését. Szerinte most különösen fontos a biztonság, vasárnap ugyanis egy jelentős tömegeket vonzó eseményt tartanak, nevezetesen a Magyarország–Norvégia Eb-pótselejtező labdarúgó mérkőzést.

10:00 Szerteszét heverő testekről, vérről és halottakról beszéltek azok, akik látták vagy túlélték a péntek éjjeli párizsi merényletsorozatot. Összegyűjtöttük pár szemtanú beszámolóját.

9:50 A Le Monde egyik újságírója a Bataclan mögött lakik, az ablakából sokkoló videót készített a menekülésről. Az újságíró később maga is megsérült, amikor megpróbált segíteni a sebesülteken.

9:40 Belgiumban összehívták a nemzetbiztonsági tanácsot, a készültségi fokozatot pedig magasabb szintre emelhetik. Több szemtanú is azt állítja, hogy a Le Carillon és a le Petit Cambodge vendéglátóhelyeket támadó merénylők belga rendszámú autóval érkeztek.

9:35 Nyilvánvalóan a Magyarországon dolgozó franciákat is mélyen megrázta a terrortámadások híre. Lapunknak egy budapesti kiküldetésben lévő francia állampolgár azt mondta, hogy hajnal óta sokkos állapotban nézi a híreket és a Facebookon figyeli azokat az ismerőseit, akik péntek este a párizsi bulinegyedben szórakozhattak. Eddig mindenki épségben van, de ettől függetlenül nem tudja felfogni a történteket – mesélte.

Cipők árválkodnak az utcán a Bataclan klub mellett
Cipők árválkodnak az utcán a Bataclan klub mellett
Charles Platiau / Reuters

9:30 Bizonytalan, hány halálos áldozat van. A CNN 153 halottról ír, a francia források az AFP-re hivatkozva127 áldozatról és 180 -80 életveszélyes - sérültről írnak.

9:20 Franciaország megtudta, miben élünk öt éve - így reagált Bassár el-Aszad a támadásokra.

9:15 A párizsi Disneyland sem nyit ki ma.

9:05 Minden szombati és vasárnapi sportversenyt elhalasztanak az Ile-de-France régióban.

Párizsban hatalmas a rendőri készültség
Párizsban hatalmas a rendőri készültség
Charles Platiau / Reuters

9:00 Francois Hollande szombaton 9 órára összehívta a védelmi tanácsot: a kormány tagjait és a biztonságért felelős főbb szervek vezetőit, többek között a bel-, illetve a külbiztonságért felelős főigazgatóságok vezetőit, a hadsereg vezérkari főnökét, a párizsi rendőrfőnököt, a francia csendőrség és rendrőség vezetőit.

8.50 New York, Washington és Los Angeles rendőrségét készültségbe helyezték az összehangolt párizsi terrortámadások nyomán, Bostonban pedig fokozott éberségre szólították fel a biztonsági szolgálatok munkatársait.(MTI)

08:30 A Vatikán - Obamához hasonlóan - az egész emberiség ellen elkövetett támadásnak nevezte a merényleteket.

Christian Hartmann / Reuters

08:20 A párizsi középületek, iskolák, múzeumok, piacok, könyvtárak, uszodák zárva maradnak szombaton. Több megállónál nem állnak meg a metrószerelvények.

08:00 A határellenőrzést visszaállították Franciországban, a vonat- és a légiközlekedés normálisan működik. Az American Airlines korábban bejelentette, hogy részlegesen felfüggesztik Párizsba tartó járataikat, a több légitársaság nem tett ilyen intézkedést. A nemzetközi vonatok is járnak, habár a BBC egyik tudósítójának tweetje szerint az Eurostar Londonból Párizsba induló vonata teljesen üres.

07:50 Barack Obama amerikai elnök a támadásokat borzalmas merényletnek nevezte, amelynek az volt a célja, hogy terrorizálja az ártatlan civileket. Angela Merkel német kancellár közölte, mélyen megrázták a Párizsból érkező hírek és képek. Justin Trudeau kanadai miniszterelnök azt üzente: "Gondolataink, szívünk és imáink francia rokonainkkal vannak ebben a sötét és szörnyű időszakban." Hszi Csin-ping kínai elnök pedig telefonon közölte Hollande-dal, hogy együttműködnek Franciaországgal a terrorizmus elleni harcban.

07:40 A szolidaritás jeleként több nagyvárosban is francia nemzeti színekkel világították ki az épületeket 

 

07:35 Korábbi hírek szerint Francois Hollande bejelentette, hogy lezárják a határokat, azonban nem erről van szó, csak a határellenőrzést állítják vissza.

Pool / Reuters

07:30 Franciaország több konzulátusánál is megemlékeznek az áldozatokról, például New Yorkban:

Rögtönzött kegyhely Franciaország New York-i konzulátusánál
Rögtönzött kegyhely Franciaország New York-i konzulátusánál
Carlo Allegri / Reuters

San Franciscóban:

Mécseseket gyújtottak az áldozatok emlékére San Franciscóban is
Mécseseket gyújtottak az áldozatok emlékére San Franciscóban is
Stephen Lam / Reuters

07:20 Nagy-Britanniában ülést tart majd a brit kormány különleges helyzetek idején összehívott válságtestülete, a COBRA. Az elnök David Cameron miniszterelnök lesz.

07:00 Hasszán Rohani iráni elnök Olaszországba és Franciországba látogatott volna, a terrortámadásra hivatkozva törölte útját. Ezzel együtt Rohani elítélte a történteket.

06:30 A Le Monde több amatőr videót is összevágott a történtekről.

05:40 A párizsiak a Facebookon is bejelenthetik, hogy biztonságban vannak. A közösségi oldalon a Safety Check elnevezésű funkció hajnali egy körül lépett életbe, ezen keresztül be lehet jelölni, hogy valaki az érintett zónában tartózkodik-e. Az érintettek ismerősei erről azonnal értesítést kapnak. A nevekre itt külön is rá lehet keresni.

Christian Hartmann / Reuters

05:30 A U2 szombaton Párizsban adott volna koncertet, lemondták a fellépést.

05:00 Francia hivatalos források szerint összesen legalább 153-an haltak meg a merényletek során a támadókkal együtt.

 

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.